Letošnji Evropski teden mobilnosti bomo v Občini Kamnik obeležili s pestrim dogajanjem za vse generacije

0
2547
Evropski teden mobilnosti bo letos ponovno povezal na tisoče evropskih mest v prizadevanjih za človeku in okolju bolj prijazne načine mobilnosti. Med 16. in 22. septembrom bodo po vsej Evropi potekale številne aktivnosti, ki bodo spodbujale k pametni in trajnostni mobilnosti kot dobri investiciji. Akciji se, tako kot vsako leto,pridružuje tudi Občina Kamnik, ki skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik ter ostalimi sodelujočimi pripravlja pestro dogajanje za vse generacije, od tistih najmlajših, pa vse do malo starejših občank in občanov naše občine. Aktivnosti se bodo odvijale prav vsak dan, za razliko od preteklih let, ko smo z dogodki obeležili le en dan v tednu mobilnosti. Tokrat se nam pridružujejo še policisti Policijske postaje Kamnik, ki bodo skupaj z redarsko službo Občine Kamnik na kolesih tekom celega tedna opozarjali na previdnost in na upoštevanje cestno-prometnih predpisov.
»PAMETNA MOBILNOST ZA GOSPODARSKO USPEŠNOST« je slogan, ki povzema osrednjo temo letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Raziskave namreč jasno kažejo, da imajo mesta, ki se zavzemajo za trajnostno mobilnost, opazno ekonomsko prednost. Namen celotnega tedna mobilnosti je, da vse generacije opozorimo o varnosti v cestnem prometu in hkrati ozaveščamo o uporabi zdravju pomembnih prevoznih sredstev, kot je hoja, kolo, javni prevoz in podobno.

V letu 2015 je v Evropskem tednu mobilnosti sodelovalo že preko 50 slovenskih občin. Letos je na občinski ravni pomembna tema tudi priprava Celostnih prometnih strategij, ki jih pripravlja kar 63 občin, med njimi tudi Občina Kamnik, zato vas ob tej priložnosti vljudno vabimo, da se nam z vprašanji in pobudami preko elektronske pošte cps@kamnik.si pri pripravi omenjene strategije pridružite tudi vi, obenem pa lahko izpolnite anketni vprašalnik, ki je dostopen na spletni strani Celostne prometne strategije v Občini Kamnik, in sicer tukaj. Izmed vseh, ki bodo izpolnili anketo, bomo izžrebali enega anketiranca, ki bo prejel kombinirano vozovnico v vrednosti 200 evrov. Žrebanje bo potekalo predvidoma na 2. javni razpravi o pripravi Celostne prometne strategije Občine Kamnik, ki se bo v mesecu oktobru odvijala v Domu kulture Kamnik. Poleg občin se lahko pestremu dogajanju v okviru ETM 2016 z registracijo svojih aktivnosti in prizadevanj na platformi MOBILITYACTIONS pridružijo šole, društva, javna in zasebna podjetja ter druge nevladne organizacije.

Posamezniki in ekipe sodelavcev lahko z vrtenjem pedalov prispevajo vsak svoj kamenček v mozaiku pametne mobilnosti, in sicer s sodelovanjem v zabavni in koristni kolesarski akciji Pripelji srečo v službo. Morda le ideja, da se v Kamnik in njeno okolico odpeljete s kolesom, saj je v letu 2012 v našem srednjeveškem mestu začel delovati sistem izposoje koles, imenovan KAM-kolo, od juniju 2015 pa smo ponudbo še nadgradili in si je tako možno izposoditi tudi električna kolesa.

Občina Kamnik bo Evropski teden mobilnosti skupaj s Svetom za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik, v sodelovanju zMladinskim centrom Kotlovnica inDomom kulture Kamnik, še posebej obeležila v petek, 16. septembra 2016, od 8.30 do 12. ure, ko bo organizirano druženje otrok kamniških šol in vrtcevna Glavnem trgu. Otroke iz oddaljenih šol bomo brezplačno do Glavnega trga pripeljali z javnim prevozom (avtobusom), ki ga je omogočilo podjetje Kam-Bus, d. o. o. Prav tako bodo otroci veselo »čuha-puhali« po ulicah srednjeveškega mesta z vlakom iz Arboretuma Volčji Potok. 

Letošnji Evropski teden mobilnosti bomo v Občini Kamnik obeležili s pestrim dogajanjem za vse generacije Otrokom in tudi tistim malo starejšim se bodo predstavili gasilci, reševalci, gorski reševalci, policisti, člani AMD Kamnik, zaplesali bodo s plesno šolo Šin – Šin, skakali na napihljivem gradu, se zabavali s klovnom Žaretom, se kaj naučili ob predstavi o prometu, ki jo pripravlja Zavod varna pot in Kam-Bus, d. o. o., se preizkusili na poligonu Kolesarček in skakalnici Mini Planica.Obiskali nas bodo tudi smučarski skakalci, otroci in vsi obiskovalci pa bodo lahko sodelovali v umetniško-ustvarjalnih in likovnih delavnicah. Skupaj bo sodelovalo več kot 50 prostovoljcev.

Programa aktivnosti pa s 16. septembrom še ne bomo zaključili, saj bodo v pestrem dogajanju sodelovali tudi mladostniki, gibalno ovirani in starejši občani. Otroci in mladostniki iz CIRIUS-a, z različnimi gibalnimi motnjami, bodo v torek, 20. septembra 2016, s krožnim sprehodom po mestu opozarjali na ovire, s katerimi se srečujejo v svojem vsakodnevnem življenju ter podali predloge, ki bi jim olajšali njihovo pot po občini Kamnik. Sprehod bo potekal po treh krožnih trasah, pridružili pa se jim bodo tudi člani Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Občine Kamnik.

Mladostniki si bodo v sredo, 21. septembra 2016, ob 13.40 na Gimnaziji in srednji šoli Rudolfa Maistra Kamnik prisluhnili policistom Policijske postaje Kamnik, sodelavcem Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik in članom AMD Kamnik, ki jim bodo predavali in jih ozaveščali o varnosti v cestnem prometu. Starejši občani, člani Društva upokojencev Kamnik, pa se bodo v četrtek, 22. septembra 2016, skupaj s policistom Policijske postaje Kamnik s kolesom podali po občini in njeni širši okolici. Zbor bo ob 8. uri pri Domu starejših občanov Kamnik. V primeru slabega vremena se bodo dogodki v okviru CIRIUS-a in Društva upokojencev Kamnik prestavili na drug termin.

V soboto, 17. septembra 2016, se bo na Šutni 8 odvijala popravljalnica koles.Občanke in občani bodo lahko od 16. do 20. ure v popravljalnico pripeljali svoje kolo, do vrednosti 10 evrov pa unovčili bon, ki ga bodo prejeli ob obisku popravljalnice. Število bonov je omejeno.

V nedeljo, 18. septembra 2016, bo na Šutni poskrbljeno za družine in naše najmlajše občanke in občane, ki se bodo lahko od 15. do 17. ure vozili po poligonu s svojimi poganjalčki, si ogledali starodobno kolo, risali s kredo, skupaj s starši pa se sprostili v likovnih delavnicah. Pri Reciklarnici bodo lahko občanke in občani podali svoje predloge, napisali nevarne točke, s katerimi se vsakodnevno spopadajo (nevarno igranje otrok na cesti, izboljšave varnosti otrok na cesti in podobno).

V ponedeljek, 19. septembra 2016, od 11. od 17. ure bo pri trgovskem središču Qlandia potekala predstavitev električnih koles, ki si jih boste lahko tudi izposodili.

Več kot dovolj razlogov je, da se nam pridružite ob prireditvah v okviru Evropskega tedna mobilnosti in tudi vi pripomorete k varnosti v cestnem prometu in hkrati uporabi zdravju pomembnih prevoznih sredstev.

Sprememba prometnega režima v četrtek, 15. septembra 2016, in v petek, 16. septembra 2016

Zapora parkirišč od četrtka, 15. septembra 2016, od 20. ure do petka, 16. septembra 2016, do 12.30:

  • na Glavnem trgu pred pošto,
  • na Glavnem trgu od Maistrove do Japljeve,
  • za Kavarno Veronika,
  • pri Parku Evropa.

Popolna zapora se bo v petek, 16. septembra 2016, od 8.15 do 12.30 izvedla na naslednjih cestah:

  • LZ 160541 Maistrova ul. – Medvedova ul. (od Malograjskega dvora do sodišča)
  • LK 160831 Šutna – Glavni trg (do pošte)
Oglasno sporočilo