Pogled iz občinske klopi Občine Domžale: Športna farsa občine Domžale ali kako se delijo vodilni stolčki

0
3591
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 9.maj 2015

Nova seja občinskega sveta je za nami. Kaj novega ob tem povedati? Ponovno ni bilo nobene prave razprave. Mislim, da bo značilnost tega mandata, da se bodo odloki sprejemali brez prevelike razprave. Zgodile so se dve tri stvari, o katerih pa je potrebno spregovoriti kakšno besedo.

Prvič. Svetniki smo sprejeli povišanje cen za oskrbo na domu. Predlagatelj povišanja je obrazložil, da je potrebno uskladiti cene. Standardni razlog. Nisem še doživel, da bi se cene kdaj znižale. Ker nikoli očitno ni bilo potrebno uskladiti cene navzdol. Socialni demokrati smo glasovali PROTI. Enostavno v tem času ne pristajamo na logiko, da je udar na že tako socialno prizadete, nekaj vsakdanjega. Za informacijo – proti sva bila dva svetnika, ostali so brez razprave sprejeli predlog.

Drugič. Sprejemali smo Letni program delovanja kulture in športa. Seveda ločeno. Pri kulturi ni bilo kakšne polemike, saj smo večinoma zadovoljni z delovanjem le te v Domžalah. Seveda obstaja prostor za izboljšanje pa vendar, tudi Rim ni bil izgrajen v enem dnevu.
Pri športu pa … To je pa druga zgodba. Najprej nas je župan podučil, da je vsaka razprava odveč, ker je to zgolj dokument za birokrate v Ljubljani. Super. Potem mi pa res ni jasno, kaj mi tam sploh sedimo? In pazite. Ta program obsega na letni ravni cca. 1,4 milijona evrov. O programu ne bi preveč razpravljal, ker je praktično vsako leto enak. Bi pa opozoril na dejstvo, da Zavod za šport in rekreacijo, ki je nosilec športa v Domžalah ni bil v vseh letih sposoben organizirati ene prireditve, ki bi se „prijela“ v Domžalah. Tako je že tudi letos odpadlo kolesarjenje (ja, je bilo v programu), razlog premalo prijav. Agonija s pol maratonom pa se tako ali tako vleče že nekaj let.
Torej, tisto kar je bilo novega vezano na šport v Domžalah, je imenovanje novega direktorja Zavoda. Se pravi prvega človeka športa v mestu. Išče se oseba, ki bi vztrajala vsaj dva mandata. In tukaj se sedaj začenja zgodba. Če ste slučajno brali katerega od mojih prejšnjih prispevkov na to temo, ste videli, da je bilo že pred meseci jasno, kdo naj bi zasedel ta položaj. Seveda, županov človek. Samo majhen problem obstaja. Ne izpolnjuje razpisanih pogojev! Kaj zdaj?
Svet zavoda, ki ga sestavlja sedem članov (štirje predstavniki občine, dva predstavnika športa in en predstavnik delavcev) so bili pred dilemo. Oni bi morali občinskemu svetu predložiti ime kandidata za direktorja. Vendar so si hoteli lepo umiti roke in so zato predlagali dva kandidata oz. kandidatki. Ena izpolnjuje pogoje vendar ni županov izbor, druga jih ne, pa je županov izbor. KVIAZ je seveda vrnil žogico nazaj, saj nima pooblastil, da bi odločal o tej zadevi na takšen način. In sedaj se bo moral Svet zavoda odločiti. Bomo videli, kakšna bo interpretacija izpolnjevanja pogojev. No še to, po mojih informacijah sta samo predstavnika športa v svetu zavoda nasprotovala takšni logiki. Nadaljevanje sledi.

In tretjič. To je pa bolj v sferi saj ni res pa je. Pri zadnji točki, Vprašanja, pobude in predlogi, je Lista Tonija Dragarja zahtevala prevetritev občinske uprave posebej pa Oddelka za komunalne zadeve. Hm. Vse lepo in prav, vendar … Saj imajo večino že drugi mandat, če ne štejem prvega mandata župana. Kar pomeni, da njihov predsednik vodi občino že tretji mandat, oni pa so se zdaj spomnili, da je potrebna prevetritev. Ja res neverjetno. Tisto kar je pa dodatno naredilo zadevo zanimivo je bila reakcija župana. No, bom zelo milo rekel. Bil je jezen, da ne bom rekel besen. In kdor ga pozna, ve zakaj. Čudim se, da tovrstnih idej niso sposobni skomunicirati znotraj stranke. Vsaj za sedaj še ne bom špekuliral zakaj se je to zgodilo, bomo pa videli, kakšno bo nadaljevanje in kakšen bo odgovor župana. Upam, da ne bo nastal spor na tej liniji, ker potem to za občino ne bo dobro.
Na koncu bi pa rad vsem občankam in občanom še čestital za občinski praznik in pa seveda 70 letnico zmage nad nacifašizmom. Upam, da mi ni treba napisati datuma. Pa srečno!

Uroš Breznik, SD, občinski svetnik

Uros Breznik_120px
Oglasno sporočilo