Prvi preobrat v sezoni

0
2644
Nogometaši Domžal so na drugem zaporednem gostovanju zabeležili še drugo zmago. Tako kot v Zavrču so rumeni tudi v Celju zaigrali v močno oslabljeni zasedbi. Čeprav je zaradi različnih razlogov manjkalo kar šest nogometašev, nekateri pa so zaigrali le nekaj dni po preboleni virozi, so varovanci Luke Elsnerja prvič v letošnji sezoni uspeli zaostanek obrniti v zmago. Z izjemno pomembnimi tremi točkami so se dvakratni prvaki utrdili na tretjem mestu prvenstvene lestvice. 
Antonio Mance

Strokovno vodstvo tokrat ni moglo računati na poškodovane Lucasa Maria Horvata, Slobodana Vuka in Filipa Jankovića, obolela Darka Zeca in Dejana Milića ter kaznovanega Gabra Dobrovoljca. V udarni enajsterici sta začela Matic Črnic in Žan Majer, ki sta po bolezni s treningi začela šele v četrtek. Uvodne minute so popolnoma pripadle domačinom, saj Domžalčani nikakor niso uspeli razviti svoje igre. Celjani so z agresivno igro premoč kronali v 25. minuti, ko je po samostojni akciji vratarja Axela Maravala premagal Erico De Sousa: ”Zaradi kvalitetne in agresivne igre Celjanov do prejetega gola nismo igrali tako kot smo želeli. Fizično smo bili videti zelo utrujeni in po eni strani me veseli, da smo prejeli gol, saj nas je predramil. Nehali smo preskakovati linije in začeli igrati tako kot treniramo,” je glavne težave svojega moštva predstavil trener Luka Elsner, ki je že med odmorom poskrbel za prvo zamenjavo v svoji enajsterici.

V garderobi je ostal danes nerazpoloženi Dejan Trajkovski, ki ga je zamenjal šele 19-letni Žan Žužek. Slednji je zasedel mesto v obrambi, od koder se je na svoje standardno mesto levega bočnega branilca preselil Jure Balkovec. Svoja igralna položaja sta zamenjala tudi Žan Majer in Juninho. Prvi se je preselil na položaj zadnjega zveznega nogometaša, Brazilec pa je zaigral na desnem krilu. Razmerja na igrišču so se nemudoma spremenila, saj so imeli gostje veliko večjo posest kot v prvem polčasu, iz minute v minuto pa so postajali tudi nevarnejši. Domžalski strateg je že do 64. minute opravil vse tri zamenjave. Juninha je zamenjal Senad Jarović, Majerja pa Amedej Vetrih. Po teh spremembah so rumeni dokončno zagospodarili na igrišču in v 66. minuti prišli tudi do enajstmetrovke, ki jo je uspešno izvedel najboljši strelec rumenih Črnic: ”Ko smo prišli do posesti, smo bili bolj prisotni na njihovi polovici. Z nekaj sreče smo prišli do izenačenja, potem pa smo bili sposobni dodati še malo plina,” je dodal domžalski strateg, ki je v 83. minuti znova skočil od veselja. S prostega strela je mojstrsko zadel Jure Balkovec, ki je postavil končni izid 2:1: ”Veseli me, da smo bili po tako zahtevnem obdobju, polnem poškodb in bolezni, ter po tako obupnem začetku tekme, sposobni odskočiti, se pobrati in tekmo obrniti na glavo. Ponosen sem, da vodim ekipo s takšnim karakterjem. Dogodki so se odvijali nam v prid, vendar je tudi za to potrebno poskrbeti. Zelo sem vesel te zmage,” zadovoljstva ni skrivala domžalska legenda.

Zeni HusmaniDomžalčani so prvič v letošnji sezoni uspeli zaostanek spremeniti v zmago. Rumeni so desetič v sezoni prejeli prvi gol na tekmi. V prvih devetih poizkusih so štirikrat remizirali in kar petkrat izgubili:”Izredno sem vesel, da smo obrnili rezultat po tako obupnem začetku tekme, v katerem nas je nasprotnik deklasiral. Deklasiral nas je zato, ker nismo bili pravi. Igrali smo na ‘kaotičen preskok’. Nismo tekli, nismo bili organizirani in nismo dobivali dvobojev. Želja Celjanov je prevladovala in veseli me, da smo v takšnem položaju ostali ambiciozni, se pobrali in tekmo dejansko obrnili na glavo ter zmagali. Fantom sem dejal, da moramo biti ambiciozni, moramo biti sposobni tudi tekme obrniti, če slabo začnemo. Prvič v sezoni smo uspeli popolnoma spremeniti podobo,” je bil navdušen Elsner, ki je znova zaupal mlajšemu delu ekipe. Jarović šteje 18, Žužek 19 in Antonio Mance le 20 let: ”Super je, da se mladi na ponujene priložnosti odzivajo na vrhunski ravni. Danes sta Jarović in Žužek močno pripomogla k rezultatu. Na njih računamo, vendar smo vedno v dvomih, ali so zreli in sposobni prevzeti tako veliko odgovornost. Oni dokazujejo, da so in nam ponujajo ustrezne rešitve, kar nas izjemno veseli. Po reprezentančnem odmoru prihaja izjemno zahteven april in še kako jih bomo potrebovali. To je super za nas, klub in ekipo. Računamo lahko na vsakega člana in če nekoga ni, so na voljo drugi.”

Matic ČrnicZaradi številnih zdravstvenih težav reprezentančni odmor za Domžalčane ne bi mogel priti v bolj primernem trenutku: ”V naslednjih dveh dneh se ne bomo videli, da se ta viroza malce umiri. Imam občutek, da bo morala obkrožiti celotno ekipo, da bomo imeli potem končno mir. Potrebovali smo premor, da pridemo malce k sebi in si povrnemo moči. Črnic in Majer sta tekmo končala s krči, ker sta bila zadnje dni na antibiotikih. Pred tekmo sta opravila vsega dva treninga. To ni enostavno, zato velika pohvala vsem tistim, ki so bili bolni in so se vrnili. Čaka nas obdobje, ko bomo morali zelo dobro nadzorovati intenzivnost na treningih, da ne bomo na bolezen dodali še poškodbe,” se težav zaveda domžalski strateg, ki je nekaj besed namenil tudi novemu slovenskemu reprezentantu Maticu Črnicu. Ta je s sedmimi prvenstvenimi goli najboljši klubski strelec v letošnji sezoni: ”Tukaj smo, da igralcem pomagamo pri razvoju. Ko je Matic naredil premik v glavi, je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo prišel do reprezentance, saj je jasno, da kvaliteto ima. Postaja pravi profesionalec, kar potrjujejo konstantno dobre igre v zadnjih šestih mesecih. To pomeni, da ni odskočil slučajno, ampak, da vlaga vase in da pazi na to, kar počne. Trudi se na treningih in je dejansko spremenil svojo osebnost. Postal je veliko bolj zrel in ambiciozen. Veseli me, da je dobil nagrado, ki mu lahko predstavlja le spodbudo za vnaprej, da doseže še večje stvari. Zagotovo smo veseli za vsakega, ki ga pripeljemo do reprezentanca, saj je to zelo velika stvar za klub in največja možna motivacija za soigralce. Matic je v enem letu iz druge ekipe Maribora prišel do reprezentance. Lepše ne more biti.” Domžalčani se bodo na treningu znova zbrali v torek, že v četrtek pa jih v Športnem parku čaka prijateljska preizkušnja z italijanskim nižjeligašem Triestino.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič
Video: Sedo Rošić

Oglasno sporočilo