Tradicionalna posaditev drevesa na dan miru

0
2457

Učenci in učitelji osnovne šole Roje smo tudi letos, na svetovni dan miru, 21. septembra 2017, že tradicionalno posadili drevo v okviru projekta ENO Dan Treelympics. S tem smo se skupaj z več kot 10.000 šolami iz 157 držav sveta zavezali k ohranjanju narave in poudarjanju pomena miru na svetu. 

Letos jim je pri opravilu pomagal župan občine Lukovica g. Matej Kotnik. Dan se je začel že zelo zgodaj, ko so učenci višjih razredov, skupaj z učiteljem tehničnega pouka Slavkom Lenaršičem, pripravili teren za sajenje, ob devetih pa se je celotna šola zbrala v sadovnjaku, da bi skupaj posadili drevo miru. Dogodek je otvorila gospa ravnateljica Marjanca Bogataj, ki je poudarila pomen skupnega sodelovanja pri ohranjanju narave, saj le s skrbjo za okolje ter zdrave medsebojne odnose svetu sporočamo, da želimo spoštovanje, varnost in dostojanstvo za vse ljudi. Sporočila je, da v tem duhu tudi osnovna šola Roje vzgaja in izobražuje otroke. Župan Lukovice, Matej Kotnik je pred posaditvijo nagovoril učence ter jim na njim razumljiv način pojasnil, zakaj je potrebno biti prijatelj in mirno reševati spore. Poudaril je, da se grajenje miru začne že med prijatelji in da se moramo tudi v razredu učiti mirnega in spoštljivega reševanja sporov, saj bomo le tako ohranili mir med nami in na svetu ter pripomogli k boljšemu planetu za vse. Poudaril je, da bomo morali vedno, ko se med seboj ne bi razumeli, pogledati skozi okno, se spomniti, da smo posadili drevo miru ter v tem duhu tudi rešiti spore med sabo.

Po zelo navdušujočem govoru gospoda Kotnika je učitelj Slavko Lenaršič skupaj z županom in otroki posadil jablano, otroci pevskega zbora pa so zapeli šolsko himno o sajenju dreves. Učenci so se na dogodek pripravljali že tekom tedna, v okviru pouka so govorili o perečih problematikah vojne, pomanjkanja na svetu pa tudi o samem sajenju dreves in zakaj je pomembno ohranjati naravo. Učenci so za župana spekli tudi pecivo iz jesenskih dobrot, ki so jih nabrali na šolskem ekovrtu, v zbornici pa je zadišalo po domačem metinem čaju.

Polona Slokar

Oglasno sporočilo