Zelena oaza pod Šumberkom vas vabi

0
3717
Vir: Občina Domžale; 18.oktober 2013

V četrtek, 17. oktobra 2013, je potekalo slavnostno odprtje prenovljene poti ob vznožju Šumberka, ki ponuja občankam in občanom, družinam, številne možnosti za rekreacijo in kakovostno preživljanje prostega časa v naravi.

Investicijo v skupni vrednosti 160.000 EUR je delno financirala Evropska unija in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, v okviru Operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov 2007-2013 za obdobje 2012-2014, razvojne prioritete: »Razvoj regij«; prednostne usmeritve: »Regionalni razvojni programi«.

Nova, približno 700 metrov dolga pot ob vznožju Šumberka, poteka od brvi v Zaborštu do mostu na Podrečju. Prej ozka steza je na novo urejena z 1,6 metra široko peščeno potjo, urejeni so tudi dostopi do obeh vodotokov s kombinacijo betona, skalnih blokov in lesa. Ob očiščeni plezalni steni so obiskovalcem na voljo počivališča z lesenimi otroškimi igrali. Ob Rači je urejen piknik prostor s kuriščem. Na vstopnem platoju ob brvi v Zaborštu bo ob sončnem vremenu točen čas kazala sončna ura. Dela je izvedlo podjetje ELICOM d.o.o.

Dogodek se je začel s spustom članov Alpinističnega odseka pri Planinskem društvu Domžale z zastavami po plezalni steni ob spremljavi energičnih ritmov tolkalne skupine Cascara, sledila je Zdravljica in nagovor predsednika Krajevne skupnosti Slavka Šlandra, dr. France Habeta.

»Danes je poseben dan, saj odpiramo prenovljeno sprehajalno pot ob vznožju Šumberka. Šumberk, 35 hektarov velik gozdni hrib in okras Domžal, so domžalska pljuča, ki nas ločijo od hrupa in onesnaževanja, ki ga predstavlja bližnja avtocesta. To je športno rekreativna cona za športnike in rekreativce ter naravni učni poligon za našo mladino, kakor tudi kotiček narave, kamor se le nekaj korakov čez Kamniško Bistrico, umaknemo v svoj mir in samoto« je dejal dr. Habe. Po njegovih besedah je Šumberk domžalski Tivoli, saj so ga znali ceniti že stari Domžalčani, ki hranijo nanj mnoge lepe mladostne spomine. Tega so se zavedali tudi župan in občinski svetniki, ki so na osnovi javnega razpisa dodelili Katedri za krajinsko arhitekturo, Biotehnične Fakultete, Univerze v Ljubljani, nalogo izdelati projekt za celovito ureditev Šumberka.

Ob zaključku je dr. Habe še dodal, da že vsi gledamo naprej, v prihodnost, v nadaljevanje tega projekta, kamor sodijo ureditev stopnišč do vrha Šumberka in postavitev razglednega stolpa ter ureditev steze za gorske kolesarje.

Gospod župan, Toni Dragar je v nadaljevanju dejal: »Danes se zaključuje ciklus investicij v letu 2013. Današnja otvoritev je del širšega projekta na rekreacijski osi ob Kamniški Bistrici in trudimo se, da bodo zelene oaze v občini Domžale tudi v prihodnje urejene in bodo vsem nudile možnost za druženje, rekreacijo ali oddih. V letošnjem letu smo zgradili most Gaj na Škrjančevem, na petih lokacijah vzdolž osi postavili telovadna orodja ter postavili nov pitnik«.


V nadaljevanju je župan še povedal, da se z današnjim odprtjem zaključuje ureditev 21 kilometrov dolgega kroga okrog Kamniške Bistrice. Zahvalil se je vsem trem krajevnim skupnostim, dr. Habetu, izvajalcem del, ki so v roku uredili pot ter svojim sodelavcem in svetnikom, ki so projekt prenove poti pod vznožjem Šumberka, podprli, družini Kvas, ki živi neposredno ob novi poti, domžalskim alpinistom in prostovoljnim gasilcem PGD Ihan, ki so skupaj očistili plezalno steno.

»Verjamem, da bo ta nova sprehajalna pot v korist vsem tistim, ki si želijo obkrožiti Šumberk. Seveda si želim, da bi dobili na vrhu Šumberka tudi razgledni stolp. Verjamem, da nam bo to tudi uspelo, ker skupaj zmoremo. Uživajte na rekreaciji, ob tej res naši čudoviti oazi miru in zelenja ob Kamniški Bistrici« je zaključil župan.

Prijetni dogodek je s svojim čudovitim glasom popestrila Eva Černe, ki je med drugim zapela tudi tudi zmagovalno skladbo po izboru poslušalcev na Slovenski popevki, Vrti se v ritmu.

Na koncu so župan Občine Domžale, Toni Dragar, podžupana Občine Domžale, Andreja Pogačnik Jarc in mag. Lovro Lončar, predsednik KS Slavka Šlandra, dr. Franc Habe ter častni občan Občine Domžale, dr. Miroslav Stiplovšek, simbolično prerezali trak in s tem predali prenovljeno sprehajalno pot ob vznožju Šumberka svojemu namenu.

Oglasno sporočilo