Pogled iz občinske klopi Občine Domžale: Visoke temperature

0
2684
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 11.julij 2015

Te dni, ko je povsod taka vročina in vsi iščemo kakšno senco ter kakršnokoli osvežitev sem se spomnil na rešitev, ki je v Avstriji že zelo uveljavljena, pri nas pa so jo kot prvi uresničili v Radljah ob Dravi. Govorim seveda o naravnem kopališču.

Upam, da ne boste dobili vtisa, da mi je vročina čisto zamajala presojo, vendar kdaj pa je le dovoljeno domišljiji pustiti prosto pot. Če kdaj, potem je poletje pravi čas za to.
Najprej nekaj podatkov o kopališču v Radljah ob Dravi, ki je bilo dokončano v letu 2014. Vrednost celotne investicije je bila cca. 1,3 milijona evrov, od tega je približno polovico prispevala EU. Skupna vodna površina kopališča je malo več kot 3.000 m2 in je enakomerno urejena tako za plavalce kot neplavalce.
Značilnost naravnega kopališča je, da ima naravne filtre in s tem visoko kakovost vode, ki omogoča pravo uživanje in ohladitev. Mislim, da tudi v Domžalah ne bi smel biti problem s prostorom, bi pa morali najti prostor, ki omogoča nadgradnjo ali v avtokamp ali v kakšno večjo investicijo kot je recimo “aquapark” (vodni park). Vendar to je že stvar dolgoročne strategije razvoja mesta na področju turizma in rekreacije. Vprašanje je, ali smo Domžalčani dovolj drzni, da bi uresničili takšno idejo.

Kakorkoli že. Imamo bazen. Potrebno je pozdraviti cenovno politiko Zavoda za šport, ki omogoča obisk vseh željnih osvežitve. Bi pa bilo potrebno razmisliti o posodobitvi bazena. Mislim, da ni misija nemogoče, da bi uredili solarno ogrevanje, kar bi podaljšalo sezono kopanja.
Mogoče bi pa bilo pametno zgodbo še malo razširiti. Na širšem področju Domžal in Kamnika živi blizu 100.000 ljudi. Mogoče bi bila rešitev skupna investicija vseh zainteresiranih občin v pokrit olimpijski bazen z vsemi pripadajočimi objekti. Mislim, da se za obisk ne bi bilo potrebno bati, saj deluje na tem področju okoli 20 osnovnih šol in še dve srednji šoli. S primernim vodstvom in dobrim programom se ni za bati za donosnost takšne investicije.

Toliko o tej poletni temi. Zdaj boste imeli malo miru pred mano, jeseni pa se ponovno srečamo. Upam, da boste preživeli lepo in seveda ne stresno poletje.

Uroš Breznik, SD, občinski svetnik

Oglasno sporočilo