Vele se spreminja v hišo duhov

0
2942
Vir: Dnevnik.si/avtor: Anita Vošnjak; 10.januar 2014

Nekdaj uspešna in priljubljena veleblagovnica Vele v središču Domžal se vse bolj spreminja v bolj in bolj zapuščeno hišo duhov.

Čeprav so v Tušu pred slabim desetletjem napovedovali, da bodo v domžalskem središču uredili sodoben »planet Tuš«, je podoba blagovnice Vele vse bolj klavrna. (Foto: Anita Vošnjak/dokumentacija Dnevnika)

»S Tušem ni komunikacije, saj ne odgovarjajo na nobeno pobudo. Kljub temu kar brez njihovega soglasja urejamo vsaj makadamsko parkirišče ob nekdanji blagovnici Vele, da ne bi izpadlo, da smo tako zanikrni na občini,« je ob izteku lanskega leta povedal domžalski župan Toni Dragar. Dodal je, da so Tuševi upravi med drugim poslali sporazum, da bi jim dovolili urejanje osrednjega parkirišča oziroma sporazum za zamenjavo zemljišč, ki bi občini omogočila ureditev parkirišča tudi ob zdravstvenem domu z navezavo do Univerzala. A odgovora po njegovih besedah niso dobili, čeprav sta narejena tako elaborat kot geodetska odmera in je oboje na upravi že pol leta.

Lokali se zapirajo po tekočem traku

So pa na Tušu pripravljeni za prireditve, ki se dogajajo na ploščadi oziroma stopnišču pred Vele, ki je v skupni lasti, vselej pobrati celotno prijavnino, je še povedal Dragar, ki mu ni po volji, da se nekdanja uspešna blagovnica v strogem središču mesta spreminja v hišo duhov. Več lokalov v njej namreč sameva že leta, trendu zapiranja preostalih lokalov pa ni videti konca.

V Tuš Holdingu se ne strinjajo z županovimi ugotovitvami. Pravijo, da je občina Domžale kar sedem let sprejemala prostorski načrt za ureditev širšega območja veleblagovnice. »Čeprav z občino dobro sodelujemo, tudi ko gre za urejanje okolice, in si to želimo tudi v prihodnje, od takrat od nje nismo prejeli nobene pobude,« so zapisali v odgovor v službi za odnose z javnostmi. Dodali so, da niso prejeli nobene pobude niti glede parkirišča v njihovi lasti, ki so ga nesebično dali v uporabo vsem Domžalčanom. »Na potrebe Domžalčanov odgovarjamo tudi v več naših poslovalnicah v Domžalah, aktivno načrtujemo tudi nadgraditev naše ponudbe,« so še zapisali in ponovno zatrdili, da se iz Domžal ne nameravajo umakniti.»V teku so finančne študije našega trgovskega centra v središču ter ostale aktivnosti, ki bi projekt po načrtovanih fazah premaknile do realizacije,« so zapisali.

Sodobnejši Planet Tuš bi moral zaživeti že leta 2007

Spomnimo, da so pred skoraj desetletjem na predstavitvi projektov napovedovali, da bi lahko »njihov četrti Planet Tuš, ki bo posnel in združil najboljše izkušnje prvih treh«, zaživel sredi leta 2007. Obljubljali so, da bo obsegal več kot 16.000 kvadratnih metrov, zaposlil okrog 200 delavcev in v domžalsko središče poleg trgovske ponudbe prinesel tudi zabavo, sprostitev, rekreacijo in oddih za vso družino, saj naj bi ponudbo zaokrožal multikino s štirimi kinodvoranami, bovling z desetimi stezami, biljardni klub, otroško igrišče, bogata storitvena in gostinska ponudba, zelena tržnica in čez tisoč parkirnih prostorov v dveh kletnih etažah in parkirni hiši.

Čeprav so svoje napovedi kasneje večkrat močno oklestili, je podoba sedanje blagovnice več kot klavrna. Na občini so ob pešpoti, ki obroblja Tušev center, pred leti uredili in razširili vsaj tržnico. Iz napovedi, da bodo uredili prireditveni prostor, trg ali nekaj podobnega tudi na večjem zemljišču ob poti, ki je prav tako občinsko, pa še ni bilo nič.

Oglasno sporočilo