Dan varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami na OŠ Roje

0
2524

Na osnovni šoli Roje v Domžalah vsako leto v oktobru priredimo tehniški dan Varnost pred naravnimi in drugimi nesrečami. Čeprav našo šolo obiskujejo otroci s posebnimi potrebami različnih starosti in sposobnosti, smo skozi leta opazili, da so gasilci, policisti, reševalci in drugi pripadniki enot zaščite in reševanja za naše otroke vedno zanimivi. Vseeno smo v letošnjem letu pričeli razmišljati, da pa bi morda pripravili kaj novega in povsem drugačnega. Ideja, da bi priredili kviz s tematiko zaščite in reševanja je postala še posebej dobra, ko smo izvedeli, da je letošnje geslo oktobra – meseca požarne varnosti “Delujemo preventivno.”

V petek, 14. oktobra smo izvedli tehniški dan, ki je bil tokrat namenjen preventivi. V prvem delu dneva smo za otroke pripravili predstavitve in predavanja. Učiteljica Ajda Lalić je v zbornici šole pripravila predavanje na temo preventive, ukrepov ob naravnih in drugih nesrečah, osnov prve pomoči, gašenja začetnih požarov ter same ureditve sistema zaščite in reševanja v Republiki Sloveniji. V šolski telovadnici sta varuhinja Veronika Bergant ter hišnik Tomaž Žargi, tudi oba gasilca, pripravila predstavitev gasilske opreme, ter osebne zaščitne opreme gasilca.

Po malici smo vse otroke šole razdelili v devet mešanih skupin. Menimo, da je treba vsem otrokom omogočiti enake možnosti za uspeh in, da do uspeha lahko pridemo le z ekipnim delom in pomočjo drug drugemu. V tem duhu so tudi otroci z veseljem sprejeli mešane skupine. V pravo veselje in ponos nam je bilo opazovati, kako lepo so starejši otroci poskrbeli za mlajše in kako zagreto so tudi njim, ki pri doseganju ciljev potrebujejo več pomoči, pomagali do dobrih uvrstitev. Vprašanja na kvizu niso bila lahka, zato smo bili organizatorji še posebej navdušeni nad znanjem, ki so ga pokazali učenci.

Najbrž pa so bila motivacija za zagreto sodelovanje in željo po dobri uvrstitvi tudi lepa darila. Prav vsak učenec, ki je pri kvizu sodeloval, je bil na koncu nagrajen, seveda pa prva mesta malce bolj bogato kot druga. Za lepe nagrade se moramo zahvaliti donatorjem, ki so nam jih podarili. Najlepša hvala podjetju Tosama d.o.o., Rdečemu križu Slovenije, območnemu združenju Domžale, Agenciji Republike Slovenije za okolje, Upravi Republike Slovenije za zaščito in reševanje, Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje ter Gasilski zvezi Slovenije. Poleg zelo poučnega in nazornega gradiva na temo naravnih in drugih nesreč, so se otroci izredno razveselili obližev, balonov, svinčnikov, obeskov, priponk in še številnih drugih malenkosti, ki pa so jim polepšale dan.

Po uspešno izpeljanem tehniškem dnevu smo lahko ponosni na marsikaj. Najprej na izjemo solidarnost in timski duh, ki so ga naši otroci danes pokazali. V časih, ko med ljudmi vidimo samo razlike in napake, je razveseljivo videti, kako so naši učenci znali videti preko vseh ovir in biti za čas kviza tisto kar so morali biti; prijatelji in sotekmovalci. Druga stvar na katero smo lahko ponosni pa je velika mera znanja, ki so ga pokazale ekipe. Upamo si trditi, da smo v vseh teh letih, ko učence učimo osnov prve pomoči in ukrepanja ob nesrečah, vzgojili generacijo otrok, ki jim ni vseeno in, ki bodo znali pomagati, ko bo nekdo pomoč potreboval.

Z osnovne šole Roje vas učenci in učitelji v mesecu požarne varnosti pozdravljamo z gasilskim pozdravom NA POMOČ!

Članek: Ajda Lalić, foto: Meta Košir

img_7986 img_8004 img_8032 img_8081 img_8087 img_8088 img_8091 img_8104 img_8108 img_8122 img_8147 img_8184 img_8236

Oglasno sporočilo