V Leku, članu skupine Sandoz, novo razvojno področje in nova delovna mesta v biofarmacevtiki

0
4850

– Z naložbo v vrednosti dobrih 10 milijonov evrov so v Leku, članu skupine Sandoz, pridobili dodatno razvojno vlogo. Po novem poleg učinkovin za podobna biološka zdravila razvijajo tudi končne biofarmacevtske izdelke.

– Ker svetovni trg in potrebe po bioloških zdravilih nenehno rastejo, ima Lek, član skupine Sandoz, z najsodobnejšo tehnologijo in vrhunskim znanjem izjemne možnosti za nadaljnji razvoj in delo v biofarmacevtiki.

 – Z novim razvojnim področjem in novimi laboratorijskimi prostori so pridobili 100 novih delovnih mest.

Mengeš, 21. januar 2016 – Danes so v Biofarmacevtiki Mengeš, ki je ključni del Sandozove in Novartisove biofarmacevtike slavnostno odprli nove laboratorije za razvoj končnih biofarmacevtskih izdelkov, kontrolo kakovosti in tehnični razvoj biofarmacevtike. Z naložbo v vrednosti dobrih 10 milijonov evrov so pridobili dodatno razvojno vlogo, saj po novem poleg učinkovin za podobna biološka zdravila razvijajo tudi končne biofarmacevtske izdelke.

»Z novim laboratorijskim objektom smo pridobili dodatno razvojno vlogo v Sandozu in Novartisu in pridobili 100 novih delovnih mest za različne strokovnjake. Ker svetovni trg in potrebe po bioloških zdravilih nenehno rastejo, ima Lek, član skupine Sandoz, in s tem tudi Slovenija, z najsodobnejšo tehnologijo in vrhunskim znanjem izjemne možnosti za nadaljnji razvoj in delo v biofarmacevtiki,« je poudaril dr. Matjaž Oven, direktor Biofarmacevtike Mengeš.

Skupno je Novartis tako v razvoj kakor tudi v proizvodnjo v Biofarmacevtiki Mengeš vložil že več kot 64 milijonov evrov.

Delovna mesta in znanje z visoko dodano vrednostjo

»V Sloveniji imamo v biofarmacevtiki izjemno močne talente, ki so vključeni v skoraj vsak vidik biofarmacevtskega razvoja in proizvodnje,« je povedala Carol Lynch, globalna vodja Sandozove Biofarmacevtike in onkoloških zdravil za injiciranje. »Dodatna vloga razvoja končnih biofarmacevtskih izdelkov nadalje krepi vlogo Biofarmacevtike Mengeš, ki je pomemben center biotehnološke odličnosti za Sandoz in Novartis.«

V Biofarmacevtiki Mengeš dela več kot 350 strokovnjakov. Od tega jih ima 80 odstotkov visokošolsko izobrazbo ali več, kar 34 odstotkov je magistrov in doktorjev znanosti. Tako v Lek, članu skupine Sandoz, omogočajo delovna mesta domačim strokovnjakom, ki imajo kot del globalne farmacevtske družbe neprecenljivo možnost delati doma in hkrati pridobivati izkušnje in znanja po svetu.

 

Podobna biološka zdravila omogočajo bolnikom boljši dostop do zdravljenja

Biofarmacevtika je najsodobnejša in najhitreje rastoča veja farmacevtske industrije, ki prinaša nove možnosti zdravljenja številnih kompleksnih bolezni. Biološka zdravila so zaradi zahtevnih raziskav in razvoja zelo draga. Podobna biološka zdravila so odobrene verzije originatorskih bioloških zdravil, ko tem poteče patentna zaščita. So enako kakovostna, varna in učinkovita, a cenovno ugodnejša in tako dostopna več ljudem.

Sandoz je pionir in globalni vodja v podobnih bioloških zdravilih. Ima vodilni nabor izdelkov v razvoju, vključno z monoklonskimi protitelesi, največjim in najhitreje rastočim delom svetovnega trga bioloških zdravil. Trenutno ima Sandoz v različnih fazah razvoja več podobnih bioloških molekul in je objavil namero, da bo vložil deset vlog za registracijo med 2015 in 2017.

Prvo podobno biološko zdravilo v ZDA

Pomemben mejnik v razvoju podobnih bioloških zdravil predstavlja vstop na trg ZDA. Leta 2015 je ameriška Agencija za hrano in zdravila odobrila Sandozov podobni biološki filgrastim, ki je prvo podobno biološko zdravilo, lansirano v Združenih državah Amerike.

Sandoz je bil tudi prva farmacevtska družba, ki je na trg lansirala podobno biološko zdravilo (rastni hormon) v Evropi in na Japonskem. Sandoz trži tri podobna biološka zdravila (rastni hormon, eritropoetin alfa, filgrastim) v Evropski zvezi in na drugih trgih po svetu.

Vsa tri Sandozova podobna biološka zdravila so na voljo tudi bolnikom v Sloveniji.

lek_21_1_2016 (2)

dr. Matjaž Oven, direktor Biofarmacevtike Mengeš

 

lek_21_1_2016 (3)

Steffen Lang, globalni vodja Tehničnega razvoja & proizvodnje bioloških zdravil v Novartisu

 

lek_21_1_2016 (4)

Carol Lynch, globalna vodja Sandozove Biofarmacevtike in onkoloških zdravil za injiciranje

 

lek_21_1_2016 (5)

mag. Urban Krajcar, generalni direktor Direktorata za znanost, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, v imenu Maje Makovec Brenčič, ministrice za izobraževanje, znanost in šport

 

# # #

Lek, član skupine Sandoz, je eden ključnih stebrov druge največje generične farmacevtske družbe na svetu. Je njen vodilni globalni razvojni center za tehnološko zahtevne izdelke in tehnologije, eden ključnih globalnih proizvodnih centrov za učinkovine in zdravila, kompetenčni center za razvoj vertikalno integriranih izdelkov, kompetenčni center Sandoza pri razvoju in proizvodnji biofarmacevtskih učinkovin in izdelkov, center oskrbe za trge Srednje in Vzhodne Evrope, Jugovzhodne Evrope in SND ter trži in prodaja Sandozove izdelke v Sloveniji. Podrobnejše informacije so na voljo na https://www.lek.si/.

 

Sandoz, divizija skupine Novartis, je vodilna družba na svetu na področju generičnih zdravil, ki si prizadeva za trajnostni dostop do visokokakovostnega zdravstvenega varstva. Sandoz zaposluje več kot 26.000 sodelavcev in ponuja široko paleto cenovno dostopnih zdravil bolnikom in kupcem po vsem svetu.

Sandozov globalni portfelj obsega okrog 1.100 molekul, ki so v letu 2014 predstavljale prodajo v obsegu 9,6 milijarde ameriških dolarjev. Sandoz ima vodilni položaj v svetu tako na področju podobnih bioloških zdravil ter generičnih antiinfektivov, oftalmoloških in transplantacijskih zdravil kot tudi na ključnih terapevtskih področjih, od generičnih zdravil za injiciranje, dermatoloških zdravil in zdravil za bolezni dihal do zdravil za srčno-žilne bolezni, bolezni presnove, zdravil za bolezni in motnje osrednjega živčevja, protibolečinskih zdravil in zdravil za bolezni prebavil.

Sandoz razvija, proizvaja in trži končne farmacevtske izdelke ter vmesne izdelke, vključno s farmacevtskimi in biotehnološkimi zdravilnimi učinkovinami.  Skoraj polovico Sandozovega portfelja predstavljajo diferencirani izdelki – zdravila, ki jih je težje znanstveno razviti in izdelati kot običajna generična zdravila.

Od združitve svojih generičnih družb pod blagovno znamko Sandoz v letu 2003 je Sandoz zaznamovala močna organska rast, dosledno doseganje rasti pa je Sandoz dosegal tudi v določenih regijah in na različnih področjih diferenciranih izdelkov preko vrste ciljnih prevzemov, ki vključujejo družbe Hexal (Nemčija), EBEWE Pharma (Avstrija) in Fougera Pharmaceuticals (ZDA).

 

Oglasno sporočilo