Calcitovke sezono začele z zmago; Mlynarcik usoden za Kamničane

0
1989

Odbojkarice Calcit Ljubljane so v prvi tekmi prvega turnirja srednjeevropske lige v dvorani na Galjevici premagale ekipo VK UP Olomouc iz Češke. Za slovenske državne prvakinje je bila to prva uradna tekma v novi sezoni pod vodstvom novega trenerja Alessandra Beltramija. Svojo drugo tekmo na turnirju bodo calcitovke igrale v sobobo, ko se bodo pomerile z zagrebško Mladostjo.

Calcit Ljubljana – VK UP Olomouc  3:1 (19, -23, 22, 19)

Ljubljana – Športna dvorana Galjevica. 30 gledalcev. Sodnika. Szabo in Tillmann (oba Madžarska).

Calcit Ljubljana: Grudina 14, Božič, Mihevc 4, Blažič, Pahor – libero, Igličar, Zaplotnik, Kostić 24, Lipicer Samec 9, Jerala – libero, Turk, Koleva 18, Van de Vyver 2. Trener: Alessandro Beltrami.

VK UP Olomouc: Orvošova 6, Michalikova 12, Sajdova 15, Kubanova, Prybilova – libero, Ćutuk 5, Košicka 12, Dudova 6, Dedikova, Sain, Struškova 7. Trener: Jiri Teply.

Slovenske aktualne državne prvakinje so dobro začele z letošnjo sezono, v kateri branijo tudi prvo mesto v srednjeevropski ligi. V tem tekmovanju bo tudi letos nastopilo devet ekip, odbojkarice Calcita pa so v uvodni tekmi prvega turnirja ugnale češki Olomouc

V prvem nizu so si calcitovke, ki so dvoboj s Čehinjami začele z Ilko van de Vyver, Tino Lipicer Samec, Slavino Kolevo, Tino Grudino, Katjo Mihevc, Olivero Kostić in prosto igralko Meto Jeralo, že do prvega tehničnega odmora priigrale štiri točke prednosti. Van de Vyverjeva je dobro razigrala soigralke, domače odbojkarice so tudi bolje izvajale začetne udarce in po uspešnem napadu Tine Lipicer Samec so svojo prednost podvojile na 13:5. S petimi zaporednimi točkami na servis Šarke Kubinove so se jim gostje približale le na tri točke zaostanka (10:13), zato je domači trener Alessandro Beltrami še pred odhodom na drugi tehnični odmor posegel po polminutnem odmoru. Tudi po njem so bile Čehinje bolj konkretne v napadu, zaostajale so le še za točko (14:15), toda Kostićeva v napadu in Koleva v bloku sta poskrbeli za to, da so v domači ekipi spet nekoliko lažje zadihali. Ko je bila Koleva uspešna še v napadu, je bil izid že 19:14 za Calcit Ljubljano, kar je bila dovolj velika prednost za mirno nadaljevanje in zmago v uvodnem nizu, čeprav je Beltrami vzel še en polminutni odmor. Niz je zaključila Mihevčeva.

Drugi niz je bolje začela lani petouvrščena ekipa češkega državnega prvenstva, ki je še vodila s 7:5, toda po bloku Mihevčeve so domače odbojkarice povedle z 8:7, po uspešni akciji v napadu Koleve pa s 13:10. Prednost treh točk so Beltramijeve varovanke ohranile tudi ob drugem tehničnem odmoru, še bližje zmagi v drugem nizu pa so bile po napaki gostij ob mreži, saj so jim pobegnile za štiri točke (18:14). Po uspešnem napadu Lipicer Samec je bilo že 20:15 za domačo ekipo, ki se je izkazala tudi z dobro igro v obrambi, toda po asu Katerine Dudove so se jim gostje približale na 18:20, zato se je po gostujočem trenerju Jiriju Teplyju za polminutni odmor odločil tudi Alessandro Beltrami, ki je po novem asu, tokrat Nikole Sajdove, vzel še svojega drugega, saj je bil izid na 22. točki izenačen. Do prve zaključne žoge je prišel Olomouc, ki jo je po dobrem servisu Darine Košicke, tudi izkoristil.

Domače odbojkarice, ki so v drugem nizu popustile na sprejemu, pa tudi napad ni bil več tako učinkovit, so tretji niz začele bolj odločno ter po točki Koleve povedle z 10:3. Veliko zaslug za visoko vodstvo je s servisi imela tudi Kostićeva. Toda po polminutnem odmoru so Čehinje na servis Gabriele Orvošove dosegle pet točk zaporedoma in šele Koleva je svoji ekipi spet priborila servis. Vendar kriznega obdobja za domačo ekipo še ni bilo konec, kajti po asu Sajdove in bloku Košicke so gostje povedle s 13:12. Pred vstopom v končnico niza so bile v boljšem položaju calcitovke, ki so vodile z 21:18, gostje so nato izid na 21. točki izenačile, vendar tokrat do preobrata ni prišlo, kajti domača ekipa je dosegla tri zaporedne točke, nato pa je Kostićeva končala niz.

V četrtem nizu so slovenske državne prvakinje po začetnem zaostanku z delnim izidom 6:1 Čehinjam pobegnile za pet točk (11:6). Njihova igra v napadu je bila raznovrstna, dobro so delovale tudi v bloku in obrambi, kar jim je prineslo to prednost, toda ob manjši nezbranosti so Čehinjam dovolile, da so izid na 12. točki izenačile. S šestim blokom na tekmi je Koleva le zaustavila nalet gostij, Kostićeva pa je svojo ekipo na drugi tehnični odmor popeljala s štirimi točkami prednosti.

V petek bo v dvorani na Galjevici dvoboj med eekipama VK UP Olomouc in Mladostjo iz Zagreba, s katero bodo odbojkarice Calcita Ljubljane igrale v soboto, ob 19. uri. Jutri bodo svoj s svojim prvim turnirjem v srednjeevropski ligi začele tudi odbojkarice Nove KBM Branika, ki bodo na turnirju v Budimpešti igrale z BVK Bratislavo, v soboto pa še z domačim Vasasom.

Izjava po tekmi:
Olivera Kostić, igralka Calcit Ljubljane: »Glede na to, da v polni zasedbi nismo dolgo skupaj, je normalno, da so bili v naši igri vzponi in padci. Pred nami je še vedno veliko dela, verjamem, da bomo že na prihodnji tekmi prikazale boljšo igro. Na koncu je najbolj pomembno, da smo ostale neporažene.«

__________________________________________________________________

Mlynarcik usoden za Kamničane

Odbojkarji Calcit Volleyballa so na prvi tekmi turnirja srednjeevropske lige v Pliberku po hudem boju proti domači Posojilnici Aich/Dobu izgubili z 2:3 (18, -23, 22, -18, -13). Zanje je bil usoden predvsem slovaški korektor Peter Mlynarčik, ki je dosegel kar 38 točk.

Posojilnica Aich/Dob – Calcit Volleyball  3:2 (-18, 23, -22, 18, 13)

Pliberk – Športna dvorana Pliberk, gledalcev . Sodnika: Kramar Šandl in Milinović (oba Hrvaška).

Posojilnica Aich/Dob: Petraš 7, Hruška 7, Weber – libero, Menner 19, Pavlović 5, Mlynarčik 38, Rainer, Pušnik, Thaller 2, Dalakouras 6, Koncilja. Trener: Matjaž Hafner.

Calcit Volleyball: Štalekar 10, Hribar – libero, Golob – libero, Novljan 2, Ratek, Vidmar 19, Brulec 1 , Lakner, Kotnik 14, Štembergar Zupan 16, Videčnik 4, Konjedic. Trener: Gašper Ribič.

Kamniški odbojkarji, ki so domačo sezono začeli z zmago v Murski Soboti, so bili v svojem prvem nastopu v srednjeevropski ligi na turnirju v Pliberku na pragu zmage, vendar so se na koncu morali zadovoljiti le s točko. V ekipi Posojilnica Aich/Dob, ki jo vodi Matjaž Hafner, je bil nezaustavljiv slovaški korektor Peter Mlynarčik, ki je dosegel kar 38 točk in bil nerešljiva uganka za Kamničane.

Prvi niz se je odvijal po kamniških notah. Z dobrim servisom in sprejemom so si do drugega tehničnega odmora priigrali štiri točke prednosti, ki so jo pred vstopom v končnico povečali še za dve (21:15) ter niz zanesljivo dobili. V drugem nizu se je v domači ekipi dokončno razigral Mlynarčik, ki je bil že v prvem nizu najbolj učinkovit igralec tekme. Kamničani so ves čas zaostajali za dve, tri točke, vseeno pa so imeli v končnici niza priložnost, da bi se veselili vodstva z 2:0 v nizih, ki pa je ostala neizkoriščena.

V tretjem nizu so varovanci Gašperja Ribiča popravili svoj sprejem, bolj učinkoviti so bili tudi v napadu, kar jim je tudi prineslo vodstvo s 16:10. Z učinkovito igro v napadu se je izkazal Primož Vidmar, in čeprav jim je v nadaljevanju nekoliko popustila zbranost, zmaga v tretjem nizu ni bila ogrožena. Zato pa je četrti niz minil v znamenju domače ekipe. Kamničani so imeli vse preveč težav na sprejemu, ki je bil na koncu tekme le 31-odstoten. Ob drugem tehničnem odmoru so za domačo ekipo zaostajali za dve točki, toda z delnim izidom 5:1 so Dobljani prišli do neulovljive prednosti.

O zmagovalcu dvoboja je odločal peti niz, v katerem si nobena ekipa ni priigrala občutnejše prednosti. Večinoma so za točko ali dve vodili domači odbojkarji, Kamničani so še izenačili na 13:13, vendar so se minimalne zmage na koncu veselili Dobljani.

Calcit Volleyball bo v petek v Pliberku, ob 19. uri, igral še proti Spartaku iz Myjave, svojo prvo tekmo v srednjeevropski ligi pa bo v Zagrebu odigral ACH Volley, ki ga ob 18. uri čaka obračun z domačo Mladostjo.

Izjava po tekmi:
Gašper Ribič, trener Calcit Volleyballa: »Nismo uspeli zaustaviti odličnega Petra Mlynarčika, ob tem pa smo preveč nihali na sprejemu, da bi se lahko veselili zmage. Imeli smo sicer obdobja dobre igre, pa tudi preveč nihanj, tako da je zmaga domačinov popolnoma zaslužena.«

 

Miha Štamcar
Fotografija: Klemen Brumec

 

Oglasno sporočilo