Zaključili so se 46. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine

0
3280
V nedeljo, 11. septembra 2016, je bilo v Kamniku moč občudovati predstavitve tujih folklornih skupin, ob 15. uri pa se je odvil vrhunec festivala, ko se je skozi mesto sprehodilo okoli dva tisoč posameznikov ter skupin, oblečenih v narodne noše različnih pokrajin in združenih v tradicionalno povorko narodnih noš. Obiskovalce je ob tej priložnosti nagovoril slavnostni govornik, predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar.

Nedeljsko jutro se je začelo v zgodnjih dopoldanskih urah, ko je Kamnik prebudila Mengeška godba, na Šutni, Maistrovi ulici ter na Glavnem trgu pa so tudi danes svoje izdelke na ogled postavili rokodelci s sejmom domače in umetnostne obrti tersejem ustvarjalcev Diversity – express yourself. Poleg pestrega programa ni manjkalo niti zabave za otroke. V parku Evropa je bila na voljo plezalna stena in hoja po vrvi (t. i. slackline) ter Mednarodni Minimundus v sodelovanju s Cambridge Slovenija, na Malem gradu pa so se odvijale Veronikine delavnice. Posebnost letošnje prireditve je bil dogodek Flying dogs. Odvijal se je na letnem bazenu v Kamniku, v izvedbi Zavoda Pes in šport so bili organizirani pasji skoki in pasje hitrostno plavanje.

Tekom dneva so se na glavnem odru predstavile tuje folklorne skupine. Številčnemu občinstvu so se predstavili Kulturno-umetniško društvo Lučka v sodelovanju s Kulturno-umetniškim društvom Đerđef (Cazin – BIH) ter folklorne skupine iz Rusije, Estonije, Albanije in Avstrije. Poleg oblačilne dediščine smo bili priča tudi njihovim tradicionalnim plesom, saj je festival del mednarodne mreže folklornih festivalov CIOFF®.

Ob 15. uri se je čez naše srednjeveško mesto podalo preko dva tisoč udeležencev povorke: v narodne noše oblečeni posamezniki in skupine, ki jih je tradicionalno spremljala konjska vprega. Obiskovalce, bilo jih je preko 30.000, so ob tej priložnosti nagovorili direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Božena Peterlin, župan Občine Kamnik Marjan Šarec in slavnostni govornik,predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar.

Direktorica Zavoda za turizem in šport v Občini Kamnik Božena Peterlin je ob tej priložnosti dejala: »Spoštovani predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar, spoštovani visoki gostje, spoštovane Kamničanke, spoštovani Kamničani, cenjene obiskovalke in cenjene obiskovalci. S tradicionalno povorko smo letos zaključili 46. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, ki velja za enega največjih etnoloških festivalov v Sloveniji in za enega največjih dogodkov v Kamniku. S pestrim programom razstav, glasbenih in kulturnih nastopov, sejmom domače in umetnostne obrti verjamem, da smo poskrbeli, da je vsak našel nekaj zase. Namen festivala je ohranjati kulturno, zgodovinsko in oblačilno dediščino kot simbol narodne prepoznavnosti. Naša prizadevanja bodo šla v tej smeri tudi pri organizaciji 47. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine. Ob zaključku letošnjega dogodka bi se rada zahvalila vsem, brez katerih Dnevov narodnih noš ne bi uspeli izpeljati tako uspešno, kot smo jih. V prvi vrsti gre zahvala ekipi Občine Kamnik, z županom Marjanom Šarcem na čelu, ki vsako leto živi in diha skupaj s festivalom, vsem sponzorjem, nastopajočim skupinam, udeležencem povorke, ponudnikom na stojnicah, avtorjem vseh treh tematskih razstav, gospodu Matjažu Šporarju, gospe Ladini Korbar in gospe Andreji Stržinar, voditelju vseh prireditev Tomažu Simetingerju, javnim uslužbencem, ki vedno skrbijo, da je naše mesto vedno čisto, redarjem, ki so omogočili varen in nemoten potek današnje povorke, in nenazadnje bi se zahvalila svoji ekipi, ki je zadnje mesece z veseljem pripravljala in koordinirala vse potrebno za izvedbo letošnjih Narodnih noš in oblačilne dediščine. Hvala vsem, ki ste praznovali z nami, saj smo še enkrat dokazali, da spoštujemo dediščino in tradicijo našega naroda in jo tudi uspešno prenašamo na mlajše generacije. Dobrodošli v Kamniku vse dni v letu, jaz pa vas danes vabim, da se nam naslednje leto pridružite že na 47. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine.«

Župan Občine Kamnik Marjan Šarec se je pridružil povabilu direktorice in zbranim namenil naslednje misli:»Spoštovani predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar, spoštovani visoki gostje, drage Kamničanke in Kamničani in vsi obiskovalci iz Slovenije in tudi iz tujine. Še malo in bomo zaključili letošnje 46. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, kjer smo ponovno obujali tradicijo, se predajali spominom, gledali pa smo tudi v prihodnost, kako ta festival narediti še boljši, še večji in še bolj tradicionalno podvržen etnologiji in tistemu, kar je naše. Kajti ta oblačilna dediščina, ki jo s tem festivalom častimo, je tisto, kar imamo. Kar imamo pokazati tudi drugim in česar se ne smemo sramovati, ampak moramo ponosno povedati, da imamo radi tradicijo, da znamo ceniti tisto, kar je naše, kamniško in slovensko. Drage Kamničanke, dragi Kamničani, dragi gostje, letošnji festival se je že skoraj zaključil, a danes bo še veselo. Tukaj na tem odru se bodo zvrstili številni ansambli, ki vas bodo zabavali vse tja do poznih ur. Ostane mi le še to, da vas že danes povabim na naslednje, 47. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine. Dobrodošli v Kamniku, ne samo danes, ampak celo leto. Hvala lepa!«

Slavnostni govornik,predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je pohvalil dogajanje v Kamniku in izrazil navdušenje nad prireditvijo: »Spoštovane Kamničanke in Kamničani, cenjeni župan Občine Kamnik gospod Marjan Šarec, cenjeni visoki in drugi gostje in seveda dragi udeleženci tega današnjega dogodka. Najprej se vam najlepše zahvaljujem, da sem lahko danes tukaj z vami na tradicionalnih Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine. Resnično sem užival v tej čudoviti predstavi narodnih noš tako iz Slovenije kot tudi iz tujine. Mislim, da ste ponovno pokazali in dokazali, da Kamnik zna organizirati takšne in druge dogodke, da imate odličen občutek za ohranjanje naše kulturne dediščine. Hkrati sem tudi vesel, ker sem danes tukaj z vami v tako lepem vremenu, da se vidijo tudi naše lepe gore in vse zeleno, kar je okoli Kamnika. In hvaležen sem vam tudi za to, da v Kamniku in v okoliških vaseh ter drugje varujete našo zeleno Slovenijo. Da varujete torej tako kulturo nas Slovencev, kot tudi našo zeleno naravo. Še posebej sem vesel, da sem danes z vami v letu, ko praznujemo 25. obletnico naše državnosti, v kraju, kjer se je rodil naš veliki Slovenec, domoljub, general Rudolf Maister. Hvaležen sem vam, da obeležujete njegov spomin, in verjamem, da s tem veliko pripomorete tudi k naši nacionalni zavesti in samobitnosti. Še posebej sem vesel, ko vidim, da so danes tukaj mladi in starejši. Vse generacije, ki povezujejo preteklost s tradicijo, kulturo, izročilom in prihodnostjo. In kot predsednik vlade si želim, da bi skupaj, tako z izkušnjami iz preteklosti kot z mladimi energijami, šli predvsem naprej, v prihodnost. Da bo naša država usmerjena naprej in ne nazaj v velike prepire, ki danes niso več potrebni. Zato sem vesel tudi tega vašega vzdušja, vzdušja sodelovanja, veselja, optimizma, kajti tega potrebujemo več. In kot veste, nekoč je bil Kamnik mesto industrije. Tu je bilo veliko uspešnih podjetij, potem je prišla kriza. Ampak danes se spet prebujate. Prebuja se domača obrt, ki sem jo lahko videl, ko sem se sprehodil skozi mesto, prebujata se inovativnost in pogum, drzni posamezniki, prebujajo se naši mladi, naša mladina, s številnimi iniciativami nas peljejo naprej. Naj vam za vse to izrazim zahvalo, da ste danes tukaj, da spoštujete in obeležujete našo tradicijo in dajmo skupaj spodbujati našo prihodnost. Dajmo delati naprej, čim bolj sodelovati, da bodo lahko naši potomci, naši otroci, imeli takšne pogoje za razvoj, kot si jih tudi zaslužijo. Še enkrat hvala za ta odličen dogodek, za to odlično organizacijo. Vsem udeleženkam in udeležencem še naprej oblilo dobrega počutja, plesa, zabave in predvsem dobre volje. Hvala lepa, srečno!«

46. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine so zaključili kamniški narodno-zabavni ansambli Galop, Domačini, Svetlin, Jureta Zajca in Ognjeni muzikanti.

Besedilo: Zavod za turizem in šport v Občini Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec in Janez Ravnikar

Oglasno sporočilo