Odprtje razstave vezenja v rišelje tehniki v Kamniku

0
2971

.

“>Pričujočo razstavo so pripravile udeleženke delavnic vezenja iz Kamnika in Škofje Loke pod vodstvom Majde Vavpetič, hkrati pa se jim pridružujejo tudi vezilje iz Trzina. Mentorica Majda Vavpetič ima certifikat Obrtne zbornice Slovenije za vezene izdelke. Je vestna, marljiva in zelo natančna, do svojih tečajnic pa včasih tudi stroga. Vse mora biti lepo narisano, lepo izvezeno in na koncu samem še lepše zlikano.

.

“>Svoje izdelke so udeleženke delavnic razstavljale že marsikje, in sicer v Cerkljah na Gorenjskem, Podbrezju, Budnarjevi domačiji, na Viru, v Grobljah, v prostorih Krajevne skupnosti Duplica, sprejele so pomembno povabilo na mednarodno razstavo rišelje izdelkov v Velenje, kjer so jih ocenjevalci ocenili z oceno zelo dobro, tukaj, v prostorih Občine Kamnik, pa se s svojimi izdelki predstavljajo že četrto leto. Letos so na ogled svoja dela postavile Bernarda Kepic, Damjana Kaplja, Helena Matoh, Jana Suhadolnik, Joži Fric, Joži Mandel Novak, Majda Vavpetič, Marija Kociper, Metoda Jelenc, Milena Arnuš, Milka Kromar, Mira Rode, Mojca Tolar in Rozi Rifel.

Da pa rišelje izdelki niso modna muha, je poznano marsikateri gospe tukaj med nami. Oblačilna dediščina oziroma oblačila, ki jim rečemo noše, imajo tudi pridih rišeljejov. Tudi neveste so včasih veljale veliko več, če so imele na poročnih oblekah vezenine v rišelje tehniki. Njihova dota ali bala je bila toliko bolj bogata in toliko bolj cenjena, če je bila v njej zložena posteljnina ali brisače s pridihom rišeljeja.

Ob odprtju razstave je zbrane sprva pozdravila Dragica Požek, ki je predstavila vezenje v rišelje tehniki in se med drugim zahvalila mentorici Majdi Vavpetič, ki svoje udeleženke delavnic tako vestno uči spretnosti vezenja.

.

“>Podžupan Igor Žavbi pa je z željo, da bi vezenje v tehniki rišelje še dolgo živelo in se prenašalo tudi na mlajše generacije ob tej priložnosti dejal: »V ponedeljek nas je presenetil sneg, ki napoveduje zimo. Ko sem videl, da se obenem v prostorih Občine postavlja še razstava izdelkov v rišelje tehniki, sem sem spomnil na to, kako za kmečko pečjo ženske in dekleta spretno in marljivo vezejo. Zima je tisti zimski čas, ko so dnevi krajši. Marsikatera ženska je nekoč poleg preje, kvačk in volne tudi vezla. Vezenine niso samo okras, ampak so tudi del oblačilne dediščine in več kot le ročno delo. So prava umetnost in to ste nam z razstavo pokazale tudi ve. Hvala vsem, ki se trudite in skrbite, da ta naša dediščina ne gre v pozabo.«

Za kulturno popestritev odprtja so poskrbele Ljudske pevke Predice in harmonikar Jože Jagodic.

Oglasno sporočilo