Skupno praznovanje okrogle obletnice PGD Prevoje

0
3643

Praznovanje 130. obletnice PGD Prevoje so pričeli v petek 24. in nadaljevali v soboto 25. avgusta.
V petek z slavnostno sejo na kateri so podelili priznanja in plakete zaslužnim članom in članicam in  v soboto s parado in veselico pod šotorom. Žal jim je tokrat zagodlo vreme in program dogajanj so morali malce prikrojiti, tako so začeli pod šotorom, kjer so ga v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne tudi zaključili.
Zanimivo  zgodovino društva, ki je nastal z razdelitvijo PGD Brdo na dva društva je zbranim med prireditvijo podala predsednica društva Mateja Pavlič, ki se je s hvaležnostjo spomnila predhodnikov, ki so orali ledino gasilstva tako na Prevojah kakor v Črnem grabnu in bili vseskozi pripravljeni priskočiti na pomoč  ljudem,  naj si bo to ob požarih, elementarnih ali drugih nesrečah. Veseli jo, da to znanje in veselje prenašajo tudi na mlajše rodove, ki bodo nekoč prevzeli tako njeno mesto kakor mesta ostalih, ki delujejo v društvu.
Slovesnosti so se poleg domačih gasilcev, krajanov, predstavnikov okoliških gasilskih društev, podpornikov društva, narodnih noš ter ostalih obiskovalcev, udeležili tudi njegova ekscelenca veleposlanik Republike Poljske Pavel Červinski s soprogo, član Upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije Slavko Jalovec, poveljnik Civilne zaščite Občine Lukovica Mirko Bergant, namestnik predsednika Gasilske zveze Lukovica Milan Florjančič in poveljnik Gasilske zveze Lukovica Gašper Mav. Ob tem ne smemo pozabiti, da se je prireditve udeležilo 21 praporščakov in okoli sto gasilcev in gasilk. Prevojski gasilci in gasilke so v  goste  povabili tudi vsa društva, ki letos praznujejo 130 letnico obstoja, a  povabilu sta se odzvala dva, PGD Videm ob Savi in PGD Lukovica.  Pestro prireditev  je začela z himno Godba Lukovica, med njo so nam zaplesali člani in članice Folklorne skupine Lukovica, dva ljudska plesa tokrat kar v navadnih »gvantih« zaradi dežja pač,  spremljal jih je harmonikar Damjan Pevc, zapela nam je še mlada gasilska Ana Praznik, program je povezovala pa Špela Rot. Poleg predsednice društva Mateje Pavlič, so med posameznimi nastopi  besedo dobili še, namestnik predsednika GZ Lukovica Milan Florjančič,  Slavko Jalovec  v imenu Gasilske zveze Slovenije, ki je ob tej priložnosti podelil Zlato plaketo GZ Slovenije, ki jo je prevzela predsednica društva Mateja Pavlič. Spominske plakete sta Mateja Pavlič in Gašper Bergant poveljnik PGD Prevoje izročila prisotnim predstavnikom društev, ki letos praznujejo 130 let delovanja. Žal sta jih osebno prejela le dva društva in sicer PGD Videm ob Savi in PGD Lukovica. Kako bodo predali predstavnikom še ostalih društev  plakete, ki so lep spomin na tako na visok jubilej, kakor na PGD Prevoje, se bodo odločili kasneje.
Z koračnico, ki jo je zaigrala Godba Lukovica,  ki letos praznuje dvajset let od ustanovitve in jo bodo praznovali v soboto 1. septembra, se je zaključil uradni del, ostalo je še nekaj časa za sprejem čestitk sosednjih društev in nato so jo že »urezali« fantje in dekle skupine Erazem. Če so Erazmovci skrbeli za veselo vzdušje, so za vse ostalo, kar se tiče hrane in pijače in velikega srečelova, poskrbeli gasilci in gasilke PGD Prevoje.
DJD

Oglasno sporočilo