Pod kamniškimi planinami živimo zdravo in varno

0
1782

V soboto, 19. oktobra 2019, je na Glavnem trgu v centru Kamnika potekala predstavitev Integriranega Centra za krepitev zdravja in Službe nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik. Prireditvi, ki so jo poimenovali Pod kamniškimi planinami živimo zdravo in varno, je z zanimanjem prisluhnilo lepo število občank in občanov, zbranim pa se je pridružil tudi župan Matej Slapar skupaj s podžupanom Občine Komenda Igorjem Štebetom, z vodjem Oddelka za razvoj in investicije Borisom Ravbarjem in z direktorjem Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik dr. Sašem Reboljem ter zaposlenimi Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik.

Predstavljen je bil Integriran Center za krepitev zdravja, ki je bil v Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik razvit z namenom uporabe novih, drugačnih pristopov v preventivnih programih za krepitev zdravja in zmanjševanju neenakosti v zdravju v lokalnih skupnostih.

.

“>V centru so zaposleni strokovni sodelavci, ki pokrivajo različna področja dela, in sicer zdravnik specialist, medicinska sestra, psiholog, fizioterapevt, kineziolog in dietetik. Slednji so se na sobotnem dogodku podrobneje predstavili in poudarili, da je njihov namen spodbuditi prebivalstvo k ohranjanju in krepitvi zdravja zmanjševanju neenakosti v zdravju ter aktivni skrbi za lastno zdravje.

Strokovno osebje Centra za krepitev zdravja poleg delavnic za krepitev zdravja izvaja tudi predavanja vzgoje za zdravje v vrtcih, šolah, delovnih organizacijah ter v lokalni skupnosti. Z izvedbo te nadgradnje želijo prispevati k boljši informiranosti, motiviranosti in posledično vključenosti populacije v preventivne programe ter dostopnejšim in ustreznejšim preventivnim obravnavam. Več informacij o Centru si lahko preberete tukaj.

Predstavitvi delavnic zdravega življenjskega sloga se je pridružila tudi patronažna služba Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik, ki je prikazala preventivno in kurativno dejavnost patronažne medicinske sestre, težko in zahtevno delo pa je zbranim predstavila še služba Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik.

Slednji so namreč steber varnega in spodbudnega življenjskega okolja. Ko gre zares in ko sekunde odštevajo možnosti preživetja, pa odpade vse odvečno. Ostane le bistvo. Boj za dragoceno človeško življenje. Za visoko usposobljene in učinkovite reševalne ekipe je potrebno veliko znanja in seveda opreme.

V ta namen je Reševalna postaja Kamnik predstavila dve novi reševalni vozili in novo vozilo urgentnega zdravnika (VUZ), ki je namenjeno zdravnikom pri opravljanju hišnih obiskov pacientov na njihovem domu. Hkrati je potekala teoretična in praktična predstavitev temeljnih postopkov oživljanja (TPO) odrasle osebe in otroka z uporabo avtomatskega defibrilatorja (AED).

Ob pričetku je zbrane pozdravil in nagovoril direktor Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik dr. Sašo Rebolj, njegovim besedam pa se je pridružil tudi župan Matej Slapar, ki je zaželel, da bi si dogodek ogledalo čim več obiskovalcev, pri tem pa se je iskreno zahvalil vsem, ki skrbijo za zdravje naših občank in občanov. Posebno zahvalo je namenil ekipi Nujne medicnske pomoči, ki rešijo marsikatero življenje in se šele takrat, ko jih resnično potrebujemo, zavedamo in zavemo kakšno nepogrešljivo poslanstvo opravljajo.

Za preplet misli in besed je poskrbel Luka Korenčič.

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here