Svečana akademija ob 20-letnici Društva Lipa Domžale

0
2633

Pride dan, ko oddelamo zadnji delaven dan, se upokojimo in vsakodnevne obveznosti nam naenkrat ne poberejo več vseh štiriindvajset ur dneva. Kaj sedaj. Biti živi mrlič in čakati gospo s koso? To je pravi čas, da ustrežemo svoji duši, prisluhnemo sebi in uresničimo neizpolnjene želje, ko smo vedno govorili, kaj bi vse počeli, če bi imel več časa. Sedaj je časa naenkrat 10 ur več in čas je za akcijo. Rad bi govoril tuj jezik, igral na instrument, pel v pevskem zboru, prijel za čopič in likovno ustvarjal, spoznal zgodovino in kulturo drugih narodov, užival v naravi, spoznaval zgodovinske in naravne lepote sveta, zvedel več o književnosti in pisal pesmi, povesti … Sedaj je pravi čas za uresničitev sanj.

In vse to počnejo v Društvu Lipa Domžale, Univerzi za tretje življenjsko obdobje, kjer imajo programe usmerjene v različne dejavnosti; izobraževanje, kultura, šport in rekreacija. IVečino dejavnosti so prikazali na Svečani Akademiji ob 20-letnici Društva Lipa Domžale, ki je potekala v sredo, 7. junija 2017, v Kulturnem domu Franca Bernika Domžale. Pokrovitelj svečane akademije je bil župan Občine Domžale, Toni Dragar. Akademije se je udeležilo veliko število gostov ter seveda članov Društva Lipa, ki so prikazali pestro dejavnost društva. Voditeljica programa Draga Jeretina Anžin je najprej predstavila goste, ki so prišli na svečano akademijo: župana Občine Domžale Tonija Dragarja, svetnike in svetnice občine Domžale, sekretarko v kabinetu predsednika Republike Slovenije Mijo Pukl, predsednico Sveta Univerze za tretje življenjsko obdobje Ano Kranjc, Petra Bergoča, izvršnega direktorja Slovenske fundacije za Unicef, predavatelje in vaditelje pestrih in številnih oblik Društva Lipa, pobrateno Univerzo za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina – Društvo Most.
Pozdravni govor je imela Metka Zupanek, predsednica Društva Lipa Domžale, ki že vseh dvajset let vodi društvo. Orisala je svojo pot od oranja ledine in aktivacijo domžalskih upokojenk in upokojencev v aktivno starost do uspehov, ki so jih v teh dvajsetih letih nizali, saj so ena najbolj dejavnih in številčnih društev v Sloveniji. Slavnostni govornik je bil župan Občine Domžale Toni Dragar, ki se je ob koncu Metki Zupanek zahvalil za plodno sodelovanje z Občino Domžale in za skrb starejše populacije v aktivno starost. Dr. Ana Krajnc, predsednica UTŽO Slovenije je spregovorila o pomembnosti vključevanja starejše populacije v aktivno starost. Med drugim je povedala: “Ne bodimo živi mrliči, ki samo čakajo na gospo s koso. Sedaj, ko je več časa, se je potrebno vključiti v družbo in vaši skriti potlačeni talenti bodo privreli na plano. Začelo se bo novo, drugačno aktivno življenje.” Peter Bergoč, izvršni direktor Slovenske fundacije za Unicef se je zahvalil Društvu Lipa Domžale in njihovim članicam, ki izdelujejo punčke iz cunj, saj so do sedaj z nakupom punčk pridobili veliko cepiva ter tako rešili veliko otrok pred smrtjo.
Sledila je predstavitev Društva Lipa Domžale, saj je vsaka skupina predstavila svoje zaključke programa. Tako so se predstavili v govorjenju tujih jezikov, petju, plesu, igranju na citre in kitare, literarni krožek, likovni krožek.
Ob koncu se je novi predsednik Društva Lipa Marjan Ravnikar zahvalil Metki Zupanek za uspešno vodenje in postavitev Društva Lipa na tako visok položaj v Sloveniji z obljubo, da se bo zavzemal za ohranitev tega visokega mesta še naprej.
Ob koncu je Metka Zupanek še dejala: “V Društvu Lipa Domžale je v 65 različnih oblikah vključeno preko 800 članov. Opravljeno delo je vodeno in organizirano neprofesionalno, brez redno zaposlenih in plačanih delavcev. Strokovno delo pa opravlja 22 zunanjih sodelavcev. V programu Univerze za tretje življenjsko obdobje Društva Lipa Domžale vsakdo lahko najde nekaj in življenje mu ne bo teklo kot mrtva reka”.
Sledila je še zahvala gostom in dolgoletnim sodelavcem d priznanji, zatem pa v preddverju kulturnega doma potekalo še prijateljsko srečanje.
Vir: Domžale.si
Tekst: Domžalec.si
Fotografije: Miro Pivar
Oglasno sporočilo