Kulturni praznik z odprtjem razstave »Babičina skrinja«

0
3485

Otroci v Vrtcu Antona Medveda Kamnik, enota Rožle so raziskovali, kaj se skriva v babičini skrinji, ko se pokuka vanjo. V njej so se našli razni stari predmeti, ki ohranjajo našo kulturno dediščino. Vse to kar se je našlo, smo strokovne delavke razstavile v telovadnici enote, poleg otroškega umetniškega izražanja. Razstavo smo poimenovali »Babičina skrinja«.

babicina_skrinja_kamnik2 Vsako leto se spomnimo ob kulturnim praznikom našega največjega slovenskega pesnika dr. Franceta Prešerna in slovenskih narodnih simbolov. Letos smo dali velik poudarek na slovensko ljudsko izročilo, našo kulturno dediščino in na kulturno prireditev smo povabili najbolj znane in popularne v Sloveniji med ljudskimi pevkami »Maro in ljudske pevke«.

babicina_skrinja_kamnik1

Odprtje razstave se je začelo s kulturno prireditvijo, z uvodnim nagovorom in pozdravom ravnateljice mag. Liane Cerer, z nastopom otrok s strokovnimi delavkami in s piko na »I« prereditve z Maro in ljudskimi pevkami.

Najmlajši v enoti, to  so otroci skupine Ribice, so kiparili z dotikom gline. Glino so uporabljali že v starih časih za izdelovanje posod, za gradnje hiš in v zdravilne namene. Glina je pa še danes priljubljena med ljudmi, še posebej pri otrocih spodbudi umirjenost in ustvarjalnost. Otroci skupine Pikapolonice so ustvarjali z dotikom mehkobe in toplote volne. Volna je že od nekdaj grela človeka in to počne še danes. Otroci skupine Lunice so tudi ustvarjali z glino na temo slovenske ljudske pravljice »Mojca Pokrajculja«. Na odru so se predstavili z gibalno, rajalno igro »Bela, bela lilija«. Otroci skupine Mehurčki so ustvarjali, peli in igrali na male ritmične inštrumente na temo »Petelinček je na goro šel«, slovenska ljudska pesem. Slikali so petelina s tempera barvami. Petelin je že od nekdaj krasil kmečka dvorišča in s petjem naznanjal jutra. Otroci skupine Mucki so ustvarjali na otroško ljudsko izročilo »Enci, benci na kamenci«. Risali so z navadnimi barvicami na temo »En kovač, konja kuje« in »An ban, pet podgan« in prijateljem v enoti so se predstavili tudi s tema dvema izštevankama. Otroci skupine Miške in Čebelice so ustvarjali v treh likovnih tehnikah (slikanje s tempera barvami, risanje z ogljem in tušem ter kiparili z glino) na temo stari predmeti, v slikarskem ateljeju. Otroci skupine Miške so zapeli in zaplesali »Ob bistrem potočku je mlin«, na harmoniki jih je spremljala Janja Hribar. Otroci skupina Čebelice so se predstavili s staro otroško igro »Ali je kruh že peče«. V starih čas so bili otroci velikokrat lačni kruha in so otroci velikokrat spraševal, ali je kruh že pečen.

babicina_skrinja_kamnik3

Za zaključek prireditve so na oder prišle Mara in ljudske pevke, ki so vzbudile narodno zavest, ljubezen do ljudskega petja in  spoštovanje slovenske besede. Če bomo vse to ohranjali in podajali mladim generacijam, bomo še dolgo praznovali slovenski kulturni praznik.

Vljudno vabljeni na razstavo z naslovom »Babičina skrinja« od torka, 7. 2. do ponedeljka, 20. 2. 2017, v Vrtec Antona Medveda Kamnik, enoto Rožle, Novi trg 26b, v obratovalnem času vrtca od 5.30 do 17 ure.

Besedilo in fotografije: Helena Virant

Oglasno sporočilo