Odprtje razstave Likovnega društva Mengeš z naslovom »RDEČA«

0
2336

V Kulturnem domu Mengeš je  bilo  7.12.2016 ob 18.00 uri odprtje razstave Likovnega društva Mengeš z nenavadnim naslovom »RDEČA«.

Predsednica Likovnega društva Mengeš Leonida Goropevšek je v svojem nagovoru najprej pozdravila župana občine Mengeš Franca Jeriča, podžupana Boga Ropotarja, vodjo JSKD Izpostava Domžale Mateja Primožiča in   številnim obiskovalcem  predstavila vzdušje  in delo v društvu, ki skozi vse leto z razstavami v domači občini in širše po Sloveniji praznuje svojo praznik. S svojo prisotnostjo so nas počastili tudi Vladimir Brlek iz JSKD Izpostava Kranj, Tone Ftičar iz JSKD Izpostava Kamnik skupaj z priznanim kamniškim slikarjem Dušanom Sterletom. Njihova pohvala razstave  društvu še posebej veliko pomeni.

Z izjemnim kulturnim programom sta glasbeno  in z energijo dopolnila   zakonca Miran in Anastazija Juvan. Oba sta  izjemna glasbenika, pedagoga, Miran Juvan s plodno pianistično avtorsko kariero in korepetitorsko vlogo,  Anastazija Juvan, ki  je dirigentka Anastasia strings, znana doma in v tujini je tudi izjemna  vokalna solistka. Prostor preddverja je napolnila  glasba, nabita z rdečo energijo… in obiskovalci so ju nagradili z bučnim aplavzom.

Na stenah je razstavljeno 15 upodobitev »rdeče« na platnu, velikosti 120 x 160, ki so zapolnile prostor na zelenih stenah. Vtisi obiskovalcem so bili izjemno pozitivni in pohvalni, zato smo v društvu še posebej hvaležni našemu mentorju za usmerjanje in nasvete pri  novih pristopih modernejših izražanj.

Kot poslednja  v nizu razstav ob 20. obletnici delovanja Likovnega društva Mengeš s to razstavo  metaforično ponazarjamo  vzdušje v društvu. Simbolika RDEČE barve več ali manj  ponazarja tudi vsakega člana posebej in vse skupaj z našim odličnim mentorjem Lojzetom Kalinškom . Zato tudi razstava s tem naslovom, ki simbolizira dinamičnost in aktivnost društva, ki je polno inovativnih zamisli in idej in  jih izpelje v številnih projektih, razstavah  in akcijah.  Vsak od ustvarjalcev – slikarjev na svojstven oseben  način pristopi k projektni   nalogi, ga predela in v svoji likovni govorici ustvari v določeni  tehniki. Zato toliko različnih govoric RDEČE.

Vendar ježe leta  skupno nekaj, o čemer govori  simbolika RDEČE barve: ljubezen, ogenj, energija, navdušenje , strast, želja… po ustvarjanju, kar je nujno za uspeh in dobro izvedbo zadanih nalog.  Zato se v društvu zavezujemo, da  bomo zavzeti  varuhi  RDEČE, ognja, energije in strasti  to z ljubeznijo gojili tudi v bodoče.

Ljubezen, ogenj, toplota, energija, navdušenje, želja, strast – to je RDEČA, Z RDEČO VESELO V DECEMBER IN SREČNO 2017

Besedilo in fotografije: Binca Lomšek
likovna_menges_rdeca-3 likovna_menges_rdeca-4 likovna_menges_rdeca-5 likovna_menges_rdeca-6 likovna_menges_rdeca-7

Oglasno sporočilo