DeSUS za višje standarde v javnem zdravstvu

0
3555
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 22.maj 2014

Kandidata za poslanca stranke Desus Ivo Vajgl in Marija Pukl sta v sredo v Domžalah v medgeneracijskem centru Bistrica pripravila posvet o javnem zdravstvu. Na dobro obiskanem posvetu so poleg Vajgla in Puklove sodelovali še predsednik stranke Desus Karl Erjavec, podpredsednik Desusa in nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar in podpredsednik Zveze društev upokojencev Anton Donko.

Po posvetu so govorci podpisali tudi peticijo za ohranitev javnega zdravstva in tako pozvali vlado in poslance, naj ne razdirajo javnega zdravstvenega ter ustavijo njegovo privatizacijo, prav tako so pozvali k čim prejšnji reformi zdravstvenega sistema. Kot je poudaril Gantar, je Slovenija potrebovala zdravstveno reformo “že včeraj, ne šele danes”.

Karel Erjavec je uvodoma povedal, da se že veseli nedelje, ko bosta stranka Desus in Zveza društev upokojencev Slovenije (Zdus) dobili svojega evropskega poslanca – Iva Vajgla, ki bo branil pravice starejših, pa naj gre za pokojnine, javno zdravstvo ali druge stvari, ki jih starejši potrebujejo. “V stranki Desus ugotavljamo, da ni dovolj naš angažma samo v Sloveniji, v državnem zboru in vladi, glede na to, da Evropska unija s svojimi direktivami in regulativami zelo vpliva na naše življenje, smo prepričani, da je potrebno, da se sliši glas starejših tudi v Bruslju, v Evropskem parlamentu”. Erjavec je izpostavil, da stranka Desus podpira zdravstveno reformo “v smislu krepitve javnega zdravstvenega sistema, v smislu tega, da se pridobijo dodati finančni viri, saj je jasno, da se z razvojem medicinske znanosti posegi dražijo, a rešujejo življenja. Še naprej bomo branili javni zdravstveni sistem. Tudi na tem področju vidim vlogo Iva Vajgla, saj bo lahko že v Bruslju, kjer se sprejemajo zavezujoče direktive, zagovarjal vrednote, ki jih daje javno zdravstvo”.

Ivo Vajgl je dejal, da starejši potrebujejo boljše, kvalitetnejše zdravstvene usluge, “starejši so občutljivejši del družbe, mislim, da je upravičeno pričakovanje, da bomo lahko na evropski ravni, v Evropskem parlamentu, postavili višje, zahtevnejše in bolj zanesljive standarde zdravstvene oskrbe za vse Evropejce. Po doseženem soglasju na evropski ravni, bomo lahko vplivali na obravnavanje zdravstvenih vprašanj – v zakonodaji in praksi, v vsaki od držav članic, tudi v Sloveniji”.

Vajgl je poudaril, da se bo na evropski ravni zavzemal tako za enotne višje standarde zdravstvene zaščite starejših ljudi, kot tudi za nadzor nad upravljanjem pokojninskih blagajn v Evropi. “Zavzemali se bomo za skrajševanje čakalnih dob in priznanje dejstev, da so čakalne dobe pretirano dolge, kar je nesprejemljivo za raven gospodarskega razvoja in etičnih standardov v EU”. Vajgl je dejal, da je poleg teh osnovnih zavez, še veliko vprašanj, ki jih lahko stranka Desus odpre s svojim evropskim poslancem.

Marija Pukl je izpostavila nujnost sprejema temeljnih ciljev spremembe zdravstvenega sistema, ki mora temeljiti na družbenem soglasju. “Naš sistem moramo najprej postaviti na zdrave temelje, šele tako bomo lahko suvereno vstopili v evropske mehanizme javnega zdravstva. Menim tudi, da je čas, da Evropa preusmeri pozornost z gospodarstva in financ na socialo in zdravstvo, saj ti dve področji ostajata bolj ali manj domena posameznih držav članic”. Puklova je opozorila še na vprašanji vključevanja invalidov v družbo ter dolgotrajne oskrbe in nege.

Javni posvet je s podporo tako javnemu zdravstvu kot tudi evropski listi Desus zaokrožil podpredsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Anton Donko, ki je povedal, da so v Zdusu že pred dvema letoma pozvali k sodelovanju vse slovenske evropske poslance, a “prvi in edini, ki nam je zares prisluhnil, nam pomagal in bil s srcem pri stvari, je bil Ivo Vajgl in zato ga z veseljem podpiramo tudi zdaj. Prepričan sem, da delimo iste vrednote, zato je za nas najboljši kandidat.”

Oglasno sporočilo