Prvo slovensko pevsko društvo LIRA Kamnik obeležilo 135. obletnico delovanja

0
2390

Do zadnjega sedeža napolnjen kamniški hram kulture je v soboto 11.11.2017 resnično dihal skupaj s pevci Prvega slovenskega pevskega društva LIRA Kamnik, ki so pripravili slovesen koncert glasbe, ki jo tako radi delijo z drugimi. Suvereno in strokovno je, tako kot vedno, zbor skozi koncertni program popeljal njihov umetniški vodja prof. dr. Andrej Misson. Ob 135-letnici uspešnega glasbenega udejstvovanja pa so tako s spoštovanjem glasbenih stvaritev slovenskih in predvsem kamniških skladateljev predstavili zborovsko kulturo, pri tem pa tudi mladim generacijam dali popotnico, da je potrebno prenašati sporočilnost glasbe, ki ne sme nikoli zbledeti.

Na odru so se pevcem pridružile še glasbenice in glasbeniki Simfoničnega orkestra Domžale – Kamnik in ob koncu še častni gostje Slovenski oktet, katerega umetniški vodja je Jože Vidic, ter Andreja Zakonjšek Krt skupaj s Timom Ribičem.

.

“>Zbrane je v imenu Prvega slovenskega pevskega društva LIRA Kamnik sprva nagovoril njihov predsednik Jože Prezelj, ki je med drugim dejal: »Lirašem ni bilo vedno lahko. Še posebej ne v zadnjem času, ko se država čedalje bolj mačehovsko obnaša do kulture. Zavedamo se odgovornosti do svojega kulturnega poslanstva v Sloveniji. Kljub čedalje težji finančni situaciji, nam je v zadnjih letih uspelo izvesti veliko število koncertov in prireditev. Slovensko ljudstvo pesem ter ime Slovenije in Kamnika smo ponesli daleč čez državne meje. Sodelovali smo na različnih festivalih in tekmovanjih v Sloveniji ter širom Evrope. V svoj program pa smo vključili tudi vse več del svetovnih skladateljev in njihovih priredb. Hvala vsem, ki nas zvesto podpirate, in posebna zahvala našemu maestru prof. dr. Andreju Missonu, ki nas z izjemnim posluhom, s strpnostjo in tankočutnostjo pripravlja na naše nastope.«

.

“>Župan Marjan Šarec pa je s ponosom in spoštovanjem do zborovske glasbe zbranim namenil naslednje misli: »135 let že zveni pesem LIRE. LIRA, ki je eden izmed spomenikov Kamnika. LIRA in Kamnik sta neločljivo povezana. Društev s tako dolgo tradicijo je res malo. V teh letih se je nabralo veliko spominov. Veliko nastopov na različnih prireditvah. Tisti, ki so LIRO ustanovili, si verjetno niso mislili, da bo ta pevski zbor tako napredoval in bo deloval tako dolgo obdobje. Brez LIRE si v Kamniku ne moremo predstavljati najpomembnejših prireditev. Ob Maistrovem spomeniku pa tudi ob ostalih prireditvah bogatijo Kamnik in okolico ter ohranjajo tisto, kar človeka drži pokonci. Jezik, kulturo in petje. Danes ne beremo več, vse jemljemo površno, na hitro, instantno. LIRA pa ohranja kulturo kot je bila nekoč. Pesem je lahko velika popotnica otroku v življenju. Otrok, ki se razvija v pesmi je veliko bolj dovzeten za vse kulturne dobrine. Kdor gre s pesmijo skozi življenje, zna lepše sprejemati vse lepe stvari in tegobe, ki se mu pripetijo v toku življenja. Pesem je bodrila tudi med vojnami. Zato moram na tem mestu, kot župan Občine Kamnik, občine, ki se ponaša tudi z nazivom Maistrovo mesto, čestitati prof. dr. Andreju Missonu za njegovo čudovito pesem o Rudolfu Maistru, ki jo vsako leto Liraši izvedejo ob Maistrovem spomeniku in s tem počastijo tudi našega generala. Spoštovane gospe, spoštovani gospodje, veseli me, da je ob pogledu na polno dvorano moč potrditi, da vas kultura še zanima, da vam je mar zanjo in, da niste podlegli instantnemu življenju, ki nam ga dandanes vsiljujejo. Vam, spoštovani pevci, pa želim vztrajnosti in veliko uspehov pri nadaljnjem delu tudi takrat, ko bo težko. Tudi takrat, ko ne bo toliko volje in tudi takrat, ko se boste spraševali, ali je še vredno vztrajati. In vredno je vztrajati tudi zaradi poslušalk in poslušalcev, ki so vam in vam bodo zvesti tudi v prihodnje. To je veliko darilo in tega ne gre jemati zlahka. Iskrena hvala za vsa leta, ki ste nam jih s pesmijo polepšali. Vztrajate in veselite se. Vaše delo ni zaman.«

.

“>Kamniška območna izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je ob tej priložnosti podelila priznanja, ki so jih nagrajenci prejeli s strani vodje izpostave Toneta Ftičarja in sodelavke Tine Dobovšek. Za 10-letno delo so priznanja prejeli Viljan Klemenčič, Marjan Loboda in Grega Torkar, za 15-letno delo Alojz Fidler, Alojz Hančič, Bojan Klemenc, Primož Krt, Jovan Mijatović, Gregor Narobe, Jože Prezelj, Tone Rakar, Rok Rakar, Samo Resnik, za 30-letno delo pa Drago Homšak, Martin Kač, Matej Krt, Alojz Pelc, Peter Repanšek, Matic Romšak. Za vezno besedo je poskrbela Barbara Božič.

Obiskovalci večera, ki so navdušeni zapuščali dvorano, so nedvomno uživali ob glasbenih presežkih kamniških Lirašev, ki jim ob častitljivem jubileju njihovega društva iskreno čestitamo.

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo