INTERVJU: Predsednik Uroš Juračič po petih letih kluba in pred volilnim občnim zborom

0
2208
V letu 2017 Ženski nogometni klub Radomlje praznuje peto obletnico svojega obstoja. Letošnje leto je tudi volilno, kar pomeni, da se trenutnemu vodstvu s predsednikom na čelu izteče prvi 5-letni mandat. V ta namen smo se pogovarjali z zaenkrat še aktualnim predsednikom, ki se bo na volilnem občnem zboru, ki bo potekal v četrtek, 1. junija 2017 od 19.00 dalje v KD Radomlje, potegoval za nov mandat.

Kako ste zadovoljni s svojim delom kot prvi predsednik ŽNK Radomlje?
Lahko rečem, da sem na opravljeno delo v prvih petih letih delovanja ŽNK Radomlje ponosen in z večino stvari zadovoljen. Skupaj s sodelavci nam je uspelo postaviti stabilno in prijazno sredino za deklice, dekleta in ženske vseh starosti, stimulativno okolje za igralke, trenerke, trenerje, starše, sponzorje, donatorje in vse, ki so na kakršen koli način vpleteni v našo zgodbo.

Ob ustanovitvi ste si postavili vrsto ciljev. Kako ste bili uspešni pri doseganju le-teh?
Zelo hitro (v treh letih od ustanovitve kluba) smo že dosegli oziroma presegli praktično vse cilje, ki smo si jih zadali ob ustanovitvi. Postavili smo najštevilčnejšo otroško in mladinsko žensko nogometno šolo v Sloveniji, poleg tega pa izvajamo krožke dekliškega nogometa na sedmih osnovnih šolah v naši okolici. Odlično se je prijelo mednarodno tekmovanje za deklice UKI CUP, katerega se vsako leto udeleži več ekip. Pod okriljem strokovno usposobljenih trenerjev in trenerk našega kluba vadi več kot 250 deklic in deklet do 18. leta starosti, ob njih pa še dekleta v članski in rekreacijski ekipi. Poleg številčnosti smo presegli pričakovanja tudi pri kadrovski politiki. V sezono 2012/13 smo vstopili s štirimi trenerji (dvema trenerjema in dvema trenerkama), v sezoni 2016/17 pa jih imamo kar dvanajst (sedem trenerk in pet trenerjev), tako da smo tudi na tem področju najmočnejši ženski nogometni klub v Sloveniji. Edini – tekmovalni cilj – katerega žal (še) nismo izpolnili, je osvojitev naslova v članski konkurenci, ki pa je povezan izključno s financami. Žal smo bili že po polovici prve sezone primorani zmanjšati proračun članske ekipe, navkljub vsemu pa smo vse sezone končali med tremi najboljšimi ekipami v Sloveniji, z izjemo lanske, ko smo zaključili na četrtem mestu, a po drugi strani zaigrali v finalu ženskega pokala Slovenije.

Kakšno pa je sodelovanje z ostalimi klubi, “moškimi” in “ženskimi”?
Poleg dela v klubu je odlično tudi sodelovanje z okoliškimi “moškimi” in tudi nekaterimi ženskimi nogometnimi klubi. Izvrstno smo v preteklosti in še vedno sodelujemo z bratskim NK Radomlje, v nadaljevanju pa tudi z NK Virtus, NK Trebnje, NK Domžale, NK Bravo, NK Črnuče, NK Komenda in verjamemo, da bodo k sodelovanju z nami v bližnji prihodnosti pristopili še drugi, saj vidijo potencial in si želijo na posreden ali morebiti celo neposreden način postati del uspešne zgodbe v slovenskem ženskem nogometu. Kar se tiče ženskih nogometnih sredin, nemalokrat naletimo na težave, s katerimi pa se v medsebojnih odnosih srečujejo tudi moški klubi in so stalnica v nogometnu in našem prostoru. Vseeno menim, da jih rešujemo relativno uspešno, saj smo z vsemi ženskimi nogometnimi klubi v korektnih odnosih, kar si želimo gojiti tudi v bodoče. Žal po mojem mnenju vse prevečkrat predvsem v mlajših kategorijah ženski klubi gledajo na druge klube kot konkurenco, namesto da bi razmišljali o skupnem cilju, kar pa je, da čim več deklic in deklet navdušimo za igranje nogometa.

Kako pa je radomeljski ženski nogomet poznan v slovenskem prostoru?
Ženski nogometni klub Radomlje je v petih letih delovanja postal pomemben člen tudi v naši krovni organizaciji, NZS. Trenerji, trenerke in vodstva klubov za Nogometno zvezo Slovenije predstavljamo pomemben vir informacij in izkušenj iz prve roke. Na precej področjih v Sloveniji še vedno orjemo ledino in se soočamo z nepredvidljivimi situacijami. Vsak prostor je namreč specifičen tako geografsko kot tudi nogometno in naša država pri tem ni izjema, tako da so primeri dobre prakse dobrodošli, vseeno pa jih je potrebno prilagajati in nadgrajevati glede na prostor in pogoje. Vsa naša klubska udejstvovanja na različnih področjih, krovni nogometni organizaciji pomagajo do ugotovitev, postavljanja primerov dobrih praks in olajšajo delo in prizadevanja po izboljšanju razmer v vseh segmentih ženskega nogometa. Pomagamo pri razvoju dekliškega nogometa, organizaciji turnirjev, tekem, reprezentančnih treningov, revialnih, promocijskih dogodkov in še in še. Poleg tega dajemo tudi veliko število reprezentantk tako v mladinskih kot članski selekciji in sodelujemo z nogometnim razredom Gimnazije Šiška, ŠCPET …

Kaj pa vam je najbolj ostalo v spominu v tem prvem mandatu?
V svojem mandatu sem ponosen praktično na vse, kar smo postorili, saj smo iz majhne rožice zrasli v velik in raznovrsten šopek na ženski nogometni sceni. V vsem tem času je bilo veliko izjemnih trenutkov in težko je izbrati samo enega, ki bi ga izpostavil kot najpomembnejšega. Če pa bi že moral izbrati dogodek, ki se mi je najbolj vtisnil v spomin, bi izbral dogodek, ki je ŽNK Radomlje in naš športni park čez noč postavil na zemljevid evropskega in svetovnega ženskega nogometa in na katerega sem v svojem petletnem mandatu res najbolj ponosen. V mesecu aprilu 2016 je v Sloveniji potekala UEFA Grassroots delavnica, katere se je udeležilo 150 delegatov iz 54-ih nogometnih zvez, ki delujejo pod okriljem UEFA. Bili smo izjemno počaščeni, da je Nogometna zveza Slovenije k sodelovanju povabila ravno naš klub, kar pa je pomenilo tudi veliko odgovornost, saj smo se zavezali k teoretični in praktični predstavitvi dela v našem klubu in z brezhibno izpeljavo upravičili zaupanje ter dokazali, da smo največji ženski/dekliški klub v Sloveniji ne le po številčnosti, temveč tudi v organizacijskem smislu. Vse skupaj se je pričelo na Brdu pri Kranju, kjer mi je bilo v čast predstaviti delovanja kluba, načine dela, usmeritve, dolžnosti, cilje in izzive, ki so za in pred nami. Po končanem teoretičnem delu so se udeleženci s štirimi avtobusi odpeljali v Športni park Radomlje, kjer jih je na igriščih čakalo 150 deklic in deklet. Dekleta, ki že tekmujejo v ekipah kluba, so opravila trening, medtem ko so deklice, ki obiskujejo krožke dekliškega nogometa po osnovnih šolah, sodelovala na igralnem dnevu. Res izjemen prizor in nepozabni trenutki, ki človeku narišejo nasmeh na obraz in o katerih govorim s ponosom.

Nič ne omenjate rezultatov, članice večkrat tretje, igranje v finalu pokala, dekleta U17 vseskozi v vrhu, deklice U15 2x državne prvakinje in podprvakinje, …
Govoriti o rezultatih je nehvaležno. Iz vidika moje funkcije bi lahko celo dejal, da bi bilo nekorektno. Ob prevzemu predsedniške funkcije sem bil še aktiven vratar NK Radomlje v 2. SNL in najverjetneje je jasno, da posledično tudi precej ambiciozen predvsem v tekmovalnem smislu. Prva tri leta predsednikovanja sem bil veliko bitk s samim seboj na področju samodiscipline in umirjanja svojih reakcij na rezultatske spodrsljaje naših članic in deklet U17. Težko je namreč iz vidika trenerja oz. igralca v trenutku presedlati na miselnost, kakršna pristoji funkcionarjem oz. predsedniku kluba. Nogomet je šport, ki mi je v življenju osebnostno veliko dal, nekaj pa tudi vzel. Tisto, kar mi je vzel, je zgolj na rezultatskem področju, kar pa je, kot z leti ugotavljam, izredno relativno. Ko po petih letih razmišljam o tem, večkrat namesto o dobesednih rezultatih (0:0, 1:0, 2:0 …) raje govorim o rezultatih kot sadovih opravljenega dela. Tako si za odlične rezultate štejem številčnost igralk in trenerskega kadra, izobraženih trenerk in trenerjev, število osnovnih šol, na katerih delujemo s krožki, kvalitetno otroško in mladinsko nogometno šolo (od U7 do U17), vse večje število doma vzgojenih igralk v članski ekipi in odlične odnose z vsemi posredno in/ali neposredno udeleženimi v radomeljskemu in na splošno slovenskemu ženskemu nogometu. Seveda pa so mi pri srcu tudi nekateri tekmovalni rezultati, ki so zaznamovali mojo trenersko in predsedniško funkcijo v ŽNK Radomlje.

Ti rezultati pa so?
Če že moram … vsi, ki ste jih zgoraj našteli in pa prva sezona, ko sem deloval kot trener ekipe deklic U15, ko smo z deklicami (letniki 98, 99 in 00) osvojili 3. mesto v državi, potem državna naslova deklic U15, … Je tudi nekaj tekem, na katerih se ni vse izšlo po naših željah (zadnji krog lige deklet U17 2015/16, člansko finale pokala 2015/16, …), čeprav so to še vedno vrhunski rezultati, ampak moram opozoriti, da dandanes do vključno ekipe U15 rezultati niso na prvem mestu. V prvi vrsti so tu izobraževanje igralk, delovne navade, delovanje v kolektivu, pridobivanje izkušenj in celostni osebnostni razvoj igralk. V ekipi deklet U17 in pri članicah pa je potrebno gledati tudi že na rezultate, ki jih omenjate. Rad pa bi dodal še en pomemben “rezultat”. Z letošnjo sezono 2016/17 smo ustanovili tudi ekipo rekreativk, kjer 2x tedensko trenirajo in med vikendi tudi tekmujejo naše bivše igralke, trenerke, mamice in vsa tista dekleta in ženske, ki si želijo igrati nogomet na rekreativnem nivoju.

Kot smo lahko prebrali, je bilo v petih letih veliko postorjenega. Kje pa so še vaše rezerve, česa bi si želeli v prihodnje?
Lahko povem, da je program za naslednje mandatno obdobje 2017-2022 izdelan precej ambiciozno. Skupaj s starši in vodstvom kluba smo pripravili razmišljanja in videnje, katerim zadevam in področjem bi se bilo potrebno podrobneje posvetiti v prihodnosti. Vsekakor pa izzivov tudi v bodoče ne bo zmanjkalo. V ŽNK Radomlje je potrebno zakrpati kadrovsko podhranjenost predvsem v organizacijskem delu kluba, ne morem pa mimo financ. Želimo si, da bi lokalna skupnost še bolj pomagala, prav tako pa si želimo poiskati dolgoročne partnerje oz. sponzorje kluba, ki bi nam omogočili redno zaposlitev enega ali celo več trenerjev. Zavedati se je potrebno tudi, da ŽNK Radomlje trenira in tekmuje v Športnem parku Radomlje, kjer so nam omogočeni najboljši možni pogoji, kar jih ima katerikoli ženski nogometni klub v Sloveniji. Dejansko so pogoji in razmere vrhunski in lepo se zahvaljujem v imenu celotnega kluba direktorjema podjetja Športni park R d.o.o., g. Metodu Cerarju (direktorju podjetja Kalcer d.o.o.) in g. Matjažu Marinšku (predsedniku NK Radomlje), za vso pomoč in nesebično podporo pri dosedanjem delu. Verjamem, da bomo dobro sodelovali tudi v prihodnje. Seveda nas čaka veliko dela predvsem na marketinškem področju. Želimo si sodelovanja s tujimi klubi v Franciji, Nemčiji, Angliji, na Balkanu, tu so tudi štipendije za nadarjene igralke, … Za enkrat gredo stvari v pravo smer, kaj več pa bo znanega že v naslednjih tednih.

Svoji vlogi pri izboljšanju razmer v ženskem nogometu bosta morali odigrati tudi Medobčinska nogometna zveza Ljubljana in Nogometna zveza Slovenije. Predvsem slednja mora sprejemati sklepe in pravila, ki bodo v korist tako klubom kot tudi celotnemu ženskemu nogometu. V zadnjih dveh letih je bilo postorjenega veliko dela, saj se ženski nogomet hitro razvija in raste, v prvi vrsti pa je treba urediti licenciranje ženskih klubov in posledično se bodo uredili tudi statusi klubskih igralk in trenerjev. Izboljšati je potrebno sisteme in načine tekmovanj, marketinški pristop in v javnosti povečati prepoznavnost v prvi vrsti reprezentančnega in v nadaljevanju še klubskega ženskega nogometa. Žal to brez kadrovskih krepitev in vzpostavitve ločenega oddelka za ženski nogomet ter zaposlitve usposobljenih in izkušenih ljudi na NZS-ju ne bo šlo, kar pa je g. Aleksander Čeferin kot predsednik UEFE izpostavil tudi kot eno izmed prioritet svojega mandata in napovedal ustanovitev in vzpostavitev omenjenega oddelka na sedežu evropske nogometne zveze.

Želite še kaj sporočiti bralcem intervjuja?
Hvala, ker nas spremljate in spodbujate na naši poti. Hvala celotni ekipi trenerjev za delo, ki ga opravljajo, ko prenašajo znanje in izkušnje na nogometašice. Hvala vsem staršem, prostovoljcem, mojemu očetu in mami, ter seveda moji ženi Romani, ki prenaša mene in z mano celotni klub – vem, da ji ni lahko. Hvala vsem, ki ste tu z nami in zaradi nas, če pa bi se nam kdo rad pridružil ali nam pomagal na kakršen koli način, ste lepo vabljeni. Saj veste, kot pravi naš slogan: ŽNK Radomlje – moj, tvoj, naš klub.

Vir: Ženski nogometni klub Radomlje

Oglasno sporočilo