Slovesnost na Oklem nad Ihanom

0
2995
Združenje borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Občine Domžale in Krajevna organizacija ZB Ihan sta v soboto, 27. februarja 2016, organizirala spominsko slovesnost pri spomeniku padlim borcem Kamniško-zasavskega odreda na Oklem nad Ihanom.
V februarskih dneh leta 1944 se je na Kramarjevi in Baleževi domačiji na Oklem zadrževalo okrog sto partizanov Kamniško-zasavskega odreda. V jutranjem svitu 24. februarja so jih presenetili nemški okupatorji in njihovi domači sodelavci. Zagrmeli so streli, ogenj je švignil v zrak in uničeval. Večina borcev se je pognala iz hiš in hlevov, a sovražnikove krogle so pokosile vsakogar, ki jim je prišel pred oči. Po bitki je v snegu ležalo 72 ogorelih, prestreljenih, krvavih in izmaličenih zavednih fantov in mož.
Že pred deseto uro so se v Dobovljah začeli zbirati praporščaki, predstavniki borčevskih in veteranskih organizacij, enota častne straže Zveze slovenskih častnikov Domžale ter pohodniki iz bližnje in daljne okolice. Od tam je nato krenil skupni sprevod na Oklo. Na Oklu je že bila zbrana velika množica pohodnikov, še živečih borcev, župan Občine Domžale Toni Dragar ter nekateri občinski svetniki in praporščaki.
Po slovenski himni je udeležence spominske slovesnosti najprej pozdravila Marija Majhenič, predsednica Združenja borcev za vrednote NOB Občine Domžale, ki je v svojem nagovoru povedala, da je ohranjanje spomina na prekletstvo druge svetovne vojne potrebno in pomembno. »Ko sem brala opis te bitke, sem si predstavljala občutke fantov in mož v tistem meglenem jutru, ko so še speči ugotovili, da so bili izdani. Težko si je zamisliti tedanjo bolečino njihovih svojcev. Verjamem pa, da so še vedno boleči spomini njihovih zanamcev, ki so morali v zadnjih letih velikokrat poslušati več kot krivično, celo nemoralno zmanjševanje vloge žrtev padlih v bojih za svobodo in boja preživelih borcev narodno osvobodilne vojne. Nedoumljivo je, da skušajo nekateri prevzeti in predrugačiti pomen rdeče zvezde pod katero se je odvijala borba naroda proti okupatorju. Narodnoosvobodilnemu boju se skuša v zadnjih letih zmanjšati pomen z nenehnimi poskusi rehabilitacije sovražnikovih kolaborantov in domobrancev«, je poudarila Majheničeva. Po njenih besedah revizija Slovenije v tolikšni meri ni mogoča. Mladim je potrebno povedati, da z obuditvijo spomina na dogodke, vedno znova javno obsojamo nacizem in fašizem in se poklanjamo njunim žrtvam a hkrati skupinsko izrazimo hvaležnost preživelim in še živim. »Kajti brez njihove srčnosti in poguma, sedaj ne bi govorili Slovensko. Ni vseeno, ali molčimo ali smo glasni.«
Slavnostni govornik, župan Občine Domžale, Toni Dragar je v svojem govoru povedal, da si danes težko predstavljamo, kako se je sredi te idilične zelene pokrajine zgodil tragični dogodek. Kjer danes raste zelenje, je nekoč tekla kri: » Kjer danes svobodno stojimo, so nekoč umirali partizani. Mineva že 72 let, vendar pa spomin ostaja. Nismo pozabili kako so se partizani pogumno zoperstavili veliko močnejšemu sovražniku v boju za svobodo. Za našo svobodo.« Po besedah župana, so na tem mestu umrle njihove sanje, njihove želje in njihovi cilji za prihodnost.
V nadaljevanju je povedal, da danes živimo v svobodni Sloveniji, vendar nas trenutni dogodki v Evropi opozarjajo, da smo morda v zadnjih letih varnost razumeli nekaj več kot samoumevnega. »Zdi se mi prav, da nam žalostna preteklost ne razbije našega upanja, ter ne uniči optimizma. Toda zgodovina mora biti opomnik za našo prihodnost, saj so bile drugače vse žrtve zaman. Ko bomo odhajali domov ne pozabimo na ljudi, ki so se znali zoperstaviti sovražniku, tudi ko ni bilo veliko možnosti za uspeh. Ne pozabimo, da je življenje en sam velik boj, da se moramo vsak dan boriti za svoje interese, za bližnje, za človeštvo za humanost. Ne pozabimo, da je varnost vrednota, ki so jo za nas izborili naši predniki in da je naša največja naloga, da jo ohranimo. Padle in preživele borce bomo namreč počastili prav s tem, da bomo nadaljevali njihov boj za svobodo, za pravice in naše vrednote na slovenskih tleh«, je med drugim še povedal Dragar.
Sledilo je polaganje vencev pred spominskim obeležjem na Oklu. Vence so položili predstavniki Združenja borcev za vrednote NOB Občine Domžale, Marija Majhenič, Srečo Kržan, Samo Svetlin.
V kulturnem programu, ki ga je povezovala Draga Jeretina Anžin, so nastopili učenci Osnovne šole Ihan z učiteljicami, moški pevski zbor Radomlje pod vodstvom Primoža Leskovca, Nataša Loborec Perovšek ter harmonikar Frenk Uršič.
Foto: Vido Repanšek
Oglasno sporočilo