Pravilna rez – dobra rast in rodnost drevesa

0
2386

Praksa neredi svoje in podkrepljena z teorijo nam lahko nudi čudovito oporo pri vzgoji našega sadnega drevja. V soboto 10. marca je v Poskusnem sadovnjaku na Brdu pri Lukovici potekal prvi del prestavitve rezi na sadnem drevju, V prvem delu je zbranim spregovorila dr. Darinka Koron, strokovno raziskovalna sodelavka Oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo, o novih sortah jagodičja, o tleh, ki jih potrebujejo, tehnologije pridelave jagodičja in kakovosti, ter tudi rezi.


V drugem delu, ki je potekal v sredo 14. marca je zbranim spregovoril
Roman Mavec vodja poskusnega sadovnjaka Brdo pri Lukovici. Kljub temu, da je bilo zbranih kar nekaj že starih znancev predstavitev je začel vse od začetka. Od najmanjšega sodelavca v sadovnjaku čebele, preko ptic vse do škodljivcev. Svoje mesto na našlo tako dognojevanje, skrb za hrano sadnim drevesom,  kakor zaščita pred raznimi škodljivci, a ne samo na splošno, lepo po vrsti.

In če smo začeli z marelico za katero je podal nekaj praktičnih nasvetov za zaščito pred glivično boleznijo cvetno gnilobo, ali cvetno monilijo, ki se širi  v času cvetenja z dežjem in, ko je drevo enkrat okuženo,  ga ne moremo več pozdraviti. Spoznali smo se še s težavami breskev, za katere nam priporoča, da vzamemo stare sorte, ki so bolj odporne, se preko vinske trte, vmes smo se seznanili še z podtaknjencem vrtnice, kot intermeco, ter se na koncu podrobno posvetili rezu hrušk in jablan. Še sreča, da imajo v sadovnjaku na Brdu toliko sadnega drevja in, da namerno puščajo nekatera, da rastejo malo tako in drugače, da nam lahko pokažejo kaj ne smemo delati  doma na naših sadnih drevesih.

Tokratna predstavitev je potekala tudi v izmenjavi mnenj in ravno pri kiviju smo slišali kar nekaj nasvetov glede nepravilnega načrtovanja postavitve moških in ženskih dreves. Kivi potrebuje cca 25 kvadratnih metrov prostora in sploh ni res, da morajo biti moška rastlina blizu ženske, kajti za  prenos cvetnega prahu skrbijo čebele. Je pa priporočljivo, da se moškim rastlinam takoj po cvetenju le ta odrežejo. Veliko novega smo tokrat izvedeli tudi ob pomoči vprašanj, ki so prihajale iz strani obiskovalcev. Kako je letošnji rez uspel se bomo prepričali že lahko na dnevu odprtih vrat sadovnjaka Brdo, kako bo doma bomo lahko opazovali preko celega leta. In če nam kaj ne bo ravno uspelo bomo prihodnje leto na predstavitvi povprašali in potem poskusili rešiti to, kar smo letos naredili narobe. 

djd

 

Oglasno sporočilo