Ogenj življenja, ki bo še dolgo gorel

0
2997
Z Boštjanom sva še zadnji trenutek ujela OMV na obvoznici in Navaro napolnila z gorivom. Spokojno dežuje, noč je za razliko od včerajšnje, ko so po Kamniku goreli kresovi in se je na Starem gradu odprla Grajska terasa, katere ogenj želimo, da bo uspešno še dolgo gorel, mirna.

In če smo včeraj poročali kako pomembne so gozdne ceste in poti brez ovir, se je danes to potrdilo. Oče, ki je skupaj z družino sestopal po gozdni poti s Sv. Miklavža v Tuhinju, je zdrsnil na z listjem pokriti podlagi in se po 70. metrih drsenja po strmem gozdnem pobočju ustavil nezavesten.

Imel je srečo, da je v bližini bil naš reševalec Matjaž, ki je takoj prišel na kraj nesreče in sprožil intervencijo. Ob prihodu celotne ekipe GRS Kamnik je poškodovani bil pri zavesti, z bolečinami v glavi, vratu in hrbtenici. Namestili smo ga v vakuumsko blazino in TSL nosila, vrat imobilizirali z vratno opornico in ga v z vrvno tehniko spustili po strmem in zahtevnem gozdnem pobočju do makadamske ceste in nato prenesli do asfaltne ceste kjer ga je oskrbela ekipa NMP iz Domžal, namreč reševalci NMP Kamnik, ki so bili na poti z dr. Logarjem, so med tem prejeli obvestilo o zastoju srca in so prednostno morali reševati najprej osebo, ki ji je šlo za življenje in upam, da se je zgodba končala srečno.

20170501-grs_kamnik-intervencija-sv_miklavz-001_1 20170501-grs_kamnik-intervencija-sv_miklavz-002_1

In še nekaj o prvi pomoči. Pri poškodovanemu je šlo za sum poškodbe hrbtenice, občasno se je izgubljal in ni vedel vseh osebnih podatkov, bolela sta ga glava in vrat. Kadarkoli bomo kot laiki prisotni na samem kraju in v kolikor je poškodovani padel, drsel po pobočju, lahko tudi samo kakšen meter, pri tem z glavo udaril v kamen ali drevo, moramo biti previdni. Takšno osebo pomirimo, ne smemo pustiti, da vstaja ali pa jo brez pravilne imobilizacije transportirati v dolino, voziti z osebnim avtomobilom oz. po možnosti pustiti, da hodi sama, saj v tem primeru lahko na hrbtenici ali glavi povzročimo dodatne, nepopravljive poškodbe. Ohranimo mirno kri, poškodovanega pomirimo in mu vlivajmo poguma, ga zaščitimo pred nadaljnjim drsenjem in poškodbami, toplotno zaščitimo in počakajmo na prihod reševalcev.

20170501_grs_kamnik_intervencija_sv_miklavz_003V intervenciji, ki je od poziva trajala tri ure, je sodelovalo osem gorskih reševalcev GRS Kamnik, policist gorske enote, ekipa NMP Domžale, v veliko pomoč pa nam je bil tudi domačin Rafko, ki nas je usmeril do poškodovanega, da smo mu lahko čim prej nudili prvo pomoč in predali v profesionalno medicinsko oskrbo.

Poškodovanemu želimo čim prejšnje okrevanje brez trajnih posledic.

Besedilo in fotografije: Matjaž Šerkezi 

Oglasno sporočilo