Državno prvenstvo v Ekokvizu 2017 za osnovne šole

0
2289

V petek, 17. februarja 2017 je na OŠ Rodica potekalo državno tekmovanje v Ekokvizu za osnovne šole. Učenci 6. 7. in 8. razredov osnovne šole so tekmovali za naziv NAJVEČJA EKOFACA v Sloveniji.

Dvanajst najboljših regijskih zmagovalcev se je najprej pomerilo preko računalnika,  in potem v živo, kjer so odgovarjali na vprašanja po sistemu hitrih prstov.
Najboljše učence in njihove mentorje je pozdravil tudi domžalski župan Toni Dragar, ki si je ogledal finalni del kviza, v družbi nacionalnega koordinatorja projekta Ekošola, mag. Gregorja Cerarja in Telekomove predstavnice, Vide Kraševec, podelil nagrade najboljšim štirim ekipam ter jim čestital za zmago. Zaključno tekmovanje je povezovala Anamarija Mirtič, za glasbene točke pa je v svojem raperskem stilu poskrbel Zlatko.
Ekokviz v okviru programa Ekošola je letos potekala že šestnajstič.
Tekmovanje je že devetič potekala preko spleta; to je omogočila družba
Telekom Slovenije, ki je hkrati tudi sponzor projekta. Namenjen je učencem šestih, sedmih in osmih razredov. Učenci tekmujejo ekipno (trije člani) v spoznavanju različnih okoljskih tem.  Letos je sodelovalo 3.078 učencev iz 142 osnovnih šol. Teme so vsako leta drugačne in vsebine  obravnavajo poglobljeno, za kar je učencem na voljo interaktivno gradivo.
Učenci šestega razreda so v temi  »Odgovorno s hrano«, so spoznavali, pridelavo hrane, ki  pomembno vpliva na biotsko raznovrstnost rastlinskih in živalskih vrst na Zemlji. Spoznali so probleme, ki jih za  naš planet predstavlja pridelava palmovega olja, odpadna hrana, povečana poraba mesa za  prehrambne namene.
V temi »Iznajdbe preteklosti oblikujejo življenje sedanjosti« so učenci sedmih razredov podrobneje spoznavali vidnejše ljudi iz preteklosti, ki so pomembno vplivali na kakovost našega življenja v sedanjosti. Spoznali so prve zametke ekologije in izume, na katerih še dandanes temelji moderen stil življenja, v katerem poskušamo ravnati po zametkih trajnostne porabe energije iz okolja.
Tretja tema »Krožno gospodarstvo« je namenjena učencem osmih razredov, ki so poznali, da je industrijska revolucija, katere velika pomanjkljivost je ravno v odvisnosti od virov naravne energije, pri čemer pa zadevo dodatno poslabša še skokovito naraščanje prebivalstva razvoj za veliko tveganja v gospodarstvu. Spoznali so principe gospodarjenja na podlagi katerih bi bilo po mnenju znanstvenikov možno prekiniti začaran krog med naraščanjem števila prebivalcev, pomanjkanju naravnih surovin in odtisom, ki ga ima dandanašnje gospodarstvo na  okolje.
Šolsko tekmovanje je potekalo v 26. januarja 2017 na vsaki od prijavljenih šol, kjer se je v tričlanskih ekipah iz vse Slovenije pomerilo 1021 ekip. 12 regijskih zmagovalcev se je najprej  pomerilo preko računalnika, kjer so ekipe najprej odgovarjale na 30 vprašanj (na enak način kot na šolskem tekmovanju). V drugem delu državnega tekmovanja so se pomerile vse ekipe med seboj, kjer so odgovarjali po sistemu »hitrih prstov«.
Foto: Vido Repanšek
EKO_kviz_domzale_2017 (2) EKO_kviz_domzale_2017 (3) EKO_kviz_domzale_2017 (4) EKO_kviz_domzale_2017 (5) EKO_kviz_domzale_2017 (6) EKO_kviz_domzale_2017 (7)
Oglasno sporočilo