Odprto anonimno pismo

0
2947
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE 7.november 2013

 V uredništvo smo prejeli anonimno pismo zaposlenih v osnovni šoli v naši okolici. Odstranili smo podatke, ki omenjajo kraj dogajanja in osebo, ki je vpletena. Original hranimo v uredništvu.

Najprej naj pojasnimo, da želimo biti anonimni, saj so do sedaj vsi tisti, ki so se javno pritožili ali opozarjali na nepravilnosti, za to bili kaznovani, odpuščeni, degradirani ali so kako drugače čutili palico šefa.
Pa vendar ne gre več tako naprej.
Na OŠ ………………………. smo dobili novo ravnateljico, …………………., ki ni dobila niti enega glasu podpore kolektiva. Že na uvodnem govoru je pokazala svoje nespoštovanje drugih in tako namerno presegla čas, ki ji je bil dodeljen in že tukaj izsilila nekaj minut. Po vrsti je požrla vse svoje predvolilne obljube o evidentiranju in tako uvedla drag sistem evidentiranja prisotnosti, ki pa ga edino ona sama ne uporablja. Če bi ga, bi bilo evidentirano, koliko ur je v primanjkljaju in je edina oseba na šoli, ki ne izpolnjuje svojih delovnih obveznosti iz naslova prisotnosti. Tako je v enem letu nabrala za vsaj en mesec ur nedela, ki si jih je pa vseeno izplačala in tako oškodovala državo za vsaj 4.000 evrov.
Vsem je govorila, da denarja ni, pa vendar si je na novo opremila svojo pisarno, ki je bila nazadnje obnovljena komaj pred enim letom, s strani bivše ravnateljice. Nadalje na šoli ni bilo denarja za izobraževanja, vendar se je ona udeleževala tudi izobraževanj.
Ni bilo ne denarja in ne dodatnih ur za dodatna dela, vendar se je za njo vedno našel denar za izlete, ki jih je sama poimenovala službeno potovanje.
Na službene stroške je smučala, jedla kosila, se vozila na izlete in vse to zna zelo dobro argumentirati.
Uslužbenci morajo opravljati ogromno dodatnega dela med službenim časom, ko bi se morali pripravljati za redne vsebine. Od osebja zahteva, da delajo druga dodatna dela, vendar jim le tega ne prizna po realizaciji.
Kuharica ima vsak dan samo za njo vsaj za eno uro dodatnega dela. Saj ……………. zahteva posebej kosila, češ, da ne mara tega in tega, da ona pa ja ne more jesti tega, kar jedo učenci.
Zahteva, da jo čakajo s kosilom. Namerno zamuja in tako kaže nespoštovanje do drugega človeka in nespoštovanje časa drugih ljudi.
Z vsemi, ki se z njo ne strinjajo, obračuna posamezno. Izvaja mobing. Če drugi delajo od šestih ali sedmih, pride ona ob 12.00, in malo preden naj bi drugi odšli domov, jim naloži dodatno delo, ki ga morajo opraviti takoj brez priznanih ur.
»Ja, kje pa si bila ob 5.30 zjutraj, ko nekateri že delajo?«
Nekaj od tega, kar počne, je nezakonito, predvsem pa je nemoralno in neetično. Temu se reče mobing, ki je težko dokazljiv, pa vendarle povprašajte vse zaposlene in tudi tiste, ki to več niso.
Na šoli imamo tudi predmet etika. In učitelji smo vzor učencem.
Na vse vas pa se tokrat obračamo z namenom, da vas seznanimo in da ne morete reči, da česa niste vedeli. Saj, če veste in še naprej podpirate tako hinavščino, ste soudeleženi. Soudeleženi ste takrat, ko daste svoj glas, da se to nadaljuje. Tako soustvarjate negativno vzdušje, prestrašenost zaposlenih, ko se že vsak boji ali naj sploh kaj komu reče.
Sedaj veste. In če boste ravnali tako kot kriminalisti, boste najprej zbrali dokaze pri vseh vpletenih. Potem pa jih samo posredovali obtoženemu. Vsak zaposleni bo povedal kar nekaj nepravilnosti, če mu boste dovolili, da ostane anonimen in ga boste zaščitili. Saj smo sprejeli sklep, da moramo, zaradi boljšega protikorupcijskega delovanja, anonimneža zaščititi.
Vpleteni vedo, kdaj ……………. prihaja in odhaja na delo. Vedo, kaj zahteva. V računovodstvo poglejte njeno plačilno listo, njeno vsebino in kaj se razlikuje od ostalih ……. zaposlenih. Kaj vse sebi izplačuje, za druge pa ni denarja. Povprašajte, kakšne so zaposlitvene vezi, saj kompetenc kandidatov ne upošteva. Bo pa imela svoje argumente, ki so brezpredmetni.
Pozivamo vas, da jo prenehate podpirati, saj s tem škodite sebi, svojim otrokom in svojemu kraju.

Anonimneži

Oglasno sporočilo