Na 11. Maratonu Alpe Scott padel rekord proge

0
1663

Po tem, ko je Kamniški župan Marjan Šarec odštel zadnje sekunde, pastir z Velike Planine pa zapiskal v rog, se je 590 kolesarjev podalo na izziv okoli Kamniško – Savinjskih Alp. Pred njimi so bili trije alpski prelazi – Jezerski vrh, Pavličevo sedlo in Črnivec, kjer so morali premagati kar 2000m višinske razlike, krog pa so po prevoženih 130 km znova zaključili v Kamniku.

Maraton Alpe Scott je v svoji enajsti izvedbi upravičil naziv najlepšega maratona v Sloveniji.  Svoje je temu danes dodalo lepo vreme, ki je spremljajo tekmovalce prvi del poti, oblaki pa so v drugem delu poskrbeli, da temperature le niso bile previsoke. Kljub temu so se odlično obnesle »naravne okrepčevalnice« ob izvirih čiste vode, ki so bile letos novost na maratonu. Kolesarje so na njih čakali bidoni z vodo iz izvira, organizatorji pa so s to gesto želeli spomniti na pomen čiste, pitne vode pri nas.

.”>Padel rekord proge

Povprečnim rekreativnim kolesarjem se zdi skoraj nemogoče, da nekdo za tako dolgo razdaljo s tremi zahtevnimi vzponi potrebuje le dobre 3 ure in pol. Za najboljše amaterske kolesarje v Sloveniji je to mogoče. Mateju Lovšetu, zmagovalcu 11. Maratona Alpe Scott, je uspelo s časom 3:30 postaviti celo rekord proge, lovoriko Maratona Alpe pa je tako osvojil drugič.

»Od kar vozim Alpe je bil to zame najboljši maraton, tudi vremenske razmere so bile odlične. Spredaj je bil tempo res noro hiter. Od Pavličevega sedla naprej nas je bilo v skupini 6 kolesarjev, zadnji kilometer pred vrhom Črnivca, kjer je najbolj strmo, pa mi je uspelo narediti 15sek prednosti, tako da sem sam nadaljeval do cilja«, je v cilju pokomentiral Matej, ki ga konec avgusta čaka amatersko svetovno prvenstvo v Franciji, kamor bo sedaj usmerjena vsa pozornost.

Dobro minuto za njim sta v cilj en za drugim prikolesarila drugo in tretjeuvrščeni Dean Bratuš (MBKsportR.si) in Matej Kimovec (KK Vaška Runda).

Črnivec, zadnji prelaz na poti, je odločal tudi med dekleti, kjer pa je pa v cilj najhitreje prikolesarila Špela Škrajnar (Ganesha Team) s časom 4:01.

.”>

Zame je to prva zmaga na Alpah, zato sem še toliko bolj vesela«, je nasmejano pokomentirala v cilju. Špela je bila leta 2013 že zelo blizu zmagi, a ji je to takrat preprečil padec na spustu z zadnjega prelaza. »Danes je odločal vzpon na Črnivec, kjer kar nisem mogla verjeti, da sem prehitela Lauro«, je še dodala. Drugo uvrščena Laura Šimenc (KD Alpe SiS) je v cilj prikolesarila dve minuti za zmagovalko, tik za njo pa še tretja v ženski absolutni kategoriji Dunja Selan (TUŠ Team).

Mednarodna udeležba, zmagovalci vsi

Maratona se je prvikrat udeležil Nemec Jens, ki v cilju ni skrival navdušenja nad čudovito traso, presenečen pa je bil tudi nad številnimi navijači, ko so kolesarje spodbujali v prav vsakem kraju. »Zastavil sem si cilj, da prikolesarim v Kamnik še pred dežjem in to mi je tudi uspelo«, se je še pohecal na cilju in obljubil, da se na Alpe še vrne. Dejstvo je, da so na tako zahtevnem maratonu ob koncu zmagovalci prav vsi, ki premagajo traso okoli Kamniško – Savinjskih Alp.

Rezultate si oglejte TUKAJ.

Zmagovalci tudi navijači

Že nekaj let zapored bodo organizatorji nagradili tudi najbolj glasno in izvirno navijaško skupino. To ji čaka v naslednjih dneh, zmagovalce pa popeljejo na Veliko planino na pravo pastirsko malico.

Maraton Alpe Scott med drugim podpirata Občina Kamnik in Fundacija za šport.

Besedilo: Nika Vrhovnik, Maraton Alpe Scott
Fotografije: Domen Lisec

Oglasno sporočilo