Delavske pravice v Heliosu: po kalvariji zaradi mobinga na sodišče

0
2704

Ker se je zavzemala za pravice zaposlenih, je bila nekdanja predsednica sindikata Heliosa Jana Poljanšek trn v peti vodilnim v podjetju. Ker je niso mogli utišati, so ji za odhod iz družbe ponujali celo visoko odpravnino. Poljanškovi je prekipelo: vodstvo Heliosa toži zaradi mobinga.

Ker je niso mogli utišati, so nekdanji predsednici Heliosovega sindikata Jani Poljanšek ponujali visoko odpravnino, če odide iz družbe. Na koncu so jo prezaposlili v družbo Helios Kemostik v Kamniku. Tako so dosegli, da je zapustila lokacijo v Količevem, kjer poteka večina proizvodnih operacij Heliosa. (Foto: Luka Cjuha)

Nekdanja prva sindikalistka Heliosa in predsednica sveta delavcev Irena Poljanšek je proti domžalski družbi na delovno sodišče vložila tožbo zaradi mobinga. Očitki iz tožbe segajo v leto 2014, ko je Helios prevzel avstrijski Ring in je – očitno preglasno – začela opozarjati na delavske pravice. Za Dnevnik je opisala trnovo pot, ki jo je v prizadevanjih za zaščito zaposlenih morala prehoditi v teh letih.

»Branila sem dostojanstvo delavcev«

Poljanškova zatrjuje, da je njen »greh« v tem, da je branila »dostojanstvo delavcev in državljanov pred določenimi dejanji nekdanje uprave« (to je vodil Aleš Klavžar). A delavci so to očitno znali ceniti. Potem ko so jo sredi leta 2014 hoteli odpustiti, je bila namreč ponovno izvoljena za predsednico sindikata, kar pa je najbrž le še prililo olja na ogenj. Ker je niso mogli utišati, so ji v Heliosu nekoč ponudili celo visoko odpravnino, če odide iz družbe, a v to ni privolila. Na koncu so jo prezaposlili v družbo Helios Kemostik v Kamniku. Tako so dosegli, da je zapustila lokacijo v Količevem, kjer poteka večina proizvodnih operacij Heliosa. Poljanškova zdaj od Heliosa zahteva denarno nadomestilo za vse povzročene težave.
Kot poudarja, je od predstavnika avstrijskega lastnika Ringa Geralda Martensa zahtevala le, da spoštuje zakonodajo: »Moj sogovornik je bila uprava, ne Martens, ki se je vmešaval v vse stvari. Že to je bilo narobe. Vztrajala sem, da se mora uprava pred odločitvijo za odpuščanja ali statusno spremembo iz delniške v družbo z omejeno odgovornostjo posvetovati s sindikatom in svetom delavcem.« Julija 2014 ji je zato Helios izročil namero o odpovedi delovnega razmerja, zatrjuje Poljanškova.
Ob tej priložnosti so ji očitali, da je poslancem v državnem zboru in komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) izdala poslovne skrivnosti ter da je družbi povzročila veliko gmotno škodo. Namero o odpovedi so ji izročili 14. julija 2014, dan pred začetkom sodnih počitnic in zadnji dan, ko delajo odvetniki. »Kot kaže, so bili prepričani, da mi ne bo uspelo najti odvetnika. Moj zagovor je bil predviden 23. julija, posredovala sem ga v pisni obliki,« pripoveduje Poljanškova.
A pozno zvečer 23. julija je iz medijev izvedela, da sta uprava in sindikat vsak malo popustila ter da je Helios proti njej ustavil postopek. Da sta uprava in sindikat sploh sklenila dogovor, je izvedela šele decembra 2014, njegove vsebine pa ne pozna. Ko se je nato pojavila v službi, so jo zaposleni čudno gledali, se spominja, saj so bili očitno prepričani, da je v Helios ne bo več. S tem pa njenih težav še ni bilo konec.

Znova izvoljena za predsednico

Po razrešitvi tega spora je vodstvo želelo, da družbo zapusti iz poslovnih razlogov. Ker ji kot predsednici sindikata ni bilo vseeno za zaposlene, ponudbe ni sprejela. Kot rečeno, na volitvah novembra 2014 je bila s stoodstotno podporo ponovno izvoljena za predsednico sindikata.
Ker se je niso mogli znebiti, so v Heliosu, kot kaže, spremenili taktiko. Maja 2015 so razen vodstvenega kadra in dela zaposlenih v marketingu iz krovne družbe zaposlene prezaposlili v Helios Tblus. »Od delavcev, ki nismo bili del vodstvenega kadra, smo v Heliosu ostali le trije. Ena od zaposlenih je bila v sporu z družbo, ki ga je pozneje dobila, druga pa je konec leta 2015 dobila odpravnino.« S prezaposlitvijo zaposlenih so zrušili svet delavcev. Za njegov obstoj mora biti namreč v družbi zaposlenih najmanj 20 delavcev z aktivno pravico, ki pa je tisti z individualnimi pogodbami nimajo. Tako je v krovni družbi ostal le sindikat.
V družbi naj bi enako skrbno načrtovali tudi naslednji manever. »Po prezaposlitvi delavcev v Helios Tblus je nekaj zaposlenih, ki so se v krovni družbi zaposlili pod taktirko Martensa, izrazilo željo, da bi imeli delavskega zaupnika. »Zanj so v nasprotju s slovensko zakonodajo julija 2015 izvedli volitve in izvolili osebo, ki jo je na tem položaju želel videti Martens,« pojasnjuje ozadje Poljanškova.

Kot finančnica sedi v prodajnem oddelku

Septembra 2015 so nekateri vodstveni delavci, ki niso bili prezaposleni v Helios Tblus, izrazili željo za včlanitev v sindikat. »Ker so bila njihova pretekla dejanja v nasprotju s sindikalnimi načeli, sem kot predsednica sindikata njihove pristopne izjave utemeljeno zavrnila in jih poslala panožnemu Sindikatu kemične, nekovinske in gumarske industrije Slovenije,« svojo odločitev pojasnjuje Poljanškova, ki je nato kot zadnja preostala članica sindikat matične družbe tik pred prezaposlitvijo v Helios Kemostik ukinila.
V Helios Kemostik je bila oktobra 2015 prezaposlena z dekretom, februarja lani pa še fizično. »Ob tem je zanimivo, da vsi, ki se ukvarjajo s financami in računovodstvom v skupini Helios, delajo skupaj, moje delovno mesto finančnice pa je v prodajnem oddelku.« Poljanškova je prepričana, da se mobing zoper njo nadaljuje tudi danes.
V zvezi s tožbo naše sogovornice smo na Helios, ki je od konca lanskega leta v lasti japonske multinacionalke Kansai Paint, naslovili številna vprašanja, toda odprtih sodnih postopkov ne komentirajo, so nam sporočili.

Oglasno sporočilo