Lukov sejem v Lukovici

0
3139

V središču Lukovice je v soboto, 22. oktobra, potekal, sedaj že tradicionalni, Lukov sejem, ki nosi ime po zavetniku  podružnične cerkve sv. Luka v Spodnjih Praprečah.
Sejem, ki počasi dobiva obliko sejma kot je bil  nekoč, ko so na njem prodajali pridelke in izdelke kmetje iz bližnje in daljne okolice. Tokrat je bil osrednji del trga namenjen domačim kmetovalcem, predvsem tistim, ki ponujajo svoje izdelke in pridelke pod  blagovno znamko »Zakladi Črni graben«. Slednja ponazarja geografsko poreklo (območje občine Lukovica, ki jo v pretežni meri predstavlja dolina Črnega grabna) in kvaliteto (zaklad). Na osrednjem delu smo bili deležni še lovskega golaža, za katerega velja geslo rana ura zlata ura, kajti zamudniki oziroma tisti, ki so prišli na sejem po tem, ko je odzvonilo poldne, so bili že prepozni. V gostišče Pri Bevc radi zahajajo mnogi predvsem v jesenskem času, ko so na jedilniku domače koline in zato je pri njih in pri ostalih branjevcih obilica mesnih dobrot zamenjala lastnike. Ker pa je potrebno prehrano uskladiti, so ravno prav prišla domača jabolka kmetij Pri  Rous in Kašnik. Tudi rožice so odšle k novim lastnikom, dobrote kmečkih žena pa imajo že tako stalne stranke. Kašno bo letos vino, smo poskusili izvedeti pri gostišču s pokušino mladega mošta, ki je s pečenim kostanjem odlična kombinacija. Nato smo se odpravili še po nogavice in med, nakupili še žlice pri Ribnčanu in sveče pri domačem proizvajalcu, se seznanili z novim gospodinjskim pripomočkom ter se počasi napotili domov, obloženi z vrečkami in žaklji, polnih doma pridelanih dobrot, ki bodo na naši mizi še kar nekaj nedelj, kajti  iz Vampretovega krompirja, repe, korenja in drugih pridelkov se da skuhati kar nekaj jedi. Sicer pa smo se že navadili, da če zmanjka, se ob sobotah odpravimo na tržnico v Lukovico, kjer nas čaka del ponudbe tokratnega Lukovega sejma.

djd  

lukov-sejem008 lukov-sejem018 lukov-sejem020 lukov-sejem050 lukov-sejem072 lukov-sejem080 lukov-sejem083 lukov-sejem095 lukov-sejem112 lukov-sejem126 lukov-sejem152 lukov-sejem174 lukov-sejem179 lukov-sejem183

Oglasno sporočilo