Pogled iz občinske klopi Občine Domžale: Gospodarjenje z okoljem

0
3379
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 27.september 2015

Uradno ima domžalska občina za najpomembnejši razvojni dokument Razvoj občine Domžale 2012-2025. Spomnim se, da smo vsi na lokalnih volitvah 2010 obljubljali, da ga bo občina sprejela in s tem postavila smer nadaljnjega razvoja. Ustanovljena je bila komisija, ki je dokument s pomočjo občinske uprave pripravila in kasneje ga je potrdil tudi občinski svet.

Eno glavnih opozoril svetnikov je bilo, da mora ta dokument ostati živ. Kar pomeni, da se ga po potrebi, vendar z razmislekom, dopolnjuje. V treh letih odkar je v veljavi še ni doživel nobene kritične presoje ne glede na to, da se okoliščine spreminjajo.
Zakaj sem toliko govoril o razvoju občine? Na septembrski seji občinskega sveta smo obravnavali OPN (občinski prostorski načrt) v prvem branju in katerega glavna podlaga je Razvoj občine Domžale 2012-2025. OPN zamenjuje starejše podobne prostorske načrte, ki so bili sprejeti pred 20 in več leti. Govorimo torej o dokumentu, ki bo začrtal smer razvoja občine in se bo dotaknil prav vseh področij življenja v občini. Po besedah župana ga je občina pripravljala 6 let. Človek bi pričakoval, da je dokument torej dodelan pa vendar …
Najboljši je primer famozne Industrijske cone Želodnik. V OPN-ju piše, da bo to glavni nosilec razvoja gospodarstva v občini. No, med samo razpravo pa se je izvedelo, da je projekt mrtev. In seveda milijon razlogov zakaj je temu tako. Včasih dobim občutek, kot da je župan prvi mandat tukaj, saj z lahkoto ugotovi, da so bile napake narejene že dolgo nazaj. Vsaj pet šest let nazaj. In zdaj je kar je. Bomo pa za naprej uredili zadeve. Kar težko verjameš, da je to res in da v resnici on vodi občino že vsa ta leta.
Ne me narobe razumeti, dokument je solidno pripravljen, vendar na žalost še eden v vrsti tistih, ki ga je potrebno sprejeti, ker so se na državi tako spomnili. Če se sami ne zavedamo, da je to temelj razvoja, potem kaj boljšega pač nismo mogli dobiti na mizo.

Uroš Breznik, SD, občinski svetnik

Oglasno sporočilo