Likovno društvo Mengeš gostuje v gorenjski prestolnici z razstavo »Rdeča«

0
2721

Likovno razstavo »Rdeča« je Likovno društvo Mengeš prvič postavilo v kulturnem domu Mengeš lani v decembru. Takrat nas je s svojo prisotnostjo počastil tudi vodja JSKD IO Kranj gospod Vladimir Brlek in nas povabil, da to tako odmevno in dobro sprejeto razstavo postavimo v Kranju v njihovi galeriji. Tako smo postavili »RDEČO« v Galerijo Bala v staro mestno jedro Kranja, odprtje razstave je bilo 4. maja 2017, na ogled bo do 5. junija 2017, od ponedeljka do petka med 16. in 18. uro.

V nagovoru je bilo predstavljeno Likovno društvo Mengeš in poudarjeno, da je bila razstava »RDEČA« zadnja v nizu razstav ob praznovanju 20. obletnice delovanja društva. Spregovorila je tudi predsednica Leonida Goropevšek, in sicer o pomenu in simboliki rdeče barve, se zahvalila gostiteljem JSKD IO Kranj in podžupanu občine Mengeš gospodu Bogu Ropotarju, ki nas je počastil s svojo prisotnostjo in povedal, da občini Mengeš veliko pomeni, da je likovno društvo tako aktivno in ga z veseljem podpira pri tako pogostih razstavah in novih projektih.

Kulturni program je bil poln čarobne rdeče energije, rdečih odtenkov čudovitega glasu Anastazije Juvan ob spremljavi Mirana Juvana – skupaj sta zanetila rdeč ogenj v galeriji. Oba sta izvrstna glasbenika in nam v galerijo prinašata izjemna doživetja. Požela sta buren aplavz.

Počaščeni smo, da lahko razstavljamo v gorenjski prestolnici. Na odprtju razstave so bili obiskovalci izjemno navdušeni nad zgodbo na 16 platnih velikega formata 160×120, katerih rdeča nit je »RDEČA«. Barva pove veliko, vsakemu pripoveduje drugače. Simbolika rdeče je izkaznica vsakega avtorja, ki na svoj način izrazi motiv v barvi z njemu lastnim likovnim izrazom. Barva ponazarja tudi aktivnost društva z odličnim mentorjem Lojzetom Kalinškom na čelu. V društvu skupaj snujemo nove izzive in inovativne pristope ter številne projekte.

Na platnih so se izražali Lojze Burja, Majda Gartner, Irena Gorenc, Leonida Goropevšek, Ani Karo, Diana Korelc, Dari Korošec, Martina Kozamernik, Binca Lomšek, Ina Malus, Irena Novak, Barbara Rabič, Ema Rodica, Anka Sodec, Milica Tomšič in Helena Testen.

Simbolika rdeče – verjetno je na prvem mestu ljubezen, nato ogenj, energija, navdušenje in strast, želja… želja po ustvarjanju, ki je nujna za uspeh. V društvu se trudimo, da bomo zavzeti varuhi rdeče, ognja, energije in strasti ter to skrbno gojili tudi v bodoče.

Zahvaljujemo se JSKD IO Kranj, še posebej vodji gospodu Vladimirju Brleku za povabilo, s čemer nam je izkazano posebno priznanje za naše delo, gospodu Gregorju Grašiču za dobro sodelovanje in vso pomoč pri pripravi razstave. Počaščeni smo, da smo lahko del kulturnega utripa Kranja. Z veseljem bomo tudi v bodoče predstavili v Kranju naše nove projekte.

Binca Lomšek
Foto: Binca Lomšek

Oglasno sporočilo