Festival 47. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine tudi uradno odprt

0
3169

Župan Občine Kamnik Marjan Šarec in direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Božena Peterlin sta drugi dan 47. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine ob 19. uri tudi uradno odprla ta največji etnološki festival v Sloveniji. V nagovoru sta izpostavila pomen festivala in oblačilne dediščine. Sledil je nastop Mestne godbe Kamnik in Društva kamniških mažoretk Veronika. Dan se je zaključil s koncertom Dejana Vunjaka in ansambla Veseli svatje.

.

“>Pestro dogajanje pa se je v Kamniku začelo že v petek dopoldan, ko je po centru mesta zaživela sejemska prodaja, med drugim tudi sejem domače in umetnostne obrti ter sejem ustvarjalcev Diversity – express yourself. Sejem bo odprt vse do nedelje, ko se bodo 47. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine zaključile.

Od 16. ure dalje pa se je dogajanje že zelo razživelo. Tako so se obiskovalci na treh različnih lokacijah lahko nasmejali nastopu Šaleškega študentskega okteta s komikom Urošom Kuzmanom, uživali v nastopu folklorne skupine Kamnik in folklorne skupine Komenda ali pa zgolj v živo spremljali televizijsko oddajo Pr’ Francet. Otroci so bili navdušeni nad izražanjem svoje kreativnosti na delavnicah z Reciklarnico ter v bralnem kotičku Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik v Parku Evropa.

.

“>Tako se je pod odrom, ko sta župan Občine Kamnik Marjan Šarec in direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Božena Peterlin otvorila 47. Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine, že dobro razživelo.

»Organizatorji festivala se vsako leto potrudimo, da pripravimo pester program, v katerem vsakdo najde nekaj zase. In tudi letos smo se,« pa je dejala direktorica Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Božena Peterlin: »Vsako leto sem navdušena, da je toliko posameznikov, ki s ponosom nosijo narodno nošo in se tradicionalne nedeljske povorke veselijo že več dni pred prireditvijo ter se nanjo pripravljajo. Malo je festivalov, ki so se obdržali skoraj 50 let, a Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine so se. In na to smo upravičeno ponosni.«

.

“>»Lepo vas je videti,« je zbrane pozdravil župan Občine Kamnik Marjan Šarec in nadaljeval: »Verjamem, da bomo v teh treh dneh uživali, da bomo videli kaj novega, da se bomo zabavali in da bomo po končanem festivalu rekli, da smo doživeli lep dogodek.«

Obiskovalce največjega etnološkega festivala v Sloveniji pa jutri, tretji dan festivala, čakajo nastopi folklornih in etno skupin, tekmovanje harmonikarjev za pokal narodnih noš, nastop Akademske folklorne skupine France Marolt, nastop stand up komika Andreja Težaka Teškyja, improvizacijske gledališče ImproIgre in tudi prometno-preventivna akcija. Zvečer pa bodo obiskovalce zabavali skupina Kingston in Gorenjski kvintet. Seveda pa bo ob vsem tem še naprej potekala sejemska prodaja Vsi dogodki so brezplačni.

Brezplačni avtobus bo iz Ljubljane v Kamnik odpeljal ob 10. in 16. uri, iz Kamnika v Ljubljano p

a ob 15. in 22. uri.

Za sveže novice o 47. Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine spremljajte facebook stran Dnevi narodnih noš oziroma spletno stran narodnenose.si

Besedilo: Samo Trtnik, Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik
Fotografije: Klemen Brumec

Oglasno sporočilo