Le plesat me pelji!

0
2526

V soboto 21. oktobra popoldne so se člani in članice Folklorno kulturnega društva Lukovice skupaj z  člani in članicami  KPD Lesce- folklorne skupine in FS Črnučan KUD Svoboda Črnuče odpravili na skupno rajžo proti Štajerski.  Prvi postanek smo imeli takoj zatem, ko smo na poti po Črnem grabnu pobrali še zadnje člane in članice  na Trojanah.
Tam, kjer so doma slastni krofi in številne druge dobrote, smo pobrali popotnico in se odpravili v Center varne vožnje na Vranjsko, kjer smo si vzeli čas za dobrote in ogled centra. Kar hitro je minil čas ogleda in pot nas vodi naprej proti jami Pekel. Šumenje listja pod nogami nas spremlja, ko se podamo na pot v jamo, kjer nam vodička Monja razloži vse o nastanku jame in tudi o tem kako so   odkrivali in spoznavali lepoto jame v treh časovnih delih. Seveda ni ostalo le pri tem, ampak tudi o tem zakaj jama Pekel in kako težek je vzpon preko vic v nebesa. A nam je kar šlo  tako z ogledovanjem znamenitosti kot in hojo smo lepo napredovali in se kaj hitro poslovili od potočnih rakcev in netopirjev ter lepot jamskega sveta in se napotili proti Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva v Žalec. Tam nas je Nina Juteršek popeljala po prostorih začenši v najvišjem nadstropju proti dnu. Tako smo se seznanili z pridelavo, predelavo in uporabo zelenega zlata in poleg ostalega izvedeli, da je hmelj moški in ženski, da se za pivo uporablja samo ženski, da za eno steklenico porabijo največ tri ženske  hmeljeve storžke. Poleg ogleda filma z častitljivo starostjo o hmeljarstvu smo si ogledali še celoten proces sušenja in shranjevanja. Ker je bilo toliko govora o hmelju in proizvodu iz njega smo morali obiskati še  Fontano piva Zeleno zlato, ki je poklon hmeljarski dediščini Spodnje Savinjske doline. V njej lahko poleg zelo dobrega piva Kukec enega izmed prvih, ki  je svoje ime dobil po žalskem pivovarju, lastniku pivovarne Žalec, Simonu Kukcu. Gre za pravo savinjsko pivo, ki je bilo  varjeno iz hmelja in termalne vode. Simon Kukec je 10. avgusta 1889  na dražbi kupil še bližnjo pivovarno v Laškem in tako postal največji slovenski pridelovalec piva. Poleg Kukca lahko v fontani poskusimo tudi pivo izpod Kamniških planin Mali grad.
Ko smo že mislili, da je vsega lepega konec, sledi še  ogled državnega srečanja odraslih folklornih skupin v Domu II. slovenskega tabora v Žalcu. Najboljši med najboljšimi so se tokrat predstavili z zanimivimi koreografijami, avtentičnimi kostumi in odličnim plesom in petjem. Plesali in peli so nam FK Marko Beltinci, FK Preddvor, FK  Klas Horjul, Akademska folklorna skupina Študent Maribor, France Marolt Ljubljana, FK Tine Rožanc mladi Ljubljana in FK Leščeček Veržej. V revijalnem programu je medtem, ko je komisija izbirala najboljše so  zaplesali člani in članice FK Podkev  Miklavž pri Ormožu, ter Nina Žvanut in Sašo Žepuhan iz AFS France Marolt Ljubljana. Zbrane udeležence in obiskovalce sta nagovorila podžupan Žalca Ivan Jelen in mag. Marko Repnik, direktor Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ter vsem zaželela veliko  užitkov v slovenski ljudski glasbi in plesu. Skupaj z plesalci smo se veselili prejetih zlatih odličij posameznih skupin. Naše prijateljsko druženje smo zaključili na kmetiji Kraševec kjer smo po večerji  z plesom in pesmijo, ter zanimivimi igrami, porabili pri večerji preveč pridobljenih kalorij. Prijeten in doživljajev poln sobotni  večer smo skupaj z prijatelji  zaključili v jutru nedelje in si na poti domov obljubili, da ga ob priložnosti še ponovimo.

djd 

 

Oglasno sporočilo