Odbojkarji Calcita v srednjeevropski ligi osvojili bronasto medaljo, odbojkarice pa po letu 2014 spet prve v Mevzi

0
2591
Odbojkarji Calcita Volleyballa so v tekmi za tretje mesto premagali Posojilnico Aich/Dob in se prvič veselili medalje v srednjeevropski ligi. Do nje so prišli po še eni razburljivi tekmi, v kateri so dvakrat zaostajali, na koncu pa po preobratu v tie-breaku prišli do zaslužene zmage.

Calcit Volleyball – Posojilnica Aich/Dob  3:2 (-20, 21, -20, 21, 11)

Ljubljana – Dvorana Tivoli, gledalcev 120, sodnika: Brlas (Hrvaška) in Batkai-Katona (Madžarska).

Calcit Volleyball: Hribar, Novljan 9, T. Štern 25, Štalekar 6, Vidmar 2, Štembergar Zupan 8, Brulec 1, Lakner 3, Kotnik 7, Ž. Štern 12, Videčnik, Konjedic.

Posojilnica Aic/Dob: Krasnevski 11, Hruška 2, Palgut 1, Weber, Wohlfahrstätter 10, Pavlović 12, Mlynarčik 14, Grut 16, Pušnik, Koncilja, Thaller 2.

Na petkovih polfinalnih tekmah zaključnega turnirja srednjeevropske lige so bili tako Kamničani kot Dobljani bilzu uvrstitve v finale, saj so oboji izgubili šele v tie-breaku. Z igro so bolj navdušili odbojkarji Calcita Volleyballa, ki so prikazali eno svojih boljših iger v letošnji sezoni, ki v srednjeevropski ligi še niso prišli do odličja. Na turnirju v Pliberku v rednem delu tekmovanja je zmagala Posojilnica Dob s 3:2.

Kamničani so dvoboj z Dobljani začeli z Janom Brulcem, Primožem Vidmarjem, Andrejem Štembergar Zupanom, Žanom Novljanom, Juretom Laknerjem, Tončkom Šternom in prostim igralcem Klemnom Hribarjem, do prvega tehničnega odmora pa so si nabrali tri točke zaostanka. Ob boljšem servisu in bolj učinkoviti igri v napadu, predvsem to velja za Slovaka Petra Mlynarčika, so si gostje iz Doba pred drugim tehničnim odmorom priigrali pet točk prednosti (10:15), po napaki Belorusa Kirila Krasnevskega so se jim Kamničani približali na 18:20. Matjaž Hafner, ki v letošnji sezoni vodi ekipo z Doba, je vzel polminutni odmor, Novljan je z blokom dosegel še eno točko za calcitovce, toda nato so Dobljani dosegli tri zaporedne točke, niz pa je z asom zaključil Mlynarčik.

V drugem nizu je namesto Vidmarja v igro vstopil Žiga Štern, kamniški odbojkarji pa so ob nekoliko boljši učinkovitosti v napadu, v prvem nizu je bila ta 39-odstotna, v drugem 50-odstotna, na prvi tehnični odmor odšli s točko prednosti, po uspešno izvedenem »penalu« Laknerja so prvič na tekmi pobegnili za tri točke (11:8). Z novo točko Mlynarčika je na 11. točki sledilo novo izenačenje, vendar so na servis Laknerja Kamničani spet ušli za tri točke, na drugi tehnični odmor pa so odšli z dvema točkama prednosti. Do prve občutnejše prednosti so varovanci Marka Brumna prišli po bloku Štembergar Zupana in asu Novljana, ko so povedli 20:15, kar jim je zadostovalo za zanesljivo zmago v drugem nizu, čeprav so do izenačenja prišli šele po tretji zaključni žogi. V bloku je bil uspešen Novljan.

Uvod v tretji niz za kamniško ekipo ni bil tako uspešen, saj so kar trije njihovi servisi končali v avtu, ali v mreži, za nameček so jih Dobljani do prvega tehničnega odmora še trikrat zaustavili z blokom, zato je Calcit ob prvem tehničnem odmoru zaostajal za tri točke. Po dveh napakah Žige Šterna je bil kamniški zaostanek že pet točk (5:10), Brumen pa je prvič na tekmi v igro poslal Domna Kotnika. Zaostanek petih točk je bil tudi ob drugem tehničnem odmoru. Kamničani so se nasprotnikom dvakrat približali na dve točki zaostanka, imeli pri 16:18 tudi protinapad za še eno točko, namesto tega so Dobljani dosegli dve točki zapored in spet prišli do večje prednosti. Niz se je končal s še eno kamniško napako. V tem nizu so Kamničani naredili kar devet napak na servisu od skupaj 21 izvedenih, Dobljani so jih tudi šestkrat zaustavili z blokom.

V četrtem nizu je začel delovati tudi kamniški blok, manj je bilo napak na servisu, kar jim je ob prvem tehničnem odmoru prineslo prednost točke, ob drugem po uspešnem napadu Žige Šterna že štiri. Po še enem dobrem servisu Novljana se je na mreži odlično znašel Sašo Štalekar, Calcit Volleyball pa je povedel 17:12. Vendar jim to še ni zagotavljalo izenačenja v nizih, kajti Posojilnica Dob se jim je približala na dve točki zaostanka (16:18), z asom Kirila Krasnevskega le še na točko (19:20), toda po polminutnem odmoru so Kamničani dosegli dve zaporedni točki in nekoliko lažje zadihali. A le na kratko, saj je s polminutnim odmorom odgovoril Hafner, njegovi varovanci so se Kamničanom še enkrat približali na točko zaostanka, vendar so Novljan ter brata Žiga in Tonček Štern le preprečili preobrat.

Odločitev o tretjem mestu v srednjeevropski ligi je tako padla v tie-breaku, ki so ga z vodstvom 3:0 začeli odbojkarji Posojilnice Doba. Z asom Kotnika so se Kamničani nasprotnikom približali na točko zaostanka (5:6), imeli pa so tudi protinapad za izenačenje. Namesto tega so Dobljani na menjavo strani odšli z dvema točkama prednosti. Vendar se Kamničani niso predali, s kar štirimi bloki (Štalekar, Kotnik in Tonček Štern z dvema) so na servis Novljana povedli 14:10, zmago pa je potrdil tudi danes odlični Tonček Štern.

Izjavi po tekmi

Marko Brumen, trener Calcita Volleyballa: »Razumljivo je, da naša igra ni bila tako dobra kot proti Innsbrucku. Vedeti je treba, da smo igrali z dvema svojima ključnima igralcema Janom Brulcem in Tončkom Šternom vseh deset nizov in sem resnično vesel, da sta ta napor zdržala. Pohvaliti velja tudi druge igralce, ki so jima lepo asistirali, tudi naš libero Klemen Hribar je bil oba dneva odličen, tako da se je še enkrat več pokazalo, da lahko računamo na večje število igralcev. Tretje mesto v srednjeevropski ligi je morda celo nad pričakovanji, se je pa na polfinalni tekmi kazalo tudi kaj več, ampak ostanimo na tleh. Naša resničnost je vendarle takšna, z včerajšnjo igro pa smo dokazali, da je pred nami lepa prihodnost, če bomo ostali v tej postavi.«

Matjaž Hafner, trener Posojilnice Doba: »Če nismo zmagali, si tega nismo zaslužili, tako je to v športu. Kamničani so si zmago zaslužili, čeprav je začel malce zaspano. Mi smo na trenutke prikazali željo po zmagi, vendar na igrišču ni bilo dovolj odgovornosti. Preprosto smo padli na zrelostnem izpustu. Calcit Volleyball ima zelo dobro ekipo, v kateri je nekaj odličnih posameznikov, ki jim mi nimamo, mi lahko igramo le kot ekipa, danes pa nismo bili pravi. V odbojki vedno zmaga boljši.«

Besedilo: Miha Štamcar
Fotografiji: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo