Izmenjava v Dardi

0
2204

Letošnja druga izmenjava v okviru projekta Erazmus + je potekala na Hrvaškem od 2. do 9. aprila. Zbrali smo se učenci iz Slovenije, Poljske, Grčije in Hrvaške.

Vse se je pričelo v nedeljo 2. aprila 2017, ko smo se z avtobusom odpravili v Dardo. To je kraj na Hrvaškem, točneje v Slavoniji v bližini mesta Osijek. Po skoraj sedem urni vožnji smo se zvečer pripeljali do osnovne šole v Dardi. Tam so poklicali naše nadomestne družine. Sprejeli so nas zelo prijazno in lepo.

Naslednji dan smo se zbrali pred šolo ob devetih zjutraj. Ogledali smo si njihovo šolo, ki je kar velika in lepa. Po odmoru smo se sprehodili po Dardi in obiskali župana. Nato smo šli do jezera, na grad in na kmetijo, kjer smo jahali konje. Po kosilu smo si pogledali film Stribor’s forest,  na osnovi katerega smo zadnji dan zaigrali gledališko igro. Razdelili smo se po skupinah v katerih smo delali sceno,igrali igro in plesali. Ob petih popoldne smo le odšli k našim nadomestnim družinam. Tretji dan smo se pred šolo zbrali  že ob osmih.Tisti dan smo šli v Osijek in v šolo v Meci. Bila je zelo majhna in stara. Po ogledu šole smo šli v muzej,v katerem smo si ogledali staro posodo, nakit… Nato smo šli na sprehod ob reki Dravi in na  znameniti Osiješki most,  za tem pa nazaj v Dardino šolo.Tam smo po kosilu delali v delavnicah. Za tem pa smo si ogledali predstavitev Poljske. Ob pol šestih zvečer pa smo z našimi prijatelji, ki so nas gostili, odšli domov. Dogajanje po šoli je bilo kar pestro, saj smo včasih šli na bowling, v kino, k njihovim daljnim sorodnikom, nakupovat, na sprehod po mestu…Četrti dan, torej v sredo smo ob osmih prišli v šolo, nato pa se z avtobusom odpeljali v Baranjo, Kopački rit, Batino, Karanac kjer smo tudi imeli kosilo. Ogledali smo si vinograde, tovarne in kleti vinarne Belje,  nazadnje pa smo obiskali še Beli Manastir. To je bil dolg dan, saj smo k nadomestnim družinam prispeli šele ob pol sedmih zvečer. V četrtek smo v šoli delali slamnate skulpture z Nikolom Faller. Po kosilu smo delali v naših delavnicah in nadaljevali priprave na igro. Vadili smo igranje, ples in izdelovali sceno. Za tem smo predstavili Slovenijo. Poleg splošnih podatkov o naši državi smo predstavili tudi mesto Kamnik, našo šolo, tradicionalne slovenske jedi, skladbo Na Golici in zaplesali.

V petek smo vsi skupaj delali ogromno skulpturo iz sena. Po kosilu smo končali igro,sceni in ples. Nato smo si ogledali predstavitev Grčije. Ob petih smo se vrnili k družinam.

V soboto smo končno predstavili naš tedenski izdelek – gledališko igro Stribor’s forest.

Zadnji dan v nedeljo je bilo ozračje žalostno.Tisti dan smo se poslovili od družin, ki so nas gostile in odšli nazaj v Slovenijo.

Ta izkušnja mi je bila zelo všeč, saj sem spoznala nove kraje in popolnoma nove in zelo prijazne ljudi in pridobila nove prijatelje, ki nas obiščejo že oktobra. Najbolj mi je bilo všeč to, da smo lahko tako hitro naredili skupni projekt in se pri tem super razumeli, čeprav smo prihajali iz različnih držav. Takšno izkušnjo priporočam tudi drugim vrstnikom.

Ema Pretnar 7.b
OŠ Toma Brejca Kamnik

Oglasno sporočilo