Na Starem gradu nad Kamnikom ponovno zagoreli kresovi

0
4430
V Kamniku na Starem gradu se je danes zvečer ponovno obudila tradicija kresovanja, ki je na vzpetino nad mestom privabila kar nekaj obiskovalcev. Kulturni program in ognjena inštalacija sta na nekdanjem »Zgornjem gradu ali Obersteinu« ustvarila prijeten ambient, viden daleč naokrog, kresovanja pa so se med drugimi udeležili tudi župan Občine Kamnik Marjan Šarec, podžupan Igor Žavbi in direktorica Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Božena Peterlin. S tem dogodkom so se pričele letošnje prireditve ob prazniku dela, zbrane pod skupnim imenom Prvomajska pravljica na Starem gradu.
Na Starem gradu nad Kamnikom ponovno zagoreli kresovi

Stari grad, ki je bil zgrajen konec 11. oziroma v začetku 12. stoletja, je bil zaradi varovanja trgovinske transverzale postavljen ob vhodu v Tuhinjsko dolino. Lega na naravno dobro varovani 585 metrov visoki Krniški gori ali Bergantovem hribu mu je omogočala varovanje nižje ležeče naselbine, danes pa skupaj s sosednjo Špico predstavlja pomembno rekreacijsko točko za okoliške prebivalce.

Nekateri obiskovalci so se tudi danes, kljub nekoliko mehkejši podlagi, na večerno obarvano starograjsko vzpetino odpravili po pešpoti, ostali pa so izkoristili brezplačen avtobusni prevoz, ki je vozil iz Kamnika do Starega gradu. Prav vse pa je na vrhu pričakal čudovit razgled na Kamnik in Kamniško-Savinjske Alpe v ozadju.

Večerni kulturni program sta s pravljicami za odrasle odprla pravljičarja Breda Vukmir Podbrežnik in Rok Kušlan, ki sta tako tudi povabila tudi na bližajoči se Križnikov pravljični festival v Motniku. Oder je nato zavzela skupina Za zdele Melisa, Rok in Marjan Spruk, ki je z zimzelenimi slovenskimi in tujimi melodijami poskrbela za prijetno vzdušje.

Pred glavnim dogodkom večera, prižigom ognjenih inštalacij, je zbrane pozdravilžupan Marjan Šarec in povedal, da se je ideja o prvomajskem praznovanju na Starem gradu porodila že na lanskoletnem čiščenju. Poudaril je pomembnost praznovanja praznika dela in vse povabil na jutrišnjo prvomajsko slovesnost.

Pozornost se je nato usmerila na obzidje Starega gradu, kjer je obiskovalce navdušila izjemna kulisa z ognjeno inštalacijo poimenovano »Kam so šle vse fabrike?«, ki so jo pripravili člani Kulturnega društva Priden možic, s požarno stražo pa varovali gasilci iz Prostovoljnega gasilskega društva Kamnik. Sodi, ki so predstavljali osem kamniških tovarn, so zagoreli v polnem sijaju in na daleč opozarjali, da se je »speči kralj« na mestom znova prebudil.

Na Stari grad ste ponovno vabljeni že jutri, kjer bo od 8. ure dalje na voljo Firštov divjačinski golaž, lokalna jed Okusov Kamnika, ob 10. uri bodo na delavnicah lahko uživali otroci, ob 11. uri pa se bo začela slovesnost ob praznovanju praznika dela. Za prvomajsko budnico bo poskrbela Mestna godba Kamnik z mažoretkami, zapele bodo Ljudske pevke Predice, nato pa bo sledila zabava z ansamblom Špica.

Se vidimo na Starem gradu, da skupaj obeležimo mednarodni praznik dela.

Besedilo in fotografije: Sara Vidmar, Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik

Oglasno sporočilo