Taborniki Rodu Bistriških Gamsov praznujejo 60 let

0
614

Taborništvo, oz. takrat gozdovništvo, je bilo na Kamniškem organizirano med vojnama, čeprav sami zametki segajo še desetletje nazaj. Prvi zapisi o Rodu belih gora, družini Gamsov, segajo v leto 1935, a je organizacija med II. svetovno vojno prenehala z delovanjem. Ideja je ponovno oživela jeseni leta 1959 z novo generacijo simpatizerjev življenja povezanega z naravo, ki so začetka leta 1960 svojo »Četo Bistriških gamsov« prvikrat registrirali pri takratni Zvezi tabornikov Slovenije. Zaradi spremembe zakonodaje in pozivov takratnega Občinskega ljudskega odbora, so se morali taborniki ponovno »ustanoviti« leta 1963, čeprav je bilo takrat za njimi že nekaj let aktivnega delovanja. Leto 63 tako zadnji dve desetletji štejemo kot leto ustanovitve društva, a zagotovo ne taborništva. Leta 1970 smo se iz »čete« organizirali v Odred Bistriških gamsov, od osamosvojitve naprej pa ponosno nosimo ime Rod Bistriških gamsov Kamnik.

V začetkih taborništva je bil dom mnogim mladim Kamničanom Bohinj, kjer je bila streha nad glavo šotorsko platno, ob večerih pa je bil pogled na ognjene iskrice tisti, ki je tabornike pod bohinjskimi hribi popeljal v spanec. Za vsakega tabornika je taborjenje kot nekakšna nagrada in pobeg v naravo, kjer ni vrat, ni oken, ni zidov – je le neskončna narava, šelestenje gozdov in šum bližnjega potoka. Čas, ko se sklepajo nova prijateljstva, nove vezi in včasih tudi nove ljubezenske zgodbe. Mnoge tabornike je taborniško gibanje poslalo tudi v svet. V okviru Svetovne skavtske organizacije so se naši taborniki udeležili tudi Jamboreeja na Nizozemskem leta 1995, MOOT-a na Švedskem leta 1996, Jamboree-ja v Čilu leta 1999 ter MOOT-a v Mehiki leta 2000 in mnogih drugih.

Dogodki v sklopu praznovanja 60-letnice Rodu bistriških gamsov

Kamniški taborniki v letošnjem letu praznujemo 60 let organiziranega delovanja in da obeležimo ta visoki jubilej smo se odločili, da za vas pripravimo teden aktivnosti, kjer se bodo zvrstile številne taborniške akcije ter slavnostna akademija – A »smrečje na vrhu pagode«, kot radi rečemo taborniki, bo veliki koncert dne, 27. maja, kjer bomo prepevali s skupino MI2 ter predskupinama Echoes in BeforeTime v čudovitem ambientu Samostana Mekinje. Da bomo imeli »nasmeh do ušes« bodo na StandUp večeru 1. junija v Domu kulture Kamnik poskrbeli Žan Papič, Rok Škrlep in Sašo Stare – večer zabave bo povezoval Jan David Kljenak, kamniški komik in nekdanji član kamniških tabornikov. Pripravljamo tudi dogodke, na katere vabimo predvsem družine, otroke, tabornike in netabornike – 27. maja bomo v Kreativni četrti Barutana uživali v pravljičnem dopoldnevu z duom Vroča župa, ki jo že dvajset let kuhata kamniška pripovedovalca pravljic Goran Završnik in Rok Kosec. V nedeljo, 4. junija 2023, pa vas vabimo, da se preizkusite v poznavanju mesta Kamnik, saj bomo skozi fotoorientacijo spoznavali kotičke mesta in se zabavali ob zanimivih nalogah. 

Kdo smo taborniki in kaj počnemo

Taborniki v Kamniku že šest desetletij vzgajamo, pomagamo pri razvoju in doseganju potencialov mladim. Delujemo v manjših skupinah, ki predstavljajo varno okolje za raziskovanje in razvoj medosebnih odnosov ter življenje v taborniški skupnosti. Učenje poteka skozi delo, saj smo taborniki aktivno vključeni v okolje, ker se lahko učimo čez izkušnje in prakso. Sobivamo z naravo, kjer je šotor dom in narava mati.  Spoznavamo naravo, stremimo k sobivanju in se učimo spoštljivega odnosa do nje ter načinov za ohranjanje le te. Programi aktivnosti so prilagojeni vsem starostnim skupinam in se stopnjujejo, saj pri naših dejavnostih izhajamo iz interesov mladih in dajemo možnost za postopno samostojno izbiro in odločanje o sebi in skupini.

Biti tabornik je način življenja – in zato je pomembno, da tako visok jubilej praznujemo skupaj z vami, saj nam podpora lokalne skupnosti, občine Kamnik, šol, staršev in prijateljev pomeni veliko, nas motivira in daje potrditev, da delamo dobro in v korist našim najmlajšim.

KOLEDAR DOGODKOV V PRAZNIČNEM TEDNU 60 LET RODU BISTRIŠKIH GAMSOV KAMNIK

DOGODEK

DATUM, KRAJ

Koncert Mi2 ob 60-letnici kamniških tabornikov,
predskupini Before time in Echoes
27. 5. 2023, ob 19. uri
Samostan Mekinje
Pravljično dopoldne z Vročo župo 27. 5. 2023, ob 10. uri
Kreativna četrt Barutana
StandUp: Žan Papič, Sašo Stare, Rok Škrlep,
Jan David Kljenak
29. 5. 2023, ob 19.30
Dom kulture Kamnik
Slavnostna akademija ob 60. letnici
Rodu Bistriških Gamsov Kamnik
1. 6. 2023, ob 18. uri
Dom kulture Kamnik
Gamsovo orientacijsko tekmovanje 3. – 4. 6. 2023, ob 13. uri
Kreativna četrt Barutana
Fotoorientacija za družine 4. 6. 2023, ob 10. uri
Glavni trg v Kamniku

Podrobnosti o vseh dogodkih si oglejte na naši facebook strani in se nam pridružite ob našem praznovanju!

Z naravo k boljšemu človeku!

Besedilo in fotografije: Rod Bistriških Gamsov Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here