Pavel, Martin in Maja med najboljšimi gorskimi tekači sezone

0
3908

Na fotografiji: Maja Per (na sredini) v letu 2016 na tekmah Pokala Slovenije v gorskih tekih ni poznala poraza

Gorske tekače je ob koncu sezone, ki se je sicer tradicionalno tekmovalno zaključila s Tekom na Šmarno goro na začetku oktobra, čakal še tisti slajši, slavnostni del. Po dolgem času na novi lokaciji, saj je Hišo kulinarike Jezeršek tokrat zamenjal Podbrdo, ki je letos znova gostil svetovno prvenstvo v gorskem maratonu. Med dobitniki priznanj za letošnje dosežke so bili tudi trije člani našega kluba, Maja Per, Martin Močnik in Pavel Trojer.

Najuspešnejši gorski tekači leta 2016 so se 18. novembra dobili v Podbrdu, med njimi pa tradicionalno niso manjkali domžalski tekači, ki so del Pokala v gorskih tekih že dolga leta. Letošnja sezona je bila, vsaj kar se tiče pokalnega seštevka, nekoliko manj uspešna, a še vedno jo brez težav ocenimo za odlično. Pokal Slovenije v gorskih tekih je letos štel sedem tekem (za pionirje šest), vse se je začelo 22. maja s Tekom na Čaven, nato so si sledile Gore, Ratitovec, Podbrdo, Grintovec, Krvavec in za konec še 1. oktobra Šmarna gora.

maja_per_akdom

Maja Per

Maja Per je med pionirkami U16, ker je nastopala prvič, nadaljevala prevlado z lanske sezone in na petih pokalnih tekmah nanizala prav toliko zmag. Lani je ob štirih zmagah zabeležila eno drugo mesto. Z maksimalnim številom osvojenih točk, 400, je le potrdila, da je bila to zanjo daleč najuspešnejša sezona, tako na stezi, cesti kot v gorskem teku. Drugo mesto v tej kategoriji je osvojila Tjaša Čirovič (AD Kamnik) s 315 točkami, tretja je bila Hana Dobovšek iz KGT Papež, ki jih je zbrala še 40 manj.

Skupno zmago je med pionirji U14 po lanskem končnem tretjem mestu lovil tudi Martin Močnik. Stopnjeval je formo in na začetku sezone nanizal tretje, drugo in na Ratitovcu tudi prvo mesto, a sledila je poškodba kolena, ki ga je oddaljila od boja za veliko zmago. Tek na Grintovec je moral izpustiti, sledilo je šele peto mesto na Krvavcu, sezono pa je tako kot lani zaključil šampionsko, z zmago na Teku na Šmarno goro. Skupno je osvojil 315 točk, zgolj 15 manj od prvega Aleša Prelovška (KGT Papež). Slednji je  bil najboljši že lani. Na tretje mesto v skupnem seštevku je pritekel Drejc Erznožnik iz ŠD Tabor Žiri s 270 točkami.

pavel_gt_podelitev

Pavel Trojer (desno) se je v svoji krstni sezoni gorskih tekov okitil s tretjim mestom v skupnem seštevku

Še kategoriji nižje, med mlajšimi dečki (pionirji U12) se je med najboljše zavihtel Pavel Trojer, ki je na šestih tekmah zbral 210 točk in se na posamičnih tekmah trikrat uvrstil na tretje mesto. Premočna sta bila v tej kategoriji Žan Šubic (ŠD Tabor Žiri) s 375 točkami in Tomi Bajc iz AK Sevnica, ki jih je zbral 20 manj.  Njegov brat Drejc je bil med pionirji U16 skupno peti s 168 točkami, 50 točk za odrom za najboljše tri. Sicer je tekač na smučeh zabeležil tudi eno posamično drugo mesto ter dve tretji, a za naskok na ali pod vrh bi moral nastopiti na vsaj še eni tekmi več.

Med pionirkami U14 lanskega tretjega mesta v skupnem seštevku ni ponovila Eva Močnik, ki je bila tokrat šesta, dvakrat pa je svoj nastop končala na nehvaležnem četrtem mestu –  na Teku na Čaven ter Šmarni gori. Na posamičnih tekmah Pokala Slovenije v gorskih tekih je sicer priteklo 18 članov AK Domžale, posamično pa sta visoki uvrstitvi zabeležila še Jakob Mali in Nina Pavlič Hren. Jakob, lani skupni zmagovalec med pionirji s petimi zmagami, je niz nepremagljivosti nadaljeval tudi kot mladinec. Na tekmi v Gorah nad Idrijo, ki je štela kot izbirna za nastop na evropskem prvenstvu je vknjižil deveto zaporedno zmago na tekmah Pokala Slovenije v gorskih tekih. To je bila tudi edina njegova tekma v tej sezoni v Pokalu. Med mladinkami je Nina prav tako v Gorah osvojila drugo mesto.

Glavni priznanji za naj gorskega tekača in tekačico leta sta romali v roke Karmen Klančnik in Mirana Cveta. Slednji je nagrado prejel že v lanski sezoni, Karmen je na vrhu zamenjala v letu 2015 najuspešnejšo Jano Bratino.

Vir: Atletski klub Domžale
DJ

Oglasno sporočilo