Osrednja občinska slovesnost ob dnevu državnosti

0
2693
Vir: Občina Domžale; 26.junij 2014

V Letnem gledališču v Dobu je bila 25. junija – prav na praznik državnosti, osrednja občinska slovesnost, ki so jo pripravili Občina Domžale, Krajevna skupnost Dob in Kulturno društvo Jožef Virk Dob. Pred slovesnostjo so v Domžalah v parku ob občini veteranske organizacije v počastitev 23. obletnice naše države dvignile zastavo.

Bodimo boljši, bodimo pametnejši, saj bomo le tako vedno lahko zaključili z besedami: bodimo ponosni!

Ob pomniku državnosti v parku pod Močilnikom se je slovesnost začela s slovensko himno in pozdravnim nagovorom poslanca DZ Roberta Hrovata, v katerem je govoril o moči slovenskega jezika, o ljubezni do slovenske zemlje in domovine, povezanosti med ljudmi pa tudi o dostojanstvu in ponosu na preteklost in sedanjost naše Slovenije. Z minuto molka smo se spomnili vseh, ki so žrtvovali svoja življenja za domovino, delegacija, v kateri so bili župan Toni Dragar ter predstavnika veteranskih organizacij pa so k pomniku položili venec.

V Letnem gledališču Dob je slovesnost pripravilo Kulturno društvo Jožef Virk Dob, pred kulturnim programom pa je prisotnim spregovoril slavnostni govornik, župan Tone Dragar, ter po pozdravu spomnil, da je že dolgo tega, odkar Slovenci bivamo na svojem ozemlju, čeprav so naši predniki živeli v različnih državah. Še v prejšnjem stoletju so namreč nekatere naše babice in dedki živeli v Avstro-Ogrski monarhiji, med obema svetovnima vojnama v Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev, kasneje pa v Socialistični federativni republiki Jugoslaviji, nato pa nadaljeval:

»V času dogodkov, ki se jih danes s ponosom spominjamo, je bil cilj Slovencev jasen. Samostojnost in enotnost. Le značaju našega naroda, predvsem pa njegovi trdni in neomajni volji ter želji se imamo zahvaliti, da lahko danes stojimo tu z namenom praznovanja obletnice ustanovitve naše lastne države ter obstoja suverenega in samostojnega naroda. Tudi tokrat pa ne moremo mimo dejstva, da se moramo za lastno svobodo zahvaliti našim prednikom in udeležencem vojne za Slovenijo, ki so na poti do naše zmage in samostojne domovine na tnalo postavili svoja življenja. Ob koncu 20. stoletja smo končno zaživeli samostojno v svoji državi, ki se je pred natanko 23. leti v svetovni zemljevid vrisala kot samostojna in neodvisna država. Verjamem, da se prav vsi še kako dobro spominjamo dneva, ko smo po različnih krajih, vaseh in mestih visoko dvignili slovensko zastavo, ko so nas preplavila čustva in ko smo se vsi skupaj veselili prelomnega in zgodovinskega koraka v svobodo. Na mednarodni ravni smo postali enakopravni člani in kljub mnogim oviram postali tudi člani Evropske unije ter NATA-a.Čeprav je samostojnost prinesla mnogo dobrega, pa nam v vseh teh letih ni bilo vedno lahko. Vseeno lahko rečemo, da smo znali premagati težke trenutke in da smo skupaj našli prave rešitve. Zato mora biti tudi v prihodnje naš glavni cilj, da zastopamo interese vseh državljank in državljanov, saj bomo le skupaj, kot en narod, lahko delali tako kot so delali naši predniki. Ti so svoje delo opravili z odliko! Čas je, da enako storimo tudi mi, zato ne pozabimo na naše vrednote, pravice in dolžnosti. Na nas je, da sebi in prihajajočim generacijam zagotovimo svetlo prihodnost.«
Ob zaključku govora je poudaril, da smo lahko ponosni, da je naš narod zmogel takšno zgodovinsko dejanje, postaviti pa si moramo nove cilje, da bomo našo državo še naprej vodili do lepše, zanesljivejše in varne prihodnosti, ki si jo po njegovem mnenju zasluži vsak državljan, zato pa stopimo korak nazaj, si ozrimo v oči in združimo moči. »Bodimo boljši, bodimo pametnejši, saj bomo le tako vedno lahko zaključili z besedami: bodimo ponosni. Vse najboljše! je zaključil župan.

Sledil je kulturni program, ki ga je pripravilo Kulturno društvo Jožef Virk z Milošem Starbkom na čelu. Rdeča nit so bile domovinske pesmi, ki so jih predstavili: Trobilni kvartet Godbe Domžale, Mešani pevski zbor Hippemus, Dob, gledališki igralec Boris Kerč ter recitatorka in voditeljica Marta Starbek Potočan, s svojim plesom sta prireditev polepšala baletnikaBaletne šole Stivens.Vseprisotne pa s svojim plesom očarala otroška folklorna skupina Kulturnega društva Domžale.

Oglasno sporočilo