Uvodnik NOV!CE 11/2016: Obtožujem

0
2052

Spet ne morem mimo tega, da ne bi vprašal oblasti in oblastnikov o zdravi pameti, predvsem pa o tem, kako zapravljajo tuj denar. Govorim o obnovi najlepšega in enkratnega kulturnega doma France Bernik, ki ga slavimo v Domžalah. Absolutno se strinjam, da je stavba častitljiva in da dejansko pomeni biser v okrasju našega mesta, ampak to še ni razlog, da vanj oziroma nanj mečemo davkoplačevalski denar brez meja in mere. Že pri obnovi l. 1998 je prevladalo mnenje, da bi za porabljeni denar lahko zgradili nov dom, popolnoma enak in z večjo dvorano.
Kot ste najbrž opazili, je bil Bernik nekaj časa odet v zidarske odre, saj je po nekajletnem premoru pač potreboval malce popravila, sveže barve, malo kitanja in ostale sliko pleskarske popravke na sami fasadi in oknih. Do tu vse lepo in prav, ampak dragi moji, mi smo za to plačali 110 tisoč evrov!!! In nihče se tu ne zgane. Občani, ki so to packarijo vestno opazovali, so mi povedali, da na zidarskih odrih nikoli ni bilo več kot štirje delavci, ki so pač »špohtljali«, kitali, barvali in podobno. In potem se jaz, kot plačnik tega (davkoplačevalec), vprašam, kako hudiča je lahko neko podjetje Kuponko (to je bilo obešeno na odru kot ime izvajalca, vmes pa so še tri podjetja…) za takšno delo pobralo več kot 100 tisoč evrov. In potem v občinskem časopisu preberem še pohvalo, da so v Heliosu namešali posebno barvo za okna in da so ta okna zdaj za odtenek svetlejša. Lepo vas prosim, tudi če bi dali 100 ali pa tisoč evrov za kilogram »posebne« barve, me nihče ne bo prepričal, da je ta lifting Bernika vreden več kot 50 tisoč evrov. In kaj na to porečejo naši svetniki, kaj na to poreče nadzorni odbor občinskega proračuna?!
NIČ, dragi moji, tako kot vedno. Nihče pri nas se ne vpraša, zakaj mečemo milijone v prazne garaže, zakaj gradimo betonske parke in zakaj nenormalno drago obnavljamo stavbe. Za podatek, koliko smo plačali za popravilo mostu Repovž, še vedno čakamo, čeprav je informacija javnega značaja. In zato sem napisal, da obtožujem. Vse odgovorne in pristojne obtožujem nevestnega, nemarnega in morda celo koruptivnega ravnanja z mojim denarjem.
Samo z natančnim popisom del in stroškov me lahko prepričate v nasprotno, ampak kaj, ko to tistih, ki zapravljajo vaš denar, ne zanima.
Rajko Gerič

Oglasno sporočilo