Stopničke za SSK Mengeš deževale kakor kaplje po Sloveniji

0
2918

Uspešnemu maju, ko so odlične uvrstitve obetavnih smučarskih skakalcev iz SSK Mengeš deževale kakor kaplje, ki jih v prejšnjih dveh mesecih v Sloveniji res ni bilo malo, je sledil še uspešnejši junij, ki mu je piko na i postavil Anže Lanišek. »Žaba«, kakor pravzaprav vsi kličejo 20-letnega Domžalčana, je trenerja Aleša Selaka presenetil z napovedjo, da se bo na dan državnosti udeležil pokala Cockte v Kranju in klubu priskakal še ene stopničke. Rečeno – storjeno!

Na omenjeni tekmi na 110-metrski napravi pod Šmarjetno goro je potem Lanišek dejansko osvojil tretje mesto, uspeh klubskega kolega pa je dopolnil šestouvrščeni Matjaž Pungertar. Ni veliko manjkalo, pa bi se na kranjski prireditvi na zmagovalni oder povzpel tudi Leon Šarc, ki je člansko preizkušnjo v nordijski kombinaciji končal na nehvaležnem četrtem mestu.

Nov blesteč mesec je s prepričljivo zmago na tradicionalni reviji skokov sicer 3. junija v Mostecu napovedal Taj Ekart (do 13 let), ki so mu dan pozneje na oder za najboljše na uvodni letošnji postaji za alpsko-jadranski pokal v Celovcu »sledili« prvouvrščena Nik Bergant Smerajc (do 9 let) in Alen Pestotnik (do 8 let) ter tretjeuvrščena Tit Voranc Božič (do 9 let) in Jaka Perne (do 7 let). Koroški prireditelji so Selaku in njegovim upom dan polepšali še z izročitvijo velike lovorike za lansko, že drugo zaporedno, skupno zmagoslavje v ekipnem seštevku tega tekmovanja, v katerem sicer ob slovenskih klubih sodelujejo še avstrijski in italijanski.

S štirimi kolajnami so se mladi skakalci iz SSK Mengeš ovenčali tudi na drugi prireditvi za alpsko-jadranski pokal v Žirovnici, pri čemer je Nik Bergant Smerajc vknjižil novo zmago, Alen Pestotnik je osvojil drugo mesto, Jaka Perne in Teo Herbstritt (do 11 let) pa sta bila tretja.

Na pokalu Zagorja pa so si Selakovi varovanci priskakali kar sedem uvrstitev med najboljšo trojico. Na najvišjo stopnico zmagovalnega odra so skočili Jure Močnik (do 15 let), Teo Herbstritt (do 12 let), Tit Voranc Božič (do 10 let) in Alen Pestotnik (do 9 let), drugo mesto je osvojil Benjamin Bedrač (do 11 let), na tretji mestih pa sta pristala Taj Ekart (do 13 let) in Nik Bergant Smerajc (do 10 let).

S podobno bero so se mladi mengeški nadebudneži vrnili tudi z mednarodnega tedna skokov v Kranju, kjer sta zmagi slavila Benjamin Bedrač in Nik Bergant Smerajc, na drugih mestih pa so tekme v svojih kategorijah končali Jure Močnik, Taj Ekart, Alen Pestotnik in Živa Andrić (do 9 let).

Povsem pa so izbranci Selaka ter njegovih pomočnikov Luke Brnota in Davorja Maučeca zavladali na deževni meddruštveni prireditvi v Vizorah, kjer so z vsemi tekmeci v svojih konkurencah opravili Benjamin Bedrač, Nik Bergant Smerajc, Živa Andrić in Miha Hočevar (med začetniki do 15 let), druga mesta so pripadla Maju Herbstrittu (do 11 let), Tjušu Perku (do 10 let) in Alenu Pestotniku (do 9 let), tretji pa Lovru Dolinšku (do 11 let) in Eriku Tomažiču (do 7 let).

A s tem uspehov za SSK Mengeš še ni bilo konec; izjemen junij sta namreč kronala Taj Ekart in Teo Herbstritt, ki sta blestela na državnih izbirnih tekmah na Ljubnem in bosta tako zastopala Slovenijo na mednarodnih preizkušnjah za tako imenovani šolski pokal v Ruhpoldingu.

Dež, ki je tako zelo zaznamoval letošnjo pomlad, ni mogel pokvariti niti praznovanja ob 20. obletnici SSK Mengeš, ki so se ga ob ustanoviteljih kluba in njihovih pokroviteljih, brez katerih bi bilo seveda vse skupaj bistveno težje, udeležili številni znani obrazi iz skakalnega sveta. Med njimi kajpak ni manjkal niti klubski rekorder Rok Benkovič, svetovni prvak s srednje naprave leta 2005 v Oberstdorfu, ki je mladim skakalcem položil na srce, da le trdo delo prinaša uspeh.

 

Besedilo: Miha Šimnovec

Foto: Goran Andrić

skakalci_menges

Oglasno sporočilo