Koranti pregnali zimo iz Kamnika

0
3068

Danes so občino Kamnik obiskali koranti, člani pustne skupine Orači iz Jablovca pri Podlehniku in z obilico dobre volje začeli preganjati zimo ter v naše kraje klicali pomlad. Če gre verjeti njim ali pa vremenoslovcem, se bomo lahko kmalu prepričali. 21 korantov je pred občinsko stavbo pozdravil in sprejel župan Marjan Šarec skupaj s podžupanoma Igorjem Žavbijem in Matejem Slaparjem ter direktorico Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Boženo Peterlin.

Obhodi korantov sodijo med vidnejše tradicionalne pustne šege v Sloveniji. S Kurentovanjem na Ptuju, ki se odvija od 60. let 20. stoletja, je korant postal najbolj množičen tradicionalen pustni lik na Ptujskem in Dravskem polju, v Halozah in Slovenskih goricah in danes tudi najbolj prepoznaven slovenski pustni lik. Po ljudskem verovanju odganja vse slabo in prinaša srečo ter zadovoljstvo in je eden od simbolov slovenske identitete.

Pustno skupino sestavljajo pokači, gospodar in gospodinja, kujiči, sejavec ter koranti, ki preganjajo zimo, kličejo toplo pomlad ter bogato letino. Oblečeni so v kožuhe ovac, običajno v levi roki imajo ježevko, na korantovi kapi oziroma maski, imajo navzgor obrnjene kravje rogove ter okrog pasu zvonce na verigi. Pri vsaki hiši na dvorišče najprej stopijo pokači, ki s poki privabijo domače iz hiše. Nato do hiše stopi sejavec in vpraša domače, če bodo dali orati za debelo repo in za dobro letino. Kujiči s plugom zaorjejo po dvorišču, sejavec zaseje seme, gospodar in gospodinja pa domače obdarita s kupico domačega vina, štamprlom šnopsa in domačo klobaso.

Koranti začnejo svoj ples na svečenico opolnoči, ki simbolizira jačanje luči oziroma podaljšanje dneva. Tudi koranti so bitja luči, saj s svojim plesom napovedujejo prihod pomladi, svetlih sil in dobre letine ter odganjajo zimo in zle sile. Na ta dan si prvič nadenejo zvonce, s katerimi zaplešejo ob ognju in s tem začnejo s svojim poslanstvom odganjanja zime in zla v zameno za pomlad, srečo in dobro letino.

V imenu pustne skupine Orači iz Jablovca pri Podlehniku je vodja Ernest Večerič zbranim namenil nekaj besed, župan Marjan Šarec pa se je gostom iskreno zahvalil za obisk in ohranjanje tradicije.

Koranti so nato dobro voljo ponesli skozi mestno jedro, po Šutni in se nazadnje ustavili pri kamniških osnovnih šolah, Osnovni šoli Toma Brejca in Osnovni šoli Frana Albrehta Kamnik, kjer so se jih razigrani otroci prav srčno razveselili.

Vabljeni, da si korante in ostale like tradicionalnih pustnih šeg ogledate tudi na Kamniškem karnevalu v torek, 28. februarja 2017, od 16.30 ure dalje na Glavnem trgu.

Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo