Skupina Helios in podjetje Kansai Paint praznujeta obletnice delovanja in odprtje novega reaktorja za smole

0
2306

Domžale, 18. maj 2018 – včeraj sta Skupina Helios in lastnik Kansai Paint praznovala več obletnic: 100 let podjetja Kansai Paint, 110 let od pričetka proizvodnje Heliosovih smol in 70 let podjetja Belinka. Tovrstni pomembni mejniki so priložnost za spomin na preteklost, praznovanje dosežkov in pogled v prihodnost. Za prihodnost podjetja so bistvenega pomena razumevanje trendov, razvoj najsodobnejših premazov in nove naložbe. Ena izmed najpomembnejših Heliosovih zadnjih naložb je novi reaktor za proizvodnjo najbolj dovršenih smol na vodni osnovi, ki bo nadomestil stari reaktor za smole na osnovi organskih topil. Vrednost naložbe je znašala prek tri milijone evrov. Z modernim objektom, ki omogoča večjo kapaciteto, se bo skupna letna kapaciteta smol v Skupini Helios povečala s 60.000 ton na 64.000 ton.

Hubert Culik, generalni direktor Skupine Helios »Uspeh Skupine Helios je rezultat znanja na področju premazov, ki se je nabiralo desetletja ter našega pogleda na aktualni razvoj dogodkov in najnovejše trende na globalni ravni. 100 let podjetja Kansai Paint, 110 let tradicije Heliosovih smol in 70 let podjetja Belinka so obletnice, ki sporočajo know-how, kakovost in tradicijo v industriji premazov, obenem pa tudi nove prednosti, sinergije in višjo mero usmerjenosti v kupce. Vsa ta podjetja so ustanovili vizionarji. Ustanovitelj podjetja Kansai Paint je Katsujiro Iwai. Sledil je edinstveni poslovni filozofiji, ki je še danes globoko zakoreninjena v podjetju Kansai. Po drugi strani se je Helios razvil iz podjetja Ljudevita Marxa, ki je tovarno barv ustanovil skupaj z le peščico ljudi, danes pa je podjetje eno vodilnih proizvajalcev barv in premazov na svetu. Zdaj smo mi na mestu, ko prevzemamo odgovornost in moramo biti vizionarji za prihodnost.«

Proizvodnja smol podkrepljena z novim reaktorjem

Naložba v reaktor za smole je znašala preko tri milijone evrov. S tem se bo proizvodna kapaciteta smol na vodni osnovi povečala za 4000 ton letno. Maja so se zaključila dela na novem reaktorju, proizvodnja pa se bo pričela predvidoma v juliju. Smole na vodni osnovi so osnovna komponenta premazov na vodni osnovi, tako da bo Helios z dodatnim reaktorjem povečal tudi obseg proizvodnje okolju prijaznih premazov.

Podjetje Helios je svojo pot pričelo pred 110-imi leti na lokaciji tovarne Color v Medvodah. V tistem času se je olje iz semen stiskalo in nato dodatno obdelovalo, kar velja za postopek, ki je bil predhodnik današnje proizvodnje alkidnih smol. Z ustanovitvijo podjetja Ljudevit Marx leta 1924 se je proizvodnja smol pričela tudi na Količevem. 20 % Heliosovih smol se nadalje uporabi v lastni proizvodnji, saj so premazi sestavljeni iz 30 do 40 % smol. Preostali delež smol se večinoma proda v zahodni Evropi. Poleg tega, da so smole pomembna surovina za premaze, se uporabljajo tudi za sestavljene proizvode v številnih industrijah, kot so navtična, gradbena, avtomobilska in druge industrije.

Vse linije reaktorja v Heliosu so računalniško vodene, kar nam omogoča popoln nadzor nad procesi. S to metodo smo omogočili ponovljivost, kakovost proizvodov, maksimalno optimizacijo in najvišjo mero varnosti procesov. Kot v drugih segmentih se visoki okoljski standardi izvajajo tudi v tovarni smol. Vse proizvodne enote so povezane s sodobno centralno napravo za čiščenje zraka. S pomočjo najsodobnejših tehničnih rešitev smo proizvodni proces v celoti zaprli, tako da nima nikakršnih izpustov v okolje.

Helios in Kansai – s skupnimi močmi do globalne prepoznavnosti

S prevzemom Heliosa s strani podjetja Kansai Paint, do katerega je prišlo 1. aprila 2017, sta dve podjetji z dolgo zgodovino združili moči na evropskem trgu. Dejstvo, da ima Helios strateškega lastnika, kot je Kansai Paint, prinaša priložnosti v številni pogledih. David Kubala, generalni direktor Skupine Helios: »Naša izmenjava znanja in sodelovanje sta že prinesla rezultate na specifičnih področjih. Omrežje in storitve Skupine Helios ter znanje podjetja Kansai Altan iz Turčije smo združili na področju Tier 1 segmenta v avtomobilski industriji. Naš cilj je oskrba proizvajalcev komercialnega transporta s skupnimi proizvodi. S podjetjema Kansai Altan in Kansai Paint Japan prav tako sodelujemo pri nadaljnjem razvoju segmenta kataforeznih premazov E-coat (KTL). V prihodnosti bomo naredili tudi korak naprej v drugih obstoječih segmentih. Kot eno vodilnih podjetij na trgu premazov železniške industrije v Evropi bo Helios še naprej širil svoje strokovno znanje na tem področju, s poudarkom na okolju prijaznih izdelkih na vodni osnovi. Lansko leto smo okrepili zmogljivosti na področju praškastih premazov, z novim reaktorjem za smole pa bomo povečali tudi proizvodne kapacitete smol na vodni osnovi. Segment dekorativnih premazov bomo dodatno razvili predvsem na področju projektnih poslov v gradbeništvu. S segmentom avto reparatur Helios Refinish bomo našim kupcem ponudili edinstveno uporabniško izkušnjo v kombinaciji s prilagodljivostjo in raznoliko paleto proizvodov. UV utrjujoči premazi bodo ostali v središču industrijskega segmenta premazov za les. Nenehno nadgrajujemo tudi vse lokacije in redno vlagamo v tehnologije. To je potrebno, da bi nas naši kupci prepoznali kot družbo, ki zagotavlja rešitve in najboljšo kakovost celotnega spleta: znanja, tehnologije, značilnosti in uporabe produktov ter storitev za kupce.

Del novega reaktorja za smole
Gostje pred reaktorjem
Hubert Culik in David Kubala, generalna direktorja Skupina Helios
Peter Venturini, član poslovodnega odbora Skupina Helios
Yu Akaki, predstavnik Kansai Paint_in Hubert Culik, generalni direktor Skupina Helios

 

70 let podjetja Belinka

Belinko danes večina povezuje s proizvodi za zaščito lesa. Manj je tistih, ki vedo, da ime izhaja iz časa, ko je bilo podjetje ustanovljeno, in sicer pred 70-imi leti, ko se je pričela proizvodnja vodikovega peroksida, vsestranskega belilnega sredstva. Belinka je takrat svoje ime dobila po besedi »belilo«. Nato je podjetje z leti raslo in se razširilo še na druga področja in segmente kupcev, kar je leta 1978 pripeljalo do uradne razdelitve na dve podjetji. Danes je Belinka Belles sinonim za zaščito lesa, Belinka Perkemija pa velja za enega največjih proizvajalcev peroksidnih spojin v srednji Evropi. Obe podjetji Belinka sta se Skupini Helios pridružili leta 2007.

Celoten članek o 70. obletnici Belinke si lahko preberete v razdelku z novicami na spletni strani www.helios-group.eu.

 

O Skupini Helios

Skupina Helios ima trgovska in proizvodna podjetja v 18-ih državah ter nudi široko paleto premazov za industrijsko rabo, strokovnjake in končne uporabnike. Predstavlja krovno znamko pod katero so številne uveljavljene blagovne znamke. Celotna skupina ima več kot 2000 zaposlenih po vsej Evropi in ustvarja skoraj 400 milijonov evrov prihodka. Od 1. aprila 2017 je Helios del Skupine KANSAI PAINT, enega vodilnih podjetij na področju proizvodnje barv in premazov na svetu. V okviru strukture Kansai predstavlja Helios evropski center za inovacije, know-how in poslovni razvoj. Največje podjetje v Skupini Helios je Helios TBLUS, ki na področju vseh premazov ustvarja 50 % prihodka, na področju smol pa 100 % prihodka v Skupini Helios. Deluje na dveh lokacijah, na Količevem in v Preski pri Medvodah.

Več informacij o Skupini Helios je na voljo na strani www.helios-group.eu.

Oglasno sporočilo