Pišemo zgodovino

0
2468
Za Nogometnim klubom Domžale je zgodovinski večer. Dvakratni prvaki so prvič evropsko tekmo gostili izven svojega Športnega parka Domžale in posledično odigrali najbolj obiskano domačo tekmo v skoraj 100-letih obstoja kluba. Prvo tekmo tretjega kroga kvalifikacij za evropsko ligo proti slovitemu angleškemu West Hamu si je na stadionu Stožice v Ljubljani ogledalo kar 8.458 gledalcev, ki so bili nagrajeni s prvo zmago kateregakoli slovenskega kluba nad članom elitne angleške premier lige!
Ekipa
”Veseli smo, da smo zmagali. Z vidika vsebine smo odigrali tekmo kot jo je proti takšnemu nasprotniku potrebno. Zavedali smo se, da je bil v četrtek idealni trenutek, da se pomerimo proti West Hamu in, da moramo to izkoristiti. Vsak, ki je danes stopil na igrišče, je prikazal svojo najboljšo predstavo. Ko vse individualne predstave sestavimo v ekipni duh, ki je danes bil prisoten, lahko premagamo tudi večje ekipe od nas,” je po spektakularnem večeru povedal trener Luka Elsner, ki ni skrival zadovoljstva nad svojimi varovanci: ”Pokazali so močan ekipni duh. Z energijo, ki smo jo ustvarili skupaj z navijači, smo pripravili spektakel, na katerega bomo še zelo dolgo ponosni. Želim si, da igralci razmišljajo v smer, da bi vsak teden igrali na teko visoki ravni. To bi pomenilo, da so neprestano na najvišji ravni in da imajo visoke ambicije. Stresni faktor je bil danes zelo dobro obvladovan, saj se nismo ustrašili. Igralci sami vedo, da, če želiš igrati na višji ravni, moraš vsak teden igrati takšne tekme in biti pripravljen.”

Rumeni so bili tokrat odlično pripravljeni. Zasenčili so slovitega tekmeca in ga več kot zasluženo premagali z izidom 2:1. Še več, zmaga bi morala biti izdatnejša: ”Izjemno mi je žal zadnje priložnosti Vetriha, ki bi nam prinesla rezultat 3:1. To bi nas v Londonu postavilo v veliko boljši položaj, tako pa je prednost zelo majhna. Ne slepim se in se zavedam, da bo izjemno težko. Verjamemo v to, da je zelenica v Londonu enaka kot v Stožicah in da so vsi ostali faktorji nepomembni. Moramo jih izključiti in imeli bomo svoje priložnosti. Bo pa izjemno težko,” se zaveda 33-letni strateg, ki je moštvo Slavena Bilića presenetil z odlično taktično in vrhunsko psihološko pripravo svoje ekipe: ”V strokovnem vodstvu smo se zavedali, da bi proti tako kvalitetni ekipi z obrambo igro le čakali, kdaj se bo nekaj zgodilo. Skozi analizo premier lige smo ugotovili, da tamkajšnje ekipe ne izvajajo pritiska na obrambno linijo nasprotnika, zato smo se odločili, da jih presenetimo in jim onemogočimo njihovo tipično igro. To nam je danes uspelo, zagotovo pa bo težje v Londonu, saj bo priprava na tekmo z njihove strani zagotovo drugačna.”

Luka Elsner
Pred povratno tekmo na Olimpijskem stadionu v Londonu, kjer bodo Domžalčani prvi gosti West Hama, dvakratne slovenske prvake v tretjem krogu domačega prvenstva čaka derbi proti Mariboru:”Za nas je izjemno zahtevno žonglirati med prvenstvom in evropsko ligo, saj delujemo v skromnih okoliščinah. Imamo prekrasno skupino fantov, ne le igralcev, ampak fantov, ki verjamejo v naše delo in vase. Lepo jih je vsak dan gledati na delu in v četrtek smo vsi, ki jih spremljamo in jim pomagamo priti do čim višje ravni, dobili lepo darilo,” ostaja skromen Elsner, ki se zaveda, da bo pot do točk v nedeljo izjemno zahtevna: ”Maribor je fantastična ekipa in velik izziv bo, kako narediti prave rotacije. Potrebujemo dober rezultat in točke, saj je prvenstvo zelo pomembno. Smo preveč tekmovalni, da bi karkoli metali stran. Zagotovo bomo našli pot, kako biti tekmovalni in dobri, po drugi strani pa je faktor utrujenosti pomemben. Nekateri talentirani fantje, ki so bili proti West Hamu odlični, bodo morda v nedeljo neprepoznavni, ker bodo utrujeni. S strokovnim vodstvom moramo pametno sestaviti ekipo. To je osnova. Imamo igralce, ki prihajajo in tudi proti West Hamu so nekateri vstopili in nam pomagali. Prepričan sem, da bomo v nedeljo tekmovalni in da smo sposobni premagati tudi Maribor.”

Pozdrav
Domžalčani se torej v nedeljo vračajo na svoj stadion in želijo si, da bo tudi v domačem prvenstvu vzdušje enako kot proti West Hamu: ”Navijače moramo prisiliti, da pridejo na stadion in da pridejo gledati nas. Morda so se v četrtek za prihod na stadion nekateri odločili zaradi West Hama, ampak prepričan sem, da smo jih prepričali, da se splača priti pogledati tudi nas. Upam, da bomo imeli na našem stadionu čim večji obisk, vendar naša odgovornost je, da jih privabimo z igro,” je dejal nogometni strokovnjak na domžalski klopi, ki bo v nedeljo na zelenico najverjetneje poslal močno spremenjeno postavo: ”Želimo igrati v ritmu sreda – sobota, čeprav je včasih težko. Zaradi tega imamo nekoliko širšo skupino igralcev in prav vsakega cenimo in vanj verjamemo. V vsakem primeru bomo v nedeljo odigrali z vrhunsko postavo, ki bo pokazala ogromno želje in pravi pristop.”

Jure Balkovec
Derbi med Domžalami in Mariborom, ki se bo v Športnem parku Domžale začel v nedeljo, 31. julija ob 20:15, bo vodila sodniška trojka Matej Jug (Tolmin), Matej Žunič (Kranj) in Manuel Vidali (Gračišče). Dodatna pomočnika za vrati bosta Robert Ponis (Koper) in Vojko Goričan (Loče pri Poljčanah), delo četrtega sodnika pa bo opravljal Nejc Kajtazović (Kranj). V ekipi Domžal zaradi poškodbe ne bo Luke Žinka.

Tekst: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič
Video: Sedo Rošić in Anže Ceglar

Oglasno sporočilo