Novi šefi, novi prijemi

0
2376

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti območna izpostava Domžale in Knjižnica Domžale pripravljata predstavitev dejavnosti posameznih kulturnih društev, ki spadajo v območje delovanja JSKD OI Domžale.
Tako se je v ponedeljek, 29. januarja 2018 v okviru »Kulturna društva se predstavijo« predstavilo Kulturno društvo Janko Kersnik iz Lukovice. Zgodovina pravi, da se je kulturna dejavnost v Lukovici začela že davnega leta 1907, ko je dr. Karl Capuder ustanovil katoliško Slovensko izobraževalno društvo Brdo. Društvo je že čez leto dni uprizorilo prvo dramsko predstavo.
Poleg njega je v tistih letih delovalo še pevsko društvo Zarja Brdo. Nastanek sedanjega Kulturno umetniškega društva Janka Kersnika Lukovica, kakor se je uradno imenoval, segajo v leto 1950, točneje 15. januarja tistega leta, so na ustanovnem zboru ustanovili KUD in ga poimenujejo po rojaku pisatelju, Janku Kersniku. Društvo je imelo več odsekov, med njimi dramskega, pevskega, fizkulturnega, in šahovskega. Od navedenih se je od leta 1950 ohranil le moški pevski zbor, ki ga je vodil Pavle Jerman. Franc Capuder je bil pobudnik ustanovitve zbora, ki je zrasel iz odseka in, ki deluje še danes.
Najprej je zbrane pozdravil vodja JSKD OI Domžale Matej Primožič, ki je povedal s kakšnim namenom so skupno pripravili te predstavitve in zbranim zaželel obilo užitkov ob poslušanju. Preden smo prisluhnili petju obeh zborov, smo izvedeli tudi nekaj osnovnih podatkov o obeh zborih. MoPZ Janko Kersnik Lukovica je tudi tokrat nastopil pod vodstvom dirigenta Igorja Velepiča, ženska vokalna skupina Mladost pa pod vodstvom Simone Burkeljca, ob spremljavi na klavirju Nastje Grad. In če so nam na začetku zapeli skupaj, so se nato predstavili vsak z svojim programom, moški z znanimi koledniškimi, ki jih je zbral in uredil Janez Močnik, ženske pa so nas popeljale od romantike preko slovenskih zimzelenih, vse do filmskih uspešnic. Večer bil je lep in prijeten za uho in verjetno bo takšnih večerov v Knjižnici Domžale v letošnjem letu, še kar nekaj.
DJD

 

Oglasno sporočilo