Enota vrtca Domžale na Savski 3 je že ukinjena

0
2734

Po poročanju Dnevnika v občini Domžale iščejo nove vsebine za objekta v središču mesta, in sicer na Ljubljanski 70, kjer je bil do lani center za socialno delo, in za hišo z velikim vrtom na Savski 3, kjer je bil doslej vrtec.

Potem ko se je lani iz stavbe na Ljubljanski 70 izselil domžalski center za socialno delo, je ostal objekt, ki je v pretežni lasti občine Domžale, nekaj pritličnih prostorov pa v lasti zavoda za zdravstveno zavarovanje, skoraj prazen. Zato so se na občini odločili, da ga prenovijo in mu poiščejo nove vsebine in najemnike. Hkrati s prenovo notranjosti so že zamenjali streho, kmalu bo na vrsti še energetska sanacija oziroma nova fasada, napoveduje župan Toni Dragar.

Foto: Dnevnik.si/Anita Vošnjak

Hišo v središču mesta so v preteklosti zaradi pretežno političnih vsebin imenovali rdeča hiša, a je z novo državo to ime izzvenelo. Je pa postala za nekaj časa hiša z največ stanovalci v Domžalah, saj je center za socialno delo na naslov Ljubljanska 70 prijavljal vse osebe brez stalnega prebivališča iz vseh petih občin, ki so takrat spadale pod okrilje domžalske občine. Občasno je bilo tako na tem naslovu prijavljenih tudi okrog 80 stanovalcev, je povedal župan Dragar. Zdaj sta v občinskem delu stavbe, kjer so uredili občinski TIC, zaposleni dve delavki. Najemnike za drugo nadstropje na občini še iščejo, v prvem nadstropju pa že urejajo pisarne za vrtec Domžale. V njih naj bi delalo deset zaposlenih iz uprave v ukinjeni enoti Savska in iz enote Dragomelj.

V enoti Savska ni več otrok

»Na novi lokaciji na Ljubljanski 70 bomo lahko v primernejših prostorih združili vso upravo vrtca Domžale,« se veseli ravnateljica slednjega Jana Julijana Pirman. Pravi, da bodo zaradi selitve pridobili večnamenski skupni prostor tudi v enoti Racman v Dragomlju. »Sicer pa se zaposleni in starši z nostalgijo poslavljamo od enote Savska, ki žal več ne ustreza pogojem dela predšolske vzgoje in je že zaprta,« je še povedala ravnateljica. Večina otrok iz zaprte enote se bo jeseni vključila v osnovno šolo, pet otrok pa so premestili v enoto Ostržek na Rodici, kjer so že doslej preživljali poletja. V naslednjem šolskem letu bo v vrtec Domžale vpisanih skupno 874 otrok, na čakalnem seznamu za vpis pa v občini ni ostal noben otrok, je še povedala ravnateljica.

S selitvijo pisarn bo občina dobila v posest na Savski celotno hišo z velikim vrtom v strogem središču mesta. Kaj bodo z njo, še ne vedo. Bodo pa iskali vsebine, ki bodo vključevale tudi velik vrt, je poudaril župan. Ker so o ukinitvi enote razmišljali že prej, že lani niso vpisovali novih otrok. To je takrat tako razburilo starše, da so na občino poslali protestno pismo. Zapisali so, da ne želijo izgubiti prostorne in izjemne lokacije sredi mesta, kjer lahko otroci brez dodatnih stroškov obiskujejo kulturni dom, kino, muzej, knjižnico, gasilski dom… Prav tako niso želeli izgubiti velikega vrta in dodali, da so otroci v manjših enotah tudi veliko bolj zdravi.

A njihovi argumenti vodstva občine niso prepričali. »Demografski podatki in povpraševanje po prostih mestih so pokazali, da vpisa v stroškovno dražje manjše enote dolgoročno ne bo mogoče zagotoviti,« jim je takrat pojasnil župan Dragar in zagotovil, da bo 19 otrok ostalo v vrtcu do vpisa v šolo. Razložil je, da je objekt enote vrtca Savska praktično amortiziran, čeprav lepo vzdrževan, vendar kljub uporabnemu dovoljenju ne izpolnjuje več prostorskih pogojev oziroma zahtev sodobnega vrtca. Zato zdaj iščejo za hišo na Savski 3 nove vsebine.

Vir: Dnevnik.si/Anita Vošnjak

Oglasno sporočilo