Odprtje razstave, posvečene 100-letnici rojstva sopranistke Valerije Heybal

0
1804

Razstavo je posvečena 100-letnici rojstva sopranistke in operne pevke svetovnega slovesa Valerije Heybal.

.

“>Valerija Heybal se je rodila v Kamniku očetu Josipu, organistu, in materi Ceciliji, rojeni Matičič. Osnovno šolo je začela obiskovati v Kamniku, nato nadaljevala v Ljubljani, kjer je končala tudi nižjo gimnazijo in šest razredov srednje šole Državnega konservatorija v Ljubljani. Glasba jo je spremljala od rane mladosti. Solo petje je študirala pri profesorju Francu Župevcu, v vlogi Djule v Gotovčevi operi »Ero z onega sveta« pa je debitirala 16. januarja 1938 in nato istega leta postala članica ljubljanske Opere, kjer je delala vse do 31. decembra 1947.

.

“>V začetku leta 1948 je odšla v Beograd, v letih od 1952 do 1954 pa stalno nastopala v Bernu, gostovala je v Izraelu, Avstriji, Londonu, Bruslju in drugje. Prepela je skoraj ves repertoar za dramski sopran in nastopala v svetovno znanih opernih delih. Zadnja leta svojega življenja je zaradi bolezni večino časa preživela v bolnišnici, umrla pa je 18. septembra 1994 v Ljubljani in bila pokopana na kamniških Žalah.

.

“>Pričujočo razstavo je pripravilo Društvo sv. Jakoba v sodelovanju z Domom kulture Kamnik in Območno izpostavo Kamnik Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Del razstave sega v leto 1996, ko je bila dve leti po smrti umetnice v njen spomin pripravljena obsežna razstava, ki je bila predstavljena v takratni galeriji Veronika, in izdan spominski katalog. Drugi del razstave pa je nastal kot strnjeni povzetek življenja in dela Valerije Heybal, podrobneje opisan v monografiji avtorjev Marka Koširja in Petra Bedjaniča, ki je bila izdana ob 100-letnici njenega rojstva.

Zbrane je ob odprtju pozdravila predsednica Društva sv. Jakoba dr. Marjeta Humar, pevko in njen operni opus ter samo razstavo je predstavil eden od avtorjev omenjene monografije Marko Košir.

.

“>Župan Marjan Šarec pa je pričujoča dela odprl z naslednjo mislijo: »Veliko lepega smo danes izvedeli o Valeriji Heybal. Verjetno se naša generacija prvič srečuje z veliko umetnico, ki je bila rojena v Kamniku. Dandanes je mnogo umetnikov, ki so pozabljeni in kot da pravzaprav ne bi nikoli živeli. Usode so namreč različne in nekaterim je usojeno, da se jih še dolgo po smrti slavi, časti in spominja. Današnja slavljenka, če lahko uporabim ta izraz, ni imela te usode. O njej se govori, da je pozabljena in morda od večjega dela prebivalstva Slovenije tudi je. Zato pozdravljam besede dr. Marjete Humar, da bi se lahko njenemu spominu poklonili tudi s poimenovanjem kakšne ulice in ustanove, a le potrebno je pobudo tudi podati. Želim vam prijeten večer, prijeten ogled razstave in naj nam bo vsem v razmislek, kaj je ta umetnica pomenila ter, kakšno življenjsko pot je imela. Dolžni smo se spominu na Heybalovo tudi pokloniti v prihodnje in naj bo 100. obletnica njenega rojstva nov začetek. Da bomo vedeli, kaj smo v Kamniku imeli, kaj je izšlo iz Kamnika in, da je Kamnik tudi zadnje počivališče Valerije Heybal.«

V glasbenem programu je ob spremljavi pianistke Irine Milivojević nastopila sopranistka Vlatka Oršanić, za preplet misli in besed je poskrbel Tone Ftičar.

Razstava bo v preddverju Doma kulture Kamnik predvidoma na ogled do  29. januarja 2018.

Oglasno sporočilo