Uvodnik NOV!CE 11 2018: Dolgo vroče …

0
2551

Ja, je že tako, za ene je dolgo, za druge je vroče, za vse skupaj pa je poletje… Eni bodo celo poletje iskali vlado, drugi bodo asfaltirali že desetkrat popravljene “najboljše ceste v Evropi”, drugi se bodo pripravljali na županske volitve in le upam lahko, da sodite v skupino, ki se te dni namaka kje na dopustu ali pa razmišlja, kam na dopust oditi.
Lepota današnjega časa je, da je dopust, ne glede na vse jadikovanje, postal dostopen vsakomur, le malo več domišljije kot kamp prikolica v Istri je potrebno, pa se za vsakogar najde nekaj.
Ravnokar sem prišel z malega planinarjenja na Kališču in moram priznati, da me izleti v gore, čisti studenci in svež zrak zadnje čase veliko bolj navdušujejo kot nabito polne plaže in sparjeno pivo nekje ob obali. Ko smo se s prijatelji vračali po šesturni hoji, smo se ustavili še v Preddvoru, na tistem čudovitem jezercu z mirno restavracijo in kristalno čisto vodo, v kateri se je namakalo le nekaj kopalcev. In vse to imamo na dosegu roke, Domžalčani recimo s kolesom do tega malega biserčka potrebujemo uro in pol s kolesom, še avta ne rabimo in imamo krasen oddih. Če bi vrli župani, ki že vihajo rokave za ponovno zasedbo županskih tronov, le uredili ustrezne kolesarske steze po Sloveniji, bi bila ta čudovita destinacija za enkraten dopust.
Ko sem nedavno kolesaril od Passaua do Dunaja ob Donavi, sem naredil 350 kilometrov, ne da bi se enkrat samkrat peljal po cesti. Vse opraviš po res zgledno urejenih kolesarskih stezah, ob njih imaš kopico kampov, gostiln, penzionov in tak aktiven kolesarski dopust vas s kampiranjem vred za dve osebi ne stane več kot 50 evrov na dan, če seveda niste izbirčni…
Skratka, priložnosti za enkraten užitek in tudi za malo denarja je dovolj, samo iz okvirjev je treba stopiti… In to velja tudi za politike, ki jim tokrat privoščim, da imajo “pokvarjene” počitnice.

Jakob

Oglasno sporočilo