Slovesni zaključek evropskega prvenstva v gorskih tekih

0
2670

S slovesnim zaključkom in podelitvijo se je zaključilo evropsko prvenstvo v gorskih tekih na Veliko planino z vrhunsko organizacijo KGT Papež in udeležbo več tisoč navijačev in prijateljev gorskega teka.

Na predvečer pred tekmo je bila na Stadionu prijateljstva v Mekinjah slovesna otvoritev prireditve z mimohodom vseh 26 reprezentanc s častnimi gosti slovenske in evropske atletike.

Vse prisotne je najprej pozdravil Dušan Papež, direktor prireditve, sledili so govorniki: gostitelj, župan Marjan Šarec, častna gostja organizacijskega odbora, Maja Makovec Brenčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Majo Makovec Brenčič, in članica sveta Evropske atletske zveze Gabrielo Szabo.

Slovenijo smo predstavili svetu s plesom, pesmijo, tradicijo in izročilom Velike planine, za kar so poskrbeli: Mestna godba Kamnik, učenci Osnovne šole Stranje: Luka Romšak, Rebeka Krt, Filip Golob, Folklorna skupina Kamnik, kitarist Matic Smolnikar z glasbeno skupino Auroras. Dodaten čar so prispevali: mažoretke, narodne noše, planšarji in maskota prvenstva. Slovesnost smo zaključili s tekaško himno v izvedbi Tria Smolnikar, ki je nastala prav za to priložnost. Besedilo sta napisali Mira Papež in Renata Smolnikar.

Edinstvena Velika planina je v svoje naročje sprejela 322 tekačev in tekačic ter več tisoč navijačev in spremljevalcev. Slovesna podelitev medalj, pokalov in priznanj je potekala v Eko Resortu v Godiču, kjer je bil tudi start članov in tekačev na Open Race.

Zbrane je najprej pozdravil Roman Dobnikar, predsednik Atletske zveze Slovenije, s čestitkami vsem tekmovalcem, organizatorju, Klubu gorskih tekačev Papež, pa se je zahvalil za vrhunsko izvedbo prvenstva. Dušan Papež, direktor prireditve je poudaril, da brez vseh prijateljev, pomočnikov in družine prvenstvo ne bi bilo tako kot je. Organizator je prejel zahvale tudi od članice sveta EA, Gabriele Szabo.

Mladinke (39) so tekle na progi dolgi 4,4 km (430 m vzpona, 10 m spusta). Medalje so v mladinski konkurenci podelili najhitrejši Nemki Lisa Oed, ki je progo premagala v času 23:16. Sledili sta ji Turkinja Bahar Atalay (24:25) in Romunka Gabriela Andre Doroftei (24:36). V ekipnem delu so bile najboljše iz Velike Britanije (Dale S., Macfadyen A., Davies H., Thornhill H.), druge so bile Romunke (Doroftei G. A., Hecico A., Bordeanu I. A., Zudur I. M.) in tretje Turkinje (Atalay B., Gür E., Isot S., Çiftçi B.). (52
Mladinci (52) so tekli na progi 8,3 km (vzpon 1035 m, spust 75 m). S časom 47:07 slavil Romun Gabriel Bularda, na drugo in tretje mesto pa sta se uvrstila Italijana Daniel Pattis (47:30) in Andrea Prandi (48:22). Najboljši Slovenec v mladinski konkurenci je bil Tine Habjan na 41. mestu, sledil mu je Nejc Uršič kot 42., Tine Hren je bil 44., Rok Sušnik pa 48. Ekipno so slavili Italijani (Pattis D., Prandi A., Rostan A., Bonzi M.) pred Turki (Bingöl A., Gűnen E., Kaçmaz C., Alkanoglu A.) in Francozi (Cachard S., Faricier R., Succo Q., Ribeiro D.).

Članice (64) so do vrha Velike planine pretekle enako razdaljo kot mladinci. Najhitrejša, Švicarka Maude Mathys je progo premagala v času 49:30. Britanka Sarah Tunstall je bila druga (50:51), favoritinja, Avstrijka Andrea Mayr pa tretja (51:43). Lemut Klementina je bila najboljša Slovenka v članski konkurenci, zasedla je 41. mesto. Mojca Koligar je bila 46., Mihaela Tušar 51., Maja Peperko 55. Britanke (Tunstall S., Wilkinson V., Hilland R., Walshaw K.) so zmagale v članski ekipni konkurenci, druge so bile Italijanke (Belotti V., Bottarelli S., Gaggi A., Galassi S.) in tretje Avstrijke (Mayr A., Illes S., Freitag K., Hauser A.).

Italijan Xavier Chevrier je bil s časom 1:02:51 najhitrejši na najdaljši, 12-kilometrski preizkušnji (1295 m vzpona, 75 m spusta). Kot drugi je le za desetinko hitreje pritekel Portugalec Luis Saraiva (1:03:34) pred Italijanom Francescom Puppijem (1:03:35).

Najboljši Slovenec Miran Cvet je pritekel 21. mesto, Gašper Bregar je bil 30., Rok Bratina 41., Kovačič Luka 46. V ekipnem delu so slavili Francozi (Meyssat E., Zago D., Ranco J., Demure F.) , pred Italijani (Chevrier X., Puppi F., Baldaccini A., Maestri C.) na drugem mestu in Portugalci (Saraiva L., Carvalho J., Lopes C.) na tretjem mestu, slavili Francozi (Meyssat E., Zago D., Ranco J., Demure F.).

Vsak tekmovalec je prejel medaljo in fotografijo svojega prihoda skozi cilj ter diplomo s svojim imenom in časom, napisano s kaligrafsko pisavo.

Ob koncu slovesne podelitve medalj najboljšim je Dušan Papež predal zastavo predstavniku Makedonske atletske zveze, ki bo organizirala 17. evropsko prvenstvo leta 2018. V kulturnem programu so nastopili Stranjska godba, Trio Smolnikar, Družinski trio Plahutnik, s plesno točko pa Vesna Drolc. Na tekmi Open race med 99 tekači iz 9 držav, ki so tekli na 12-kilometrski preizkušnji (1295 m vzpona, 75 m spusta), na progi članov reprezentantov, sta bila najhitrejša tekača KGT Papež: Timotej bečan (1:10:59) in Jasmina Jelovšek (1:28:09). Zmagovalcu sta sledila Matej Jakša , 3.-5. mesto pa je spet pripadlo tekačem KGT Papež: Luka Mihelič , Bojan Ambrožič, Gregor Mlakar.

Vrhunski tekaški spektakel je minil v veliko zadovoljstvo organizatorja in tekačev, od katerih smo prejeli številne čestitke in zahvale. Vsi skupaj smo ponosno in dostojanstveno ponesli edinstveno Veliko planino in Slovenijo v svet, o dogodku bo nekoč pisala tudi zgodovina.

Mira Papež

Oglasno sporočilo