Igrano-dokumentarni film Po stezi pastirjev in tekačev predvajan tudi v Cankarjevem domu v okviru 12. gorniškega festivala

0
2166

Medtem ko je v Kosovelovi dvorani potekala  projekcija igrano-dokumentarnega filma Po stezi pastirjev in tekačev, je istočasno v  Domu kulture Kamnik pet tekačev KGT Papež ( Izak Poljanšek, Gašper Bregar, Mojca Koligar, Miran Cvet in Urša Trobec) prejelo priznanja za najboljše športnike  Občine Kamnik za leto 2017.

V Kosovelovi dvorani je programska voditeljica in  žirantka Mojca Volkar Trobevšek najprej predstavila film, ki  prikazuje edinstveno Veliko planino kot sožitje   kulturne dediščine  in športa. Organizacija 16. evropskega prvenstva v gorskih tekih,  atletska prireditev na najvišjem nivoju, priznana doma in v tujini, je bila  zaupana  Dušanu  Papežu, predsedniku KGT Papež.

» Prireditev je bila zares na visokem nivoju, pravi tekaški spektakel.  Za nami ostaja vrhunska organizacija prireditve z udeležbo več tisoč navijačev in prijateljev gorskega teka ter prostovoljcev. Ponosen sem na sodelovanje s štiristotimi prostovoljci  celotne  doline pod Kamniškimi planinami. Je prireditev, o kateri bo pisala zgodovina in bo ostala nepozaben spomin vseh sodelujočih.  Za vrhunsko organizacijo smo prejeli številna priznanja od  evropske atletske zveze, AZS, priznanja svetovnih organizatorjev tekem kot so Švicarji, Turki, prejeli pa  smo tudi zahvale številnih tekačev. Z organizacijskega vidika smo dosegli nadstandard,  s tem pa tudi spoštovanje in ugled v svetovnem merilu,  » je povedal  Dušan Papež.

Na vprašanje o produkciji filma, ki je pomenil velik nadstandard celotne organizacije, je odgovoril, da  je film financiralo v večini kar njegovo podjetje Avtoličarstvo in avtokleparstvo Papež.

Snemalna ekipa Mountainattack.com  je bila zvesta spremljevalka vseh dogodkov pred prvenstvom, na njem in po njem. Režiser in scenarist  Peter Vrčkovnik je povedal, da sta z Miro  Papež pripravila okvirni scenarij: rdeča nit je bila kulturna dediščina in gorski tek. Posebno zanimivo je bilo snemanje igranih prizorov  z  učenci OŠ Stranje in ostalimi otroki, ki jih je pohvalil kot prave igralce.

Na vprašanje Kako je nastala zamisel za igrano-dokumentarni film je Mira  Papež, scenaristka in mentorica igralcem dramskih prizorov, povedala:

» Že ob organizaciji svetovnega prvenstva  v gorskih tekih na Veliko planino leta 2010  smo posneli odličen film, ki pa je bil bolj športni: prikazuje vso organizacijo in zakulisje tako velike prireditve in pa tekmo samo. Že takrat sem imela željo, da bi združili kulturno dediščino edinstvene Velike planine  in tek. Z režiserjem sva takoj našla skupni jezik: film naj bo sožitje kulturne dediščine in gorskega teka. Vzporedno z organizacijskimi  pripravami na evropsko prvenstvo  so potekala snemanja : literarnega in likovnega natečaja učencev osnovnih šol Kamnik – Komenda. V literarni delavnici smo pripravili tudi intervju  z Gregorjem Mlakarjem, ki je tekač in    obenem pastir, ki goni živino po trasi tekačev. Na Veliki planini pa smo posneli tudi dramske prizore z učenci in otroki, ki so mi nadvse ljubi: to so moji trije dragi vnučki ter  sosedova Luka in Rebeka. Film je zares dokaz  srčnosti in predanosti, ki se jo kar čuti in diha. To zmaga naša je: kot poje himna, ki je  nastala prav za to priložnost. »

O vtisih in spomini na snemanje so spregovorili: Luka Peter  Romšak, Rebeka Krt , Lara in Nik Potokar ter Tim Zamljen  – igralci dramskih prizorov: sosedje in trije vnučki Dušana in  Mire Papež. Glavna igralca, Luka in  Rebeka, sta z dramskim prizorom sodelovala tudi  na slovesni  otvoritvi evropskega prvenstva.

Rebeka: »Ker so bile že počitnice in smo z učiteljico  sosedje, smo vadili kar pod sosedovim kozolcem. Meni je bilo to zelo všeč.«

Vsi so se strinjali, da je bilo najbolj zanimivo, ko so snemali dramske prizore na Veliki planini kar cel dan.  Preoblekli so se v kostume in snemali, vmes  pa se igrali in zabavali, pa seveda tudi malicali.

Programska voditeljica je zaključila: »Film prikazuje edinstveno Veliko planino kot sožitje kulturne dediščine in športa. Igrivi preplet pripovedk, igre pastirčkov v idiličnosti bajt in zvonjenju kravjih zvoncev, gonje živine na planino po poti gorskih tekačev in boj tekačev s strmino in samim seboj. V ozračju pa je na vsakem koraku čutiti srčnost,  en sam ponos in zanos.«

Vsi skupaj smo  uživali  in spet  podoživeli  vso lepoto Velike planine, vrhunsko organizacijo,  trud,  pripadnost in srčnost sodelujočih!

Mira Papež

Oglasno sporočilo