Teme in dileme snažilke Tilke (NOV!CE št. 16/2015)

0
3100
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 25.oktober 2015

A sem že povedala, da sem se vpisala v tretjo univerzo? To je sedaj za stare, ki se jim bolj imenitno reče seniorji, zelo fensi. Saj ne, da bi kaj posebnega želela še doseči, moja kariera snažilke je bila kronana s penzijo in to je največ, kar danes človek lahko doseže. Je pa fino, če še kaj novega izveš, če se še kaj naučiš, če dobiš odgovore na najbolj nenavadna vprašanja. Pa tudi dobro se sliši tale tretja univerza, a ne res?

Sedaj, ko sem na tej ugledni ustanovi, sem se pričela tudi bolj zanimati za družbene probleme, recimo: kam gre naš denar? Ne, ne, nisem mislila na družbeno lastnino, te ni več, so jo že pokradli! Mislila sem na nas, ki plačujemo davke! Nekaj vprašanj bom prihranila za tretjo univerzo, recimo kaj je to tranzicija in »bančna luknja«, pa kaj je to »slaba banka« in podobno, ker jaz sem gor rastla v sistemu, ki je bil, kot sedaj pravijo, enoumen in komunističen, zato teh pridobitev zlate dobe kapitalizma ne razumem. Če bi jaz lahko odločala, bi postavila nazaj na oblast katerega koli diktatorja od Marije Terezije naprej, namesto teh demokratov iz zadnjih let.
Bolj enostavne in lokalne dileme, kot je ta, zakaj ima občina denar za vrtec, za opremo pa ne, bom pa sama doma preglodala in potem še z mojim starim predebatirala. On se namreč zelo dobro pozna s tastom gospe Fani, nekdanje kurirke na občini, ta pa ve vse, tudi tisto, kar se celo županu ne sanja.
Preko Fani bom skušala izvedeti, kje za zlomka je občina »našla« tiste milijone za garažno hišo, ki kot sivi pajek preži na žrtve-avtomobile, ti pa še naprej veselo parkirajo vsepovsod v okolici, le v garažno hišo ne zaidejo. No, če sem čisto natančna, prejšnji teden je moj stari prinesel iz bifeja novico, da je en velik avto bele barve parkiran v ta novi pridobitvi. Gotovo si je tudi župan oddahnil in pomislil: no, začelo se je pa le. Zvedela bi tudi rada, kje so staknili denar za tisti vhod v občino. Ja, ja, saj vem, pravijo, da so postali invalidom prijazni in da mislijo na reveže na vozičkih…ampak na tiste reveže, ki nimajo niti za plačilo položnic in jih rubežniki mečejo iz stanovanj, na tiste pa nič ne mislijo! Bom od Fani točno izvedela, koliko dolgov so jim odpisali, me prav zanima. Pa tud to bom izvedela, koliko deložacij je občina naročila in koliko revežev se je usmilila. Po moje da prav nobenega! No, ko že razmišljam o stroških in občini….moj stari je nekje prebral, da smo v Domžalah zrihtali najdražje wi-fi priključke (menda se tako reče) za internet v Sloveniji in da nikomur ni niti malo nerodno, kaj šele, da bi se kdo sekiral. Ali da bi kdo koga vprašal »po mentalnem zdravju«, ker smo za tako reč plačali desetkrat več kot drugje.
No, vidite, take misli se človeku motajo po glavi, zato mislim, da bom odslej, ko sem vpisana na tretjo univerzo, mnogo bolje razumela vse, kar preberem v časopisih in kar se govori med ljudmi. Tam, na univerzi, mi bodo šolane glave razložile, kar si moja preprosta kmečka pamet ne zna. Bom vsem povedala takoj, ko izvem.

Tilka

Oglasno sporočilo